dijous, 26 de desembre del 2013

El baret de Miquel Ruiz-Cuiners de Dénia

Historiador Palau, 1. Dénia 673 740 595
diumenge, 22 de desembre del 2013
El baret de Miquel Ruiz s'ha fet famós i costa aconseguir-hi taula si no la reserves amb bastant antelació. Quique féu, fa temps, eixe bon pensament i allà que ens n'hem anat avui, primer diumenge d'hivern, un dia brillant, preciós.
Miquel Ruiz va estar cap de cuina a El Girasol de Moraira i després va obrir La Seu (primer a Moraira i després a Dénia). Sembla que l'estrella Michelin pressionava massa i la família necessitava viure, així que l'estiu de 2011es traslladen a una casa cantonera del centre de Dénia -l'antic Bar Toy, del qual guarden el rètol lluminós de cervesa Águila Imperial al corralet- i obrin el baret de miquel ruiz-cuiners.
cuandosalimosdecasa
Un espai ampli, amb bona cosa de llum, amb sostres alts i bigues de fusta, una llarga col·lecció de sifons antics i a muntó kitsch: taules i cadires variades; una prestatgeria galvanitzada de les antigues pintada de groc al mig de la sala per a copes, carmanyoles i objectes diversos; gàbies -sense ocells dins, crec que simbolitzen alguna cosa, què deu ser?-, llibres, flors, penjolls, nines, ninetes, plantetes, quadrets, i un betlem... de premi.

El eremita
Comencem amb uns vermuts i uns vinets blancs.

 La carta de vins no és massa àmplia. Em crida l'atenció un vi del qual coneixia l'etiqueta i els altres em deixen fer, encara que no massa convençuts.
Puri, la dona de Miquel, em diu que hem fet una bona elecció.


Sentada sobre la bestia 2012  DO València
Monastrell 60%, Tempranillo 20%, Garnatxa tintera 12% i Malvasía 8%.
15,3º
Fil·loxera & Cia. Fontanars dels Alforins
12 € (8,50 € alforins.com)
Al primer glop, tots em miren de reüll: massa atrevida. Al final, com diu el mestre Higon "Amb un poc d'amor la bèstia s'amanseix"

[El blanc del mateix celler és Beberás de la copa de tu hermana]





Ens presenten la carta (dins una carpeta de l'antic La Seu) perquè anem mirant, però Adrià, el fill de Miquel, ens fa moltes propostes del dia (interessants, però difícilment recordables).

-Esponja de cebiche amb eriçons de Dénia (6 €)
Ben curiosa i original, amb el punt àcid del cebiche molt encertat.
facebook
-Caramels d'ous de tonyina amb cobertura d'avellana (1,50 € x 3). Poquet i bo, intens.
los5mejores
-Aletes missatgeres (1,50 €) Gracioset el concepte: una ala de pollastre dins d'un sobre, en el nostre cas, blau cel. Han decidit que era l'alternativa als caramels i sols n'han dut una.
loquecomadonmanuel
-Figatells de sépia, un dels plats més coneguts de la casa (jo hi trobe un punt massa blanet, però estan boníssims; 3 € x 4)
El eremita
-Navaixes amb espàrrecs, faves i altres verduretes (3 € x 4). Buf, hem de demanar el pa per sucar-hi!


-Sashimi de cavalla amb carxofes i poma (8,60 €). Espectacular, el que més ens agrada a tots; tot en el seu punt.
ojoalplato
 -Bunyols de bacallà amb salmorejo (3 € x 4). Aquests ho tenen difícil, que entre les mandonguilles de casa i les de Pepico... Esponjosos i saborosos, això sí.
asalvodelolvido
-Tataki de bonítol amb quètxup de cítrics(12 €). Senzill, però amb bon resultat.

facebook
-Cuscús de polp i rogets, xirivia, carabassa, algues, raïm de pastor i caldo de corder (11 €). No és molt bonic, i ser l'últim no té molta gràcia; tot i això, molt bo.

ojoalplato
-Pastís de poma (7 €). Ben original, són dues làmines cruixents farcides de crema de poma, trossets de poma natural i gelat de vainilla.
loquecomadonmanuel
-Pastís d'ametla amb crema de llima (6,50 €)
Acabem amb dos misteletes (que no ens cobren -la veritat és que havíem demanat un vi dolç-), una copa de Gramona (4,85 €) i uns cafés (1,20 €; tallat 1,30 € x 2).

No ens han tret al principi el detall de les papes amb crema de berberechos de què parla tot el món, ni ha passat a saludar el Miquel en acabar. Tot i això, un servei simpàtic i amable i, això sí, ens han portat una caixeta de vidre amb gominoles -que havíem vist i no ens hem resistit a demanar- i també ens han deixat tastar les pedretes de xocolate que tenien per als xiquets.

El eremita
2 aigua (2, 80 €) i 2 pa (3 €)
Total: 131,55 €  4 pers (33 € pers.)
Tots parlen valencià. Tot està escrit en castellà.
A poc que pugueu, no vos el perdeu, mereix la pena.

vinowine
verema
facebook
ojoalplato
comersinmilongas 

I no podem deixar passar el dia que fa, així que fem una volteta pel poble i voreta mar, per Les Rotes mentre va posant-se el sol. Un dia preciós tot i que no ens ha tocat la loteria. Gràcies, amics.

senderosdealicante
No sé què vol dir "rotes", sembla que ve del llatí "rupta", rompuda en plural. He llegit que pot ser una terra rompuda per a poder ser llaurada, més que no el lloc on trenquen les ones però... chi lo sa?  (va per tu, Amparo)