dijous, 18 d’agost del 2011

Pisto?

Tomacat, Pebrereta, Mullador, Pebrot amb tomàquet, Ratatolha, Ratatouille, Tombet... Molts noms i moltes formes de preparar un plat que princiaplment portarà tomata i pimentó, i després molts altres ingredients com ceba, albergínia, carabasseta, creïlla, julivert... tonyina, melva, sangatxo...


Al meu poble sempre n'hem dit Tomata, pimentó i tonyina / Pimentó, tomata i tonyina. No sé quins serien els límits d'aquesta denominació, però per la contornada del Carraixet la usem; Cabanyal avall l'anomenen Titaina. Es fa amb tomata, pimentó (preferentment verd), tonyina de sorra, alls i pinyons. Ma mare i la meua sogra la fan tan bona...!

Totes aquestes denominacions i, al final, acaba utilitzant-se la de Pisto. Hui mateix, en un forn de pa que han obert al barri (un de cadena, per cert), la dependenta li explicava a una clienta que una cresta de sangatxo (empanadilla de sangacho) duia "pisto, pero con atún de ese salado oscurito". Em fa una ràbia! (a casa em diuen que sóc un poc abertzale, però què hi farem)

samfaina wikipèdia
La salazón de pescado, una tradición en la dieta mediterránea (GoogleBooks)
La salazón de pescado...