dilluns, 9 de maig del 2016

"Aigua de maig, pa per tot l'any"

diumenge, 8 de maig, Dia de la Mare de Déu dels Desemparats

Enguany coincideix 8 de maig -dia de la Mare de Déu- i segon diumenge de maig -dia que se celebra-. L'any passat, no sé per què, no celebràrem el dia de les Amparos-Empars-Desemparats, però reprenem la tradició, tot i que hi haurà algun canvi. I si fem cas del refranyer, ens anirà bé.


Recorde que quan era menuda, si la cosa havia anat mitjanament bé, el dia de la Mare de Déu estrenava la roba d'estiu i, ben mudada, anava a València a la missa d'Infants, amb ma mare i de vegades amb l'escola; algun any, també amb ma tia Amparo. Normalment feia fred, però jo m'entestava a posar-me la roba nova, com aquell vestidet blanc i roig amb barquets, sense mànigues, amb una jaqueta roja... que gelat estava el folre!
De vesprada, la família venia a casa a felicitar-me (sí, sí, Eva, la pecadora, no podia ser segons el rector i hagueren de posar-me un segon nom per redimir-me). Ja molt més major, les germanes continuaren anant a Missa i en acabant venien a ma casa, em portaven el regalet i "desdejunàvem".
Després començàrem a celebrar el dinar a l'alqueria Garrofa, en l'horta d'Alboraia, i em sona que sempre havia fet bon oratge i els xiquets jugaven al carrer i estàvem al solet, però avui ha eixit un dia ben gris i plou [a la ràdio diuen que plou amb "trellat" i que farà "bona saó" -parlen en castellà, naturalment, però aquestes dues paraules les diuen en valencià, clar-].
Sort que la casa té lloc per a tot: una taula ben llarga, paeller, corral cobert... I fins i tot s'ha encés l'estufa de corfes d'ametla!
Tenim dues baixes importants, la de l'estudianta major -final de curs- i la de David, que s'ha estrenat com a actor amb La Bella i la Bèstia a L'Agrícola


Com a entrants, les típiques ensalades i ametletes de Titaigües fregides i cacauet de l'horta.
El paeller, ja ben consolidat, ens ha fet una paella boníssima.


Com sempre, per a acompanyar-la, cava

Juvé i Camps Reserva Brut Cinta porpra DO Cava
Macabeu, xarel·lo i parellada
12 % vol.
Juvé i Camps. Sant Dadurní d'Anoia
Toni Cantos, Antonio Conte
Aprox. 10 € (x2)
Fantàstic per a menjar



I a l'hora de les postres, maduixes amb nata i taronja i... gran sorpresa: corona de l'horta, d'ametla, merenga i fruita gebrada (no, no hi ha el tradicional pastís de poma de la iaia!). Del forn-pastisseria Amparo (Rei en Jaume, Alboraia). [Si busqueu "corona de l'horta" a Google, no ixen imatges! Al forn del Cabanyal sí que en trobareu]


Enguany no hem bufat cap ciri (tot i que crec que no sóc supersticiosa, no m'agrada fer-ho abans de l'aniversari, i falten 4 dies! De tota manera, no s'hi han posat.)
Tampoc tinc flor del paradís, però d'Almàssera em porten unes cales i d'ací m'enduc unes roses. Per tu, Micalet.

Altres refranys:
Pel maig, cada dia un raig.
Aigua de maig fa créixer els cabells un raig.
No és bon maig el que no deixa la bassa plena.
Pluja de maig, collita segura.
Aigua de maig i plor de bagassa, en un punt passa.

Gràcies per tot, tieta.