diumenge, 13 de novembre del 2016

"Yantar" paella per Navarrés

dissabte, 12 de novembre del 2016

Mirador d'Escalona. Partida d'Escalona, Navarrés - 962 266 370 / 646 655 924

Avui, l'Itinerari com a Recurs Didàctic enfila cap a la canal de Navarrés; al quadern de treball llig que Martí Gadea (escriptor, lexicògraf i religiós;1837 - 1920) diu: "En la Canal de Navarrés passa una cosa molt particular, i és que cada poble té un modo de parlar diferent de l’altre. En Agna parlen una jerga, mescla de castellà i valencià, pitjor que lo que diem castellà de Russafa. En Xella parlen algo millor el castellà, però sense pronunciar la c i z, i en un to aspre i altaner, efecte del seu carácter rezelós i poc atractiu. En Bolbait, Navarrés i Quesa, parlen gangós, i la z la fan tx. I en Enguera, amb això que recorren tota Espanya, sobretot Andalusia, venent draps i faixes, parlen l’andalús, casi més serrat que els mateixos andalusos. D’ahí que els donen eixe nom (andalusos) en la dita Canal."
I també s'hi recull una llegenda referent a la manera d parlar:
Dizen que cuando Dios andava repartiendo las lenguas por el mundo, a unos pueblos lis dava el valenciano y a otros, el castellano, pero en llegar al Muntot va entropeçar y li va caer el cabaço en medio de la Canal. Por eso nosotros hablamos tan rebolicao”.

Hi ha llocs xulos per a anar d'excursió per aquesta zona: El gorg de l'Escala i el llac d'Anna, el riu Sellent a Bolbait, el salt de Xella, Quesa, Bicorb...
Els organitzadors de l'Itinerari han triat per a dinar el restaurant que hi ha davant la Presa d'Escalona (prop de la de Tous), que recull aigua del riu Escalona, afluent del Xúquer.


Hi ha un menú pactat de 12 €:
Comencen repartint al centre de la taula unes papes Casmar, de Navarrés (m'agrada això dels productes km 0; ja les havíem vist abans en un baret).


Aigua, cervesa de litre i vi.


Enguera Bodegas Tempranillo 2015 DO València
100 % tempranillo
13,5 % vol.
Bodegas Enguera. Enguera, València  (Distinto, Megala, Sueño de Megala, Paradigma, Angelica, Vi de Gel...)

El seveixen fresquet...




Uns morterets amb tomaca ratllada i allioli i pa acabadet de torrar



Ensalades (amb encissam, ceba, tomaca, carlota, dacsa i olives.

Mandonguilles (de sabor indeterminat: bacallà?)


I un plat de paella, amb carxofa (molt digna).


Per a les postres, un flam de vainilla (diuen que no està malament, encara que els dolços que veiem a la cuina semblen molt mes abellidors) i café o infusió.

Quines són les propostes del Mirador: creïlles braves, bolets, carn a la brasa, paella, arròs al forn, gaspatxos...

Obrin els caps de setmana (entre setmana prèvia comanda) i en agost.