diumenge, 24 de febrer de 2013

Monovarietal: PN

Kata 87 – JJ Hidalgo, 22/2/2013 Pinot Noir espanyols

Sabem que tenim quatre vins monovarietals espanyols, però no sabem si és el mateix raïm, tots diferents, alguns…
Hi ha un vi del 2011, dos del 2010 i un del 2008.
Hi ha tres vins de preu alt (37, 35, 28 €) i un de 17 €.

1. Cortijo Los Aguilares PN 2011
D.O. Sierras de Málaga
8 mesos bóta de roure francés
Celler: Cortijo Los Aguilares, Ronda.
Enòloga: Bibiana Garcia
Preu: 28,30 €
[Havíem tastat el 2009 en la Kata 73 "Dóna'm vi" 4/11/11]

-Transparent, capa baixa, maduixa, rivet rosa; claret
-Dolç, llepolies, puromoro roig, nuvolets
Fons verdós, gerds, codonyat, caramel de violeta, mora d’arbre
-Entrada fàcil, subtil, elegant, pla, abellís beure’n més, tanins dolços, un poc alcohòlic, postgust licorós; rosat?; vi navarrés, atlàntic (hahaha); per a beure sense menjar



2. Acusp 2010, D.O. Costers del Segre
Celler: Castell d’Encus, Talarn, Lleida.
Enòleg: Raúl Bobet
Preu: 31,50 €

-Tèrbol (està decantat); capa baixa, un poc més marró que l’anterior
-Caldet de cap de fruites ja oxidat, sofre?, tancat
Carbònic, metàl·lic, gerani, xampany, cava rosat pinot
-Cava desventat, curt, per a aperitiu, entrada fàcil, fresc, acidesa present

vinosensis

 3. Bassus 2010
D.O. Utiel-Requena
Min. 10 mesos bóta nova de roure francés Allier
Celler: Bodegas Hispano-Suizas, Requena. Enòleg: Pablo Ossorio
Preu: 17 €
[Havíem tastat el 2007 en la kata 38 (juliol 2008. Javi)]
-To francés, més evolucionat, un poc tella
-Canyella, resinós, espècies mesclades, dolces, ponxe
Resina, regaléssia, pictolí, fumat, torrats, corfa de taronja, xocolate amb taronja, balsàmics... molt ric en aromes
-Amb cos, redó, fumat, xocolate amb taronja, porto, fusta, sucre cremat, complex, “amb un pas de boca un poc misteriós”, amb acidesa que el manté fresc fins al final.
Ens agrada moltíssim. Excel·lent relació qualitat-preu.





4. Cadozos PN 2008, VT Castilla-León
Celler: Dehesa de Cadozos, Zamora
Enòlegs: Alvín Miranda i Carlos Berián
Preu: 37,45 €

-“Caiguda de tafetà”; picota, fosc, capa mitjana alta
-Herba, bajoca crua, palla mullada, terra, puromoro roig, xarop
Perd un poc els dolços
-Un poc astringent, pissarra.
Sembla el més espanyol, el més consistent per a menjar.
Millora molt en la copa a poquet a poquet.
[Menuda sorpresa que açò siga un pinot noir!]

"Només quan algú s'ha agafat el temps per comprendre el veritable potencial del pinot pot obtindre'n la màxima expressió. I quan això passa, els seus sabors són els més inquietants i brillants i subtils i emocionants i antics del planeta." Entrecopes

dokument

I el sopar, mare el sopar!: truites, croquetes de pernil i de lluç amb salmó, esgarradet, pa amb formatge dins a manera del Casar, ensaïmada mallorquina amb sobrassada, tomaca amb formatge i pistatxo, volovans amb botifarra i pinyons...


Maduixes amb nata, flam de formatge...


TerrAntiqua dell’azienda Casano Sas di Marsala (Trapani)
MARSALA SUPERIORE AMBRA DOLCE
Raïm: Cataratto, Grillo, Inzolia
Dolcet, suau.