dimecres, 23 de juliol de 2014

Maria de Luna

diumenge, 20 de juliol del 2014
Av. Comunitat Valenciana, 2. Sogorb - 964 711 313

Maria de Luna, la Gran (Sogorb, 1357- Vila-real, 1406), fou la primera muller de Martí l'Humà -fill de Pere el Cerimoniós- (compromesa als vuit anys i casada als quinze). Tingué quatre fills, però cap d'ells pogué succeir el pare, que fou l'últim rei de la Casa de Barcelona. Amb el Compromís de Casp, 1412, accediria al tron la dinastia castellana dels Trastàmara, amb Ferran d'Antequera.
Fou també parenta del Papa Luna, Benet XIII.
Bernat Metge, en Lo Somni (1399) parla de la seua "saviesa e indústria e bons tractaments".
I Francesc Eiximenis escriu "que ella viu així com se pertany a dona excel·lent e sàvia e de muller de tan gran senyor, en molta honestat e bonesa e per aital se fa tenir devant Déu e devant hòmens", i li dedicà dues de les seues obres: Scala Dei i Tractat de contemplació.


I tot açò per què? Doncs perquè per celebrar el sant de les Carmes hem vingut al Maria de Luna, que està al voltant del claustre de l'hospital Casa de la Misericòrdia de Sogorb, del segle XVIII, construït amb materials de l'antic alcàsser de l'Estrella, i usat també com a col·legi, asil i presó, restaurat recentment i actualment Hotel-Spa Martín el Humano.

hotelmartinelhumano
Comencem amb algunes cervesetes i aigua.

Em deixen la carta de vins a mi, després diran que sóc atrevida. Jo insistisc, alguna coseta de la terra...

Señorío de Almedíjar Selección 2009? VT Castelló
Cabernet sauvignon, monastrell i sirà (85 - 10 - 5 % ?)
12 mesos en bóta de roure francés
Bodegas Alcoví. Almedíjar, Castelló

Difícil, difícil. En obrir-lo, bodeguer sense més, però a poquet a poquet va oferint la seua particularitat (encara que n'hi ha que no en troben cap): fruita madura, humitat, pedres, pissarra, lactis, torrats... sobre l'acidesa també hi ha diversitat d'opinions. Encantada d'haver-lo conegut



Detall: rotllet de carabasseta farcit. Fresquet i abellidor

Quan ens porten el pa (blanc, de tomaca o de cereals) demanem un poquet d'oli, i molt amablement ens porten dues botelletes perquè comparem:

Orbeólive. Sogorb
50 K  (nom dedicat a la font del les 50 canelles)
100 %oliva serrana d'Espadà
Botxi (nom dedicat a la torre del Botxi -escrit així, amb aquesta grafia i pronunciada plana- encara que també és coneguda com a torre del Verdugo)
90 % serrana, 10 % arbequina, piqual i villalonga

Sabor intens. Per a sucar amb pa, el primer és deliciós; potser per a adobar és millor el segon, un punt més suau.

Per a compartir:
- 2 llesquetes de pa cruixent amb embotit local (llonganissa, morcilla de pan -botifarra d'arròs- i güeña)

- Paqueticos de botifarra amb allets, favetes i crema de poma
María de Luna
- Bunyols de bacallà. Esponjosos.

- Tataki de tonyina amb sèsam, olives negres i guacamole. Bonic i saborós.


Roda Reserva 2007 DOC Rioja
89 % tempranillo, 8 % garnatxa, 3 % graciano
16 mesos en bóta de roure francés nova i d'un vi
14 % vol
Bodegas Roda. Haro, La Rioja

Aquest, tots el troben perfecte (després llegiré a Verema que aquest any, precisament, és un poc "raret"...), i jo no dic que no, però l'altre m'ha paregut més... roder, interessant.
Fruita roja i negra madura, espècies, punt dolç, sotabosc, balsàmic, torrats; és l'equilibri. I és veritat que és un vi per a abans, durant, després...

I com a plat principal, cadascú en demanem un diferent:

-Llom de vedella de llet, crema de creïlla, verduretes i salsa de panses
-Entrecot de bou amb salsa de mostassa
-Hamburguesa XXL de bou amb creïlles cruixents, ceba confitada i ruca
-Xulletes de corder de llet amb allets, favetes i creïlla panadera. No estan malament, però a mi m'agrada sentir més el gust del corder.

-Porquet cruixent amb poma àcida. Molt rostidet per fora, i tendre per dins

Per a les postres, en compartim tres per a tots
- Fruita d'estiu

- LLesca amb ou amb gelat de canyella

- Bomba de xocolate farcida de gelat de torró i fruites seques. Serveixen la bola, que té un foradet menut en un costadet sobre el qual tiren xocolate calent i es va desfent la bola. Amb un colpet ... "s'ha obert com una mangrana, ximpum".

I uns cafenets, servits amb unes minigalletetes amb mantega i espècies i uns trossets de coca, que hem estat dubtant si prendre a l'interior del claustre o no, però ens ha fet peresa i ens hem quedat a taula.

Un lloc recomanable.
I després es pot anar vora riu a la font de les 50 canelles o provincial (Ceuta i Melilla no hi compten) i fer una becadeta a l'ombra dels xops.

Verema