diumenge, 5 d’octubre del 2014

Eguren al Bolón Verde

dijous, 25 de setembre del 2014
Mariano Ribera, 33. Patraix, València - 620 256 053 / 660 615 063

Gràcies a José Ramon Berrozpe i al seu amic Marc Ortells avui tenim una cita amb els vins dels Eguren al restaurant El Bolón Verde, amb el comercial de València Toni Díez.
El restaurant, com ja vam dir a katablok, el coneguérem a juliol i hi anàrem perquè ens n'havien entrat ganes quan sabérem on s'anava a celebrar aquest "festival" que ja s'havia anunciat en una altra ocasió.

Marc coneix personalment Eduardo Eguren (fill de Marcos, nebot de Miguel i nét de Guillermo) i ens preparava la sorpresa de connectar-nos amb ell al llarg del tast de vins; llàstima, no ha pogut ser.
Ens expliquen que no es pot usar legalment el terme "Grup Eguren", no sé si és a partir que Numanthia fóra adquirida per LVMH; hem d'utilitzar  Viñedos y Bodegas Sierra Cantabria, que eleboren els següents vins

IGP Vinos de la Tierra
- Dominio Eguren : Protocolo Tinto, Blanco i Rosado, Códice, Épico

DOCa Rioja
-Sierra Cantabria: SC Selección, SC Crianza, SC Reserva, SC Gran Reserva, SC Rosado, SC Garnacha

-Viñedos Sierra Cantabria: SC Cuvée, SC Colección Privada, Finca el Bosque, Amancio, SC Organza

-Señorío de San Vivente: San Vicente

-Viñedos de Páganos: El Puntido, La Nieta

DO Toro
- Teso La Monja : Románico, Almirez, Victorino, Alabaster, Teso La Monja
(Coneixeu l'Ovum, la bóta en forma d'ou per al Teso?)

L'elaboració dels vins és biodinàmica i artesanal, i la lluna té molt a veure en tot el procés, fins i tot en el moment de beure el vi. Avui hi ha lluna minvant; ens expliquen que és un "dia arrel" i que hi trobarem aromes minerals...
A taula som 19 persones (la majoria de kataklub amb algun "convidat"; els dos organitzadors i els dos comercials); a més a més Juanry i el seu germà estan molt interessats a veure com queda el maridatge i també tasten tots els vins. L'atenció, immillorable.

Comencem, amb sis vins de Rioja, de l'enòleg Marcos Eguren.

1. Sierra Cantabria Rosado 2013
50 % garnatxa, 30 % viura, 20 % tempranillo
13 % vol
Aprox. 5,5 € (Vinissimus)

Color salmó, fet al gust de l'alemany-balear.
Fruita roja, mangrana, meló d'Alger i no moltes llepolies; agradable.




Ensalada picant sense picant (tabasco) per no "interferir" en el vi, amb pernil dolç, ou i olives.

El bolón verde
2. Sierra Cantabria Crianza 2010
100 % tempranillo
14 mesos en bóta de roure francés i americà
14 % vol.
Aprox. 8,95 € (Vinissimus)

Iogurt de pera, fang, torrats, fruita, cacau, vainilla...


Esgarraet amb fetge de bacallà. Bacallà dessalat -massa-, pimentó roig, fetge de bacallà; sense all i amb una salseta verda que li dóna gràcia.



3. Sierra Cantabria Cuvée 2009
100 % tempranillo
12 mesos en bóta de roure francés (85 %) i americà (15 %)
14 % vol
Aprox. 16 € (Decantalo)

Fruita roja madura, espècies, va obrint-se, torrats, podríem trobar eixe mineral que buscàvem; saborós.



Tomaca valenciana amb anxoves i ventresca de tonyina. Bons productes.


4. Organza 2012
50 % viura, 30 % malvasia, 20 % garnatxa blanca
9 mesos criança
13,5 % vol
Aprox 14,90 € (Vinissimus)

Nas molt expressiu -fruita blanca, tropical, rent, flors, torrats...- que es perd en boca per la fusta, falta acidesa.

Ensalada d'ous de calamar (per a aquesta s'ha utilitzat un vinagre de mòdena, més lleuger que l'habitual)


5. San Vicente 2010
100 % tempranillo peludo (varietat autòctona Sonsierra)
20 mesos en bóta de roure francés (90%) i americà (10%)
14,5 % vol.
Aprox. 36,95 € (Vinissimus)

Fruita negra, cacau, café, espècies, xocolate; elegant i poderós alhora. Com diu Abreunvinito, a aquest vi, se li ha de posar el Don davant.


Bacallà fregit amb pisto / pist-atxo. Excel·lent, tot i que els pinyons del pisto s'hagen canviat pels pistatxos.
El bolón verde
6. La Nieta 2010
100 % tempranillo
18 mesos en bóta de roure francés
14,5 % vol.
Aprox. 79,90 € (Vinissimus)

Fruita negra madura, balsàmics, espècies, mineral, flors. Equilibrat, elegant. Llarg.

Garró guisat com si fos una cua de bou (amb verdura, pebre roig de la Vera, timó, PX, brandi). Fantàstic.


Per a les postres, mousse de maduixa i neula amb fulla de menta


I encara que quan ens asseiem a taula hi ha una caixa de Victorino, no pensem que és un regal que gaudirem al final, una magnum. Gràcies, Marc.

Victorino 2009 Magnum DO Toro
100 % tinta toro
18 mesos en bóta de roure francés
14,5 % vol.
Aprox. 84 € (ideavinos) - 99,95 € (univinum)

Equilibri perfecte. Fruita madura, torrats, mineral, sotabosc.



Marc Ortells
També hi ha café i infusions.
Menú: 35 €
Vins: regal
Una experiència molt interessant, un luxe. Marc ho dóna tot, sembla part de la família Eguren. Novament, gràcies a Eguren, als comercials i als "enllaços".
Llàstima que demà s'haja de treballar.

Abreunvinito/Verema