dilluns, 12 d’octubre de 2015

"Veremant" a Xerés-Sanlúcar.

divendres, 9 d'Octubre
Encontre Forers Verema en el Marco de Xerès

Restaurant La almazara. Santa Ana, 33. Carmona (Sevilla) -954 190 076

Cal fer una paradeta en el camí cap a Sanlúcar, i aquest és un bon lloc, ja més propet de la destinació.
Restaurant andalús situat en una antiga almàssera amb decoració mudèjar.


A la carta hi ha mitges racions, de manera que decidim compartir-ne tres i demanar-nos cadascú un plat.

Taberner 2011 VT Cadiz
Sirà, merlot i Cabernet Sauvignon
14 mesos en bóta de roure francés
15,5 % vol.
Huerta de Albalà. Arcos de la Frontera, Cadis
(Mira que he pensat en llegir el nom del vi que potser era un cognom d'origen català; doncs sí, Vicente Taberner Carsí és valencià)
Enòloga: Milagros Viñerga García
26,50 € (18,90 Vinissimus)

Fruita madura, alcohol, balsàmic. Molt bon acompanyant per al dinar.


 Detall: ensalada de creïlla amb tomaca, ceba i pimentó.
Pa: 1,50 € x 3

- 1/2 tartar de tonyina

- 1/ 2 croquetes de cua de bou i d'espinacs amb pinyons (amb un arrebossat finíssim i un sabor de pinyons fabulós)

- 1 / 2 coca de polp

Llom de bou, xulletetes de moltó i bacallà confitat (el meu). Tot deliciós.



Per a les postres, no ens animem però, com els xiquets, havíem vist en un dels plats que hi havia gelat d'alvocat i això que volem. Primer ens diuen que no pot ser, però continuem intentant-ho i un altre cambrer ens porta un plateret amb dos boles, que no ens cobren. Gràcies pel detall.

Aigua i café

Total: 37,63 € x 3

Lloc recomanable (no sé si per a anar-hi a posta, però passant és molt bona opció). Després m'hauria agradat fer un passeget pel poble: alcàsser, places, carrers, riu... Però no ens volem entretindre.

Verema / Abreunvinito
_________________________

Grupo Estévez
A les 18 h ens esperen a Bodegas Valdespino i Marqués del Real Tesoro, a Xerés (Ignacio, Begoña i Victoria).
Tastem un most del raïm de 2015 sense fermentar i un després de la primera fermentació.
Ens fan un tast fantàstic amb els següents vins:

1. Manzanilla La Guita 375 cc. 3 € / 750 cc 5,60 €
2. Fino Tío Mateo 375 cc. 4,50 / 750 cc 6,80 €
3. Fino Inocente 375 cc. 5,90 € / 9,95 €
4. Amontillado Tío Diego 750 cc 10,50 € (17 anys)
5. Palo Cortado Viejo CP 750 cc 42,50 € (25 anys)
6. Palo Cortado Cardenal VORS 375 cc 72,50 € / 750 cc. 145 € 



Després visitem la Bodega La Guita, Pago Sanlúcar Viejo, en Sanlúcar
Tastem vins de dos pagos diferents, Macharnudo i Miraflores
En La Guita Misericordia ens rep Eduardo Ojeda, enòleg de la casa.
I sopem al pati, amb formatge, gambetes, croquetes diverses, caçó, sépia (choco)... No ens quedem al final i ens perdem la bóta de Navazos.

"Visita a la bodega del Grupo José Estévez", Dani C.

dissabte, 10 d'octubre
BARBADILLO
A poc més de les 10 del matí ens reben Claudio Arañó -director comercial- i Montse Molina -enòloga-. I tot i que fins a les 12 quan beu el Papa no beu ningú, comencem amb uns palos cortados.
-Obispo Gascón Palo Cortado 750 cc 34,66 €
-Palo Cortado VORS 30 años 750 cc 80 €



A continuació passem a la Catedral per a un tast molt interessant de la

-Mançanilla Solear 375 6,53 € / en rama  9,10 €
una copa del vi en criadora d'abans d'entrar al celler (8a?); tres copes de vi en 5a criadora d'un lloc del celler amb llum i amb vent de ponent, d'un lloc fosc i a llevant, i d'un altre a mitjan camí -increïble la diferència entre els dos extrems!- i finalment un vi de la 2a criadora (la solera està fora de la catedral).

En acabant dinem en la mateixa catedral, amb els mateixos vins i, a més a més,
-Príncipe Amontillado 750 cc 17,73€
-Giralbin 2012? (tempranillo, merlot) 5,38 €
-Cava Barbadillo Beta Brut (chardonnay i palomino) (aprox 5 €)


"Barbadillo i la catedral de la manzanilla", Dani C


De vesprada descansem i fem un passeget per la platja, però l'oratge no ens acompanya, plou.

A la nit, la cita és a
Taberna Der Guerrita. San Salvador-Rubiños (Barrio Bajo Sanluqueño),
on hi ha un menú concertat (25 €) i cada forer porta un vi.

Mentre tot el món va arribant, hi ha reunió a la rebotiga, on hi ha un celler fantàstic, molta conversa sobre vi i diversos vins blancs interessants a tastar -per gentilesa d'Armando Guerra-, acompanyats d'un poc de formatge i de moixama.

Alguns dels vins que tastem:

Campo Viejo Gran Reserva 1970
Monte Real Gran Reserva 1970
Viña Arana Reserva 1986
890 Gran Reserva 1994
Astrales 2008. Ribera Duero
Cénit 2006. VT Zamora  (aprox. 42 €)
Alaya Tierra 2013. Almansa. Garnatxa (aprox. 22-24 €)
Artadi Viñas de Gain 2006. DOCa Rioja
Ostatu Selección 2011. Rioja (Aprox. 15 €)
Terrán de Vallobera 2007 DOCa Rioja (Aprox. 27,45 €)
Domaine de L'Arlot Les Petits Plets 2007, Nuits-Saint-Georges Premier Cru. Pinot Noir
Vi negre Criança Celler Bell-lloc, 2010. Empordà (24 €)
Gran enemigo 2010. Mendoza, Argentina
Vin d'Alsace Lune de Miel 2012 Gewurztraminer (aprox 11 €)
Selbach-Oster 2009 Anrecht Riesling
Diel Dorscheimer Pittermännchen Riesling Kabinett
Casta Diva Cavatina Tender. Moscatell espumós dolç
Pintablanca Verdejo VT Castilla
Frágil. VT Castilla León. Verdejo. Ismael Gozalo (aprox 19,70 €)
Bell-lloc 2013 Malvasia (15 €)
La chispa negra 2006. Vi dolç   DO Toro. Dominio del Bendito (33,50 € 0,5 l)
La Diva. Casta Diva. Moscatell dolç
Oremus. Tokaji Aszú 2008 3 puttonyos
Doniene apardune. Brut Nature (aprox. 20 €)
Albet i Noya Brut 21 (16,60 €)
Veuve Clicquot Ponsardin
Mum
J.L.Contreras

El sopar comença amb unes papas aliñás (creïlla bullida, tonyina en conserva i julivert), una ensalada de polp (amb tomaca, ceba i pimentó) i un plat de peixet (acedías -llenguado tasconer/palaia-, aladroc, marrajo -solraig- i choco -sépia-). I després ja cadascú tria un plat:

Cigrons amb sépia
Cazón (mussola caralló) a la marinera
Estofat de carn al bou amb creïlles
Berzas (col gegant)
El plat estrella és el de les Tagarninas (cardellets) amb ou


cocinicas
Per a les postres, tarta de la abuela i tocinito de cielo. Cafés.

Un lloc on es viu l'amor al vi.
Abreunvinito/Verema

diumenge, 11 d'octubre
LUSTAU
Amb Juan Mateos -relacions públiques- visitem la vinya Las Cruces, a Chipiona.
A Sanlúcar, ens conviden al Magatzem de Manuel Cuevas Jurado, on ens atenen el nét i el capataç (l'almacenista fa el vi, però l'etiqueta una marca comercial, en aquest cas, Lustau).

-Amontillado de Sanlúcar
-Mançanilla Papirusa (10,45 €/6,75 €)

Ja en Xerès, visitem el celler de Lustau, amb Manuel Lozano

"Temperatura, humedad, penumbra y silencio, las cuatro variables básicas de una bodega en el Marco de Jerez!"

-Oloroso Emperatriz Eugenia (23,30 €)
-Amontillado Botaina (aprox 19 €)
-Fino Puerto Fino (10,45 €)
-Fino Jarana (10,45 €)

I ens preparen un fantàstic dinar, al pati, aquesta vegada assegudets (compartim taula amb l'enòleg, el gran Contreras i el gran Jerónimo):
-Fino La Ina (5,70 €)
Croquetes de carabiners i porros
Daus de cua de bou amb tomaca cassé
Cistelletes de guacamole amb llangostinets
Formetge manxec
-Palo Cortado Península (20,30 €)
Salmorejo amb pernil ibèric i guatla


Arròs melós de rap, sépia (choco) i llangostins


-Oloroso Añada 1997 (25,30 €)
Flamet amb crocant d'ametla

-Lustau East India Solera (servit amb gel i corfa de taronja) (20,30 €)


Ens deixem la gent a taula i eixim cap a València, així que ens perdem el Moscatel Emilin i el Pedro Ximénez Murillo 100 años Selección Centenario Lustau

"Lustau, un recorrido por los vinos del Marco". Dani C

A cada casa tenen les seues lleis: molta neteja / que es note el pas del temps; la faena começa en la terra / els vins de Xerès es fan a la bodega; cal fer-s'ho tot, fins i tot l'alcohol vínic / no cal; tampoc hi ha un criteri quant a la temperatura per a beure el vi, encara que als cellers no els agrada beure'l massa fresc.
I pel que fa a la història que els finos i mançanilles cal beure'ls promptet... moltes històries corroboren el contrari.

Diccionari bàsic
fino m. Xerès sec i lleuger, d'aroma delicada i de color pallós, d'entre 15 i 17°
mançanilla f. Vi licorós comercialitzat com a xerès elaborat a Sanlúcar de Barrameda, sec
Té uns 15'5°, per bé que pot arribar als 17°
amontillat (fino o mançanilla que comença l'oxidativa)
mançanilla passada
palo cortado  Xerès sec i suau, de color caoba brillant i més fosc que el fino, de gust més suau que l'olorós, amb olor d'amontillat i d'entre 18 i 20° (abans no es comercialitzava, s'havia abandonat l'evolucio en algun moment del procés)
olorós m Xerès de color ambre o caoba, més brillant que el fino, sec, d'aroma forta, de 18 a 20°, i que en envellir pot arribar als 25°. És suau i vigorós en boca i recorda les nous.  (es deriva a la criança oxidativa el most que no val per a fino)
generós adj. i m. (Vi anyenc) de molt alta graduació —entre 14 i 23°—, obtingut generalment per addició d'alcohol al most de raïm fresc. La temperatura de servei és entre 15 i 18° C.
criança biològicasota vel loc. adj. i adv. Dit de la fermentació o de l'envelliment que té lloc amb el vi en contacte amb el barret de brisa m. Capa de llevats fina i blanquinosa flotant  originada durant la fermentació(el vi groc, el xerès i el tokay)
criança oxidativa: s'augmenta l'alchohol (de 15 a 17-18) i desapareix el barret; el vi entra en contacte amb l'aire
criadora
vasija-bota-barrica
solera
most: ací, és el vi fermentat que encara no ha passat per bóta, té uns 12 º

Juanjosantos
"Encuentro Verema Jerez en imágenes". Vinowine