dilluns, 20 de juny del 2016

"Paris sera toujours Paris"


Quantes i quantes coses s'han escrit sobre París!

“Être Parisien, ce n’est pas être né à Paris, c’est y renaître” Sacha Guitry
“What better place to dream than in Paris?” Ratatouille
“Paris sera toujours Paris. Qu’est-ce que tu veux qu’il fasse d’autre?” Fréderic Dard
“Paris est tout ce que tu souhaites. Tu peux t’y amuser, tu peux t’ennuyer, rire, pleurer. Tu peux faire tout ce qui te rend heureux.” - Frédéric Chopin
“If you are lucky enough to have lived in Paris as a young man, then wherever you go for the rest of your life, it stays with you, for Paris is a moveable feast.” Hemingway
"Caminar en París es caminar hacia mí" Cortázar

No sé si m'agradaria viure a París, trobe que almenys una temporada, sí. I el que m'agrada molt és aprofitar qualsevol ocasió per saludar-la. Aquesta vegada ha plogut, i la ciutat està presa per la barbàrie futbolera i les mesures de seguretat. Tot i això... je suis heureuse à Paris; je renais toujours dans le rêve de la fête; comencem a caminar!

I després de renàixer... morir quan arribe a casa i m'adone que, no sé com, no tinc cap foto a la càmera del mòbil, sols hi ha alguna gràcies al whatsapp (i alguna que havia fet amb la càmera antiga)!!!

divendres, 10 de juny del 2016
Arribem molt tard per a dinar, i molt prompte per a sopar, però tenim fam. Sort que al costat de l'hotel hi ha un restaurantet que està obert tot el dia:

Catherine du Roy Puisseguin Saint-Émilion 2013 Burdeus Saint-Emilion
Cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot
13 % vol.







Jo em demane un plat tradicional: LA GRATINÉE DE MOULES MÉRIDIONALE (Clòtxines amb mantega, all, julivert, tomaca i formatge).


Els altres demanen carn o hamburguesa. Tot amb moltes creïlles fregides.



Total: 28,75 € x 4
Servei amable
Abreunvinito

Passegem pels llocs típics (arc de Triomf, Elisis, torre Eiffel...) i, per recomanació d'un bon amic, arribem a un carrer comercial amb gràcia (sobretot en sentit contrari, anant cap a la torre), amb mercat dimarts i divendres de matí, i sopem a
[Tipasa ( تيبازة) és una ciutat algeriana]

Una cervesa Kronenbourg (4,90 €) i un pitxeret de vin gris (rosat) de Boulaouane (50 cl 9,90 €).

Triem un menú de 14,50 € i podem elegir entre tres o quatre plats.

-Entrants:
La paire de merguez (مرقاز salsitxa típica de la cuina del Magrib) et salade Berbère
Brick à l'oeuf et viande hachée (carn picada)

-Plat principal:
Kebab riz berbère (més salsitxes)
Tagine cuisse de poulet "bio" aux citrons confits et olives. Molt bo.

Total: 21,90 € x 2

(La meua intenció és parlar francés, però em veuen patir i ens adjudiquen un cambrer portugués que parla espanyol, molt amable)
dissabte, 11 de juny

Comencem passejant pels carrers Bretagne i Charlot, i visitem el mercat cobert més antic de París, le Marché des Enfants Rouges.
peuterey
Ben propet, un baret agradable per a fer-se un café és el Charlot.

Un lloc que no coneixia és el Canal Saint-Martin (1825), al voltant del qual hi ha un barri preciós; recorre els districtes X i XI i era un dels passejos que li agradava fer a Cortázar. M'he de rellegir Rayuela sens falta.
"Donde París se relaja"
"Cerezas en el paraíso de Cortázar"

wikimedia
mimundoporuntiempo
Fem un vinet a Chez Prune


I amb la guia Rubio sota el braç anem a dinar a

Un lloc tradicional amb bona relació qualitat-preu. Sembla que molta gent portava la guia, perquè hi ha cua a la porta, encara que és rapideta.
El cambrer fa la comanda i el compte en el tapet de paper de la taula!


Gérard Bertrand Réserve Spéciale Syrah 2014 IGP Pays D'Oc
Sirà
13,5 %vol.
Gérard Bertrand. Narbona







Compartim uns entrants: les escargots, foie, ensalada, alvocat amb gambes;


 i cadascú es demana un plat; jo, xucrut alsacià.


Els altres: andouillette (salsitxa feta amb els budells i l'estómac del porc o la vedella)


bistec tàrtar o pollastre.
I per a les postres, compartim el tradicional Baba-au-Rhum


Aigua amb gas, une carafe d'eau i vi.

Total: 23,25 x 4
Il est fortement recommandé.
Abreunvinito

Passeig pels Passages Verdeau, Jouffroy, des Panoramas...

I a algú li abelleix fer un café a la plaça dels pintors, així que cap allà que anem.


És molt guiri, però s'hi està bé veient passar la gent. Quin ambientàs a la placeta, pels voltants i, sobretot, per l'escala del Sacré-Cœur.

I per a sopar,
                                 13 Rue de l'Ancienne-Comédie, 75006 - 01 40 46 79 00

Algú assegura haver percebut les ombres de la història: La Fontaine, Voltaire, Rousseau, Beaumarchais, Balzac, Hugo, Verlaine; Diderot, Benjamin Franklin; Robespierre, Danton, Marat; Bonaparte...
bonnet phrygien


La Chablisienne 2014 AOC Bourgogne Aligoté
Aligoté









Hi ha un menú tancat amb diversos plats per a triar.


-De primer, jo em demane una sopa de ceba gratinada, espectacular.

També hi ha verdures i caragols de mar Le Label Rouge.




Les Hauts de la Gaffelière 2010 AOC Bordeaux St Émilion
75 % Merlot 25 % Cabernet Sauvignon
Maison Malet Roquefort. Saint-Émilion








-De segon, bacallà amb salsa de mantega de llima (també hi ha porc amb puré de creïlles, i vedella amb salsa de pebre).

-I per a les postres, gelat de crema sabaiona a l'Amaretto amb ametles (o xocolate cruixent amb cireres).
Abreunvinito

Diumenge, 12 de juny
Plou, però fem una volteta per l'Île de la Cité, Quartier Latin... Per a protegir-nos un poc, parem a fer un vinet a Le Comptoir du Panthéon

Continuem per uns carreronets que ens recomana la guia Rubio: Lanneau, Laplace... absolutament deserts, encantadors.

Després, cap als voltants de Pompidou, sempre tan animats, i a dinar a
Lloc clàssic, on hem de fer un poquet de cua per a seure, però no massa.

Detall: confitura de cochon

Les moules tradicionals,

unes ostres Guillardeau

i... le pied du cochon!

Jo no m'hi veig amb cor i em demane una ensalada, però que porta magret d'ànec, lleterola, foie i de tot.

Amb el café, ens sorprenen amb uns porquets de merenga


Total: 48,60 € x 4

Abreunvinito

Ja sols em dóna temps de passejar un poc per Les Halles i..."We'll Always Have Paris".

Dimarts, 14 de juny
Allà, sols havia menjat croissants al desdejuni de l'hotel; no eren destacables però no estaven malament.
Avui, a València, em desdejunaré amb un croissant que em portaren anit directament des de París (el de l'esquerra de la foto està farcit de crema de nous). Quin luxe!

Ladurée. 75 Av. des Champs-Élysées, 75008 (Rue Royale, 1862)