dissabte, 3 d’octubre de 2015

El meu amic Caus

Kata 116 - Javi, 2/10/2015 El que el meu amic Caus fa

Javi ens presenta el seu amic Jorge Caus Pertegaz, enòleg del celler La Viña, que dirigirà la kata d'avui.

Vinos de la Viña - Venta del Puerto. La Font de la Figuera
DOP València
Terres dels Alforins.
Anecoop.
Enòleg i Director Tècnic: Jorge Caus Pertegaz


Sabem que els quatre vins són de La Viña: tres clàssics i un nou projecte. Un de l'any 2011, dos del 2012 i un interrogant. Tres tenen el cupatge internacional o global, francés (Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Syrah i Merlot); un inclou monastrell i garnatxa i no duu merlot.


1. Icono Selección 2012
Garnatxa Tintera, Monastrell, Tempranillo, Cabernet Sauvignon i Syrah (20 % de cada.
Tempranillo i cabernet, 8 mesos en bóta de roure usada; els altres raïms, sense bóta)
14 % vol.
Preu: aprox. 6,25-7 €

-Capa alta, picota, rivet violeta granat; brillant, glicèric, tinta poc la copa
-Fruita negra madura, dolç, un poc de terciaris? // espècies, pebre, tortats de la fusta
-Verd per a alguns (millor, cru), bona acidesa, alcohol, menys fruita que en nas


Venta del Puerto: 40 % Cabernet Sauvignon, 40 % Tempranillo, 10 % Syrah i 10 % Merlot

2. Venta del Puerto nº 12 2012 
12 mesos en bóta de roure americà
14,5 % vol
Preu: aprox. 10,46 €

-Més evolucionat que anterior (bóta)
-Licorós, mineral, flors (gerani, gesmil), panses, fruita madura, terciari, canyella, xocolate, vainilla, casa vella / en moure'l canvia, indica la complexitat
-Molts matisos, redó, tanins integrats, té potencial, bon recorregut

3. Venta del Puerto nº 18 2011
18 mesos en bóta de roure francés
14,5 % vol.
Preu: aprox. 12,72 €

- Capa alta, tinta la copa
- No s'obri, no fa olor, metàl·lic de cassola antiga, tabac, encens, cítrics, fusta, falten primaris
- Apareix la fruita, però també la fusta (per a mi aquesta amaga un poc aquella)
[Quan el tastem després és molt més ric]

4. Venta del Puerto nº 18 2008
Preu: aprox. 12-14 €

- Rubí, més vell, tella, capa alta
- Fruita madura, pruna, pansa, café; no varia en morure'l
- Licorós, vi de postres?, no és que siga dolç, alcohol integrat. Fantàstic.

[Aquest fou el primer vi de Jorge en el celler; 2004 fou el primer any del nº 12 i del nº 18, que eren 2003]

És un luxe haver tingut avui aquest enòleg en la nostra kata, i a més a més de dirigir-la ens ha parlat de Fontanars i la Font de la Figuera, del raïm, de la cooperativa (curiosa la manera de comprar raïm a través del quilopunt, "Levante"), dels llauradors, del celler, de la criança i les bótes de roure francés i americà, de les zones (estan en una zona de València però que limita amb Alacant, Múrcia i Albacete i s'hi pot incloure raïm d'aquests llocs limítrofs), de la seua amistat amb Norrel Robertson (el Escocés Volante)...
La pregunta que ens ronda des del principi és: "Per que agrada més el Venta del Puerto nº 12 que el nº 18 si aquest últim està més consentit (més selecció de raïm, més criança, bótes de roure francés...)?Necessita més paciència i la gent no en tenim.

Dokument kata

I per a sopar, el gran cuiner de kataklub ens prepara un menjar ben casolà: pa fet a casa,


-Truites de carxofa i de faves que tenia fetes en conserva,

-Lluç farcit amb gambetes i pernil dolç

-Polpet amb ceba

-i cassola de col i botifarra (ovació general, més dels homes, tot s'ha de dir).


Per a les postres, una crema de taronja deliciosa.


Milions de gràcies.