dimarts, 8 de novembre de 2016

Rubiols, terra de frontera

divendres, 4 de novembre

Jj està de faena a Móra de Rubiols (i soparà al restaurant Melanosporum). Jo aprofite per a passejar-me pel poble. Decidisc fer un mosset, encara que em costa decidir-me, i no serà per falta de bars, però en molts no veig l'interior i, a més a més, entrar sola en un bar de poble... Finalment entraré al Fuenjamón   (C/ Juan Alberto Belloch*. Móra de Rubiols. Terol 609353690 - 978800535). Hi ha grups d'amics fent un vinet, sopant o fent el café.
Amb aquest nom, està clar que he de demanar pernil, pernil de Terol. Demane al cambrer que em recomane alguna coseta, i crec que no ho encerte massa.


Una copeta de vi (1,50 €)

Idrias Abiego 2013 No DO  (Somontano)
Merlot, Cabernet, tempranillo
12 mesos en bóta
14 % vol.
Bodegas Sierra de Guara. Lascellas, Osca
Aprox. 6,80 € (Vinissimus)



Em porten pa amb tomaca i oli (i no ho cobren; com m'agrada!)

Creïlles braves (sort que em posen mitja ració; 2,90 €)

Retajicas de pernil (trossets de pernil fregits, molt salats) amb pimentons de Padron (que no piquen) 5,60 €.
Tallat: 1 €
Total: 11 €

*Pel nom del carrer m'assabentaré que J.A.Belloch -jutge, ministre, alcalde, diputat, senador...- nasqué en aquest poble.

dissabte, 5 de novembre

Tot i que no li he trobat la màgia de què havia sentit parlar a l'hotel La trufa negra, desdejune-esmorze al bar. I no, no hi ha tòfona; pernil, sí, però avui tampoc no l'encerte.


Farem una volteta pel poble, avui amb llum, encara que el dia està un poc fosc.

Móra de Rubiols va ser donada per Jaume I a la Baronia de Xèrica -amb el seu fill bastard- en 1255 i tornà a mans aragoneses en 1364.
Tot i que en la Guerra de Successió estigué de banda de Felip de Borbó, en la Guerra Civil fou un enclau important de la zona republicana.
En la pàgina de l'hotel La trufa negra llig la llegenda de per què Móra és de Rubiols i Rubiols és de Móra.
Si es duen bé els d'un poble amb els de l'altre, no ho sé. Sí que recorde que una companya d'escola, de Rubiols, s'enfadava molt si confoníem els pobles. A l'ajuntament de Rubiols, des del 79, hi al el PSOE. Al de Móra ara hi ha el PAR amb un vot del PP; hi han anat alternant els tres.

Al forn Sanz (Terol, Mora, Sogorb...), en la plaça de l'església, comprem algunes cosetes tradicionals:
Rollos embusteros de Mora
Sueños de queso, de oveja de Teruel
Suspiros de Mora
Pa Cañada de Teruel i Pintera, cuit en forn de pedra
Morana i Morana Osporum. Biera Serrana (biera és "cervesa" en aragonés)


Després passegem per Rubiols de Móra. Quina tranquil·litat, quin silenci. Quines portes i quins picaportes! És un poble preciós.
Com a curiositat, entre 1248 i 1270 va pertànyer al regne de València. El nom ve del llatí (ROBEU, "roig" + ELLU, dim.). Llig a la Viquipèdia que en xurro es diu Ruvigüelos; el nom oficial en castellà és Rubielos de Mora.


En Casa Mata comprem pernil de Teruel, embotits, borratja, vi (Rubus Quercus) ...

I tornem per la carretera cap a Móra, per a dinar al restaurant de l'hotel Masia la Torre (Ctra. Mora-Rubiols km 21,6 - Tel. 978 806 312), amb la llegenda "extrañamente rural"



Sort que havíem reservat, perquè el restaurant està de gom a gom (no vull ni pensar com devia estar el pont de Tots Sants).

Detall: paté casolà amb melmelada de fruites

Pa (2 €) i aigua (2,50 €)

Venta d'Aubert tinto 2009 VT Bajo Aragón
48 % Sirà, 28 % Cabernet Sauvignon, 20 % Cabernet Franc, 4 % Merlot
24 mesos? en bóta de roure francés
Venta d'Aubert. Cretas, Terol
Enòleg: Stefan Dorst
26,80 € (Aprox. 14,80 €)

No diria que és de 2009; té trajectòria. Potent. Fruita silvestre, sotabosc, fongs...




No triem el menú degustació (40 €) i compartim alguns platerets:

Sardines cruixents amb cítrics i alfàbega amb emulsió de soia i all negre (2,70 €). Un entrant simpàtic.

Cochinita pibil de porc blanc de Terol (3,60 €).
Els castellans portaren el porc a Amèrica i diuen que Yucatán és el primer lloc on els indígenes en tastaren la carn. Aquest és un dels guisos típics de la zona, amb carn de porc adobada en achiote, embolicada en fulla de plàtan i cuita en un forn de terra. Se sol acompanyar amb ceba morada en taronja agra i chile habanero.
La versió de Gúdar-Javalambre està ben bona.



Vieira a la planxa sobre rostit de papada de porc confitada amb salsa de pinya (4,30 € x 2).
A mi no m'agrada el greix, però he de reconèixer que aquesta combinació és deliciosa. (En principi ens en porten una, i nosaltres en demanem ràpidament una altra, però ompli molt; hauríem d'haver fet cas dels que saben).

Migas a la pastora amb embotit, ou i gelatina de moscatell (8,50 €). Estan bones, encara que crec que m'haurien agradat més amb raïm que amb gelatina.


Espatla de lletó (ternasco) d'Aragó torrada al forn de forma tradicional, amb el seu suc (18,70 €). Molt ben feta, la carn.


Hem vist passar postres molt abellidores, però ja no podem més. Jo, un talladet (1,60 €) i prou.

Total: 37,50 € x 2

Bona relació qualitat-preu.
Lloc recomanable. Fantàstic per a fer un passeget abans i després de dinar.