dilluns, 26 de gener de 2015

Paris vaut bien... un cap de setmana.

Algú de vosaltres ha passat la nit en un château? Doncs a mi m'hi han convidat per a celebrar un aniversari, i no un qualsevol, no, un d'eixos de 50 (que mig segle sona massa fort), i si cal fer quilòmetres amb avió, amb tren i amb cotxe... doncs es fan.
A París encara és Nadal a finals de gener, no n'han llevat els arbres, ni la decoració de carrers, ni d'estacions... i encara s'hi pot menjar la galette de Rois, un pastís de pasta fullada que pot anar farcit de diversos ingredients. El nostre, perquè no crec que ningú pose en dubte que l'havíem de tastar, és de poma (Bertrand; París 5).



Sí, a França també celebren el Jour des (Rois) Mages (Melchior, Gaspard et Balthazar), o Epifania, no sé si el 6 de gener o el primer diumenge després de l'1 de gener. Es menja el pastís en família; també hi ha una figureta (o fève) amagada -nosaltres no ho sabíem i JJ quasi s'hi deixa les dents-, i qui la troba es converteix en el rei del dia. Trobe que aquests reis no porten regals.


No sabíem quin ambient ens anàvem a trobar a París després de tot el que ha passat aquests dies i de tot el que s'ha escrit. No note que hi haja un clima crispat o de terror, tot i això s'hi veu molta policia.








lexpress.fr
Estarem tan poquet de temps a París que volem aprofitar cada segon, i tastar-ho tot: fetge, ànec, sopa de ceba amb formatge gratinat i, encara que al principi ens hi resistim -el cambrer no ens la recomana-, al final del viatge caurà: l'andouillette, una salsitxa tradicional de la Provença i el Perigord feta amb els budells i l'estómac del porc o la vedella. Per a intrèpids.


Fa molt de fred, però hem d'eixir al carrer i, encara que poc, passejarem la ciutat vora el Sena: jardí de les Plantes, barri Llatí, Saint-Germain, Mouffetard, Monge, Notre Dame, Cité, Eiffel...

-------------

De París anem amb tren a Châteroux, on ens repleguen amb cotxe per a anar, via La Châtre, a Pouligny-Notre Dame, el minúscul poblet on hi ha l'hotel Les Dryades. Ens expliquen que porta aquest nom pel tipus d'arbres característics, però jo no he trobat res al respecte.


I per continuar amb l'ambient nadalenc, part del paisatge està conformat per xops amb el vesc (muérdago) enganxat.

I en arribar... mare meua amb el que ens trobem. La veritat és que Alfredo ja s'havia encarregat de no donar-nos informació d'on veníem... perquè fóra una pel·lícula, sols hauria faltat que ens haguera embenat els ulls i ens els haguera descobert en arribar-hi. Im-pressionant.


Amb campana i tot per a avisar que hem arribat. I a l'interior, un château-château.
Podeu veure les fotos ací (chateaucentrefrance)

A la cuina ens espera la llar encesa, la taula parada i una càlida rebuda. Per a dinar... ensalades (alguna amb aire libanés), espàrrecs, carn de pollastre, formatges... Però el vi no és molt francés, no.


Marqués de Riscal 2014  DO Rueda
Verdejo
13 % vol
Marqués de Riscal. Rueda, Valladolid.
Aprox. 13,85 €

Fruita blanca, fresc, punt àcid.

Viña Alberdi 2008  DOCa La Rioja (Magnum)
100 % tempranillo
Un any en bóta nova de roure americà i un altre en bóta de 4 anys
13,5 %
La Rioja Alta SA. Haro, La Rioja
Julio Sáenz Fernández
Aprox. 22 €
Rioja clàssic. Fruita molt madura, balsàmics, vainilla, cacau... un poc de fusta. Agradable



Però clar, també hi haurà un xampany/champagne que ens acompanyarà al llarg del cap de setmana,

Jacquart Brut Mosaïque
Chardonnay (35-40%), petit noir (30-35%), petit meunier (20-25%)
12,5 % vol
Maison Jacquart. Reims, Champagne.
Aprox. 26-30 €
Fruita blanca, forn, fruita seca, punt cítric...



I estant a França, a banda dels formatges, i del foie, què haurem de menjar? Clar, des huîtres.


I fins i tot llagostins i des coquilles Saint-Jacques

Gaudim d'altres vins espanyols:

Quinta Apolonia Belondrade 2013 VT Castilla León
100 % verdejo
13 % vol
Belondrade SL. La Seca, Valladolid.
Enòloga: Marta Baquerizo
Aprox. 12,60 €
Molta fruita (blanca, tropical, de pinyol), un poc d'herba i cítric. Fresc.

[El germà major és Belondrade y Lurton (verdejo) i també hi ha un Quinta Clarisa Belondrade (tempranillo)


Pago de los Capellanes 2011 DO Ribera del Duero
100 % tempranillo
12 mesos en bóta de roure francés
13,5 % vol
Pago de los Capellanes. Pedrosa de Duero, Burgos
Enòleg: Paco Casas
Aprox. 15,90 €-19,50 €

Fruita negra amb torrats, espècies. Bon vi.


A l'hotel, serem els últims a sopar, clar, que els francesos ho fan ben prompte. Diverses entradetes: de remolatxa amb verdura, de salmó amb crema i de sorbet de mango;

després cadascú demanarà el plat principal, carn o peix.


I per a les postres, compartirem un suflé, un macarron gegant de maduixa i un coulant de xocolate, tot ben francés.


Com el vi,

Château Naudin-Larchey 2012   Pessac Léognan AOC (Burdeus)
Cabernet sauvignon, merlot
Château La Garde. Maison Dourthe. Martillac, Gironde.
Aprox. 15 € (web)

Fruita roja madura, cireres, espècies dolces, vainilla.



I per al sopar d'aniversari, tindrem taula parada a la sala principal del château, de luxe, amb ensalades, espàrrecs, embotit espanyol, tartar de tonyina, guisat de vedella amb carxofa, espàrrecs i creïlles amb mantega.

Per a les postres, formatges, servits amb un accent francés irresistible, i el pastís d'aniversari, de xocolate. És una llàstima que ja no puguem més.


L'estada ha sigut perfecta, amb xarrades vora la llar, escoltant música a l'algorfa, relaxant-nos al balneari, ballant, passejant pel bosc -fent esclatar els pets de llop i tot-, pels pobles del voltant... I menjant i bevent, clar. L'aventura amb el carret de golf, memorable, però és un secret que hauré de guardar.
Gràcies, parella, i per molts anys.

1 comentari:

Amparo ha dit...

"Moltes felicitats, la veritat és que és fantàstic complir anys d'esta manera, i la narradora, de conte de fades."