diumenge, 29 de gener del 2023

Croissant, cruasán, cachito, medialuna, cangrejito, cuernito..

30 de gener - Dia Internacional del croissant
El croissant és originari de Viena (Àustria; diuen que fou un invent dels forners vienesos com una manera de celebrar el triomf davant l'atac de l'imperi Otomà a aquesta ciutat en el segle XVII), encara que fou "perfeccionat a França. S'elabora amb massa de pasta fullada, rent i mantega.
En francés vol dir "creixent"; sembla que ve de l'alemany hörnchen (de horn, banya) amb el mateix significat.
M'agrada amb banyes; que es note la mantega, però no excessivament; esponjós; sense almívar o gelatina per damunt...

Jo hui ho celebre amb uns minicroissants de David Esteve (Borriana, 17); 
el café amb llet és de New Melocomo (Almirall Cadarso, 30)


Podeu trobar bons croissants -encara que nop tots els dies els ixen igual- a:
-Lambert (Pintor Benedito, 5)
-Forn pastisseria Alfonso Martínez (Ercilla, 17). 
-Conchín (Salvador Giner, 6)
-El Taller (Guàrdia Civil, 10)
-Vicente Garcia (m'agraden els que porten llavoretes; Regne de València)
Diuen que també a:
-Moreno Ponce (amb ametla; Gil i morte, 10)
-Cifre Solaz (Campanar, 5 / Constitució, 246)
-Horno Casani (Plaça Jesús, 107)
-Horno Bell's (Manuel Candela, 2)
-Dulces Martín (de xufa; C/ Xàtiva, 18)
Sukar (Pau, 16)
Guía Hedonista (2017)