dissabte, 7 de gener del 2023

Anem de ronda

Un viatge a Ronda. Quina manera més bona de començar l'any!
I què hi menjarem? Tot i ser una comarca muntanyenca també disposa d'horta i per això hi ha bones hortalisses i llegums, amb plats com faves amb pernil, fesols amb botifarra, carabassa, gaspatxo... Gràcies a la serra hi ha gran varietat de bolets i verdures silvestres: xampinyons, múrgoles, rossinyols, ceps, rovellons; espàrrecs, cardets, castanyes... També és típica la caça, com el conill o la perdiu. I, com no, la cua de bou i els embotits. Els dolços solen portar mel i ametla; pestinyos, rovells confitats del Tajo, rosquilles, alfajors, rosques de vi, coques d'oli... Hi ha infinitat de cellers; les varietats de raïm més comunes són Tintilla, Petit Verdot, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir... I tot el món coneix l'alemany Friedrich Schatz "Federico" (Finca Sanguijuela, Ronda).
Quant al topònim de Ronda, llig -entre moltes versions- que és d'origen iber "Arunda", que fou mantingut pels romans i que es convertí en "Runda" amb els àrabs, però no he trobat el seu significat. L'omnipresent Tajo no té res a veure amb el riu més llarg de la península, sinó que és un congost excavat pel riu Guadalevín sobre el qual s'assenta la ciutat i que fa caure d'esquena.
diumenge, 1 de gener
Tenim quasi 700 km per davant, així que fem alguna pausa, però no parem a dinar i arribem a Ronda poc abans de les 16 h. Com que la ciutat és tan turística, s'hi pot dinar a qualsevol hora. Sense buscar massa, propet de l'hotel,

Casa Ortega (plaça Socorro, 17 - 952 879 093)

Aigua amb gas (4 €) i sense (3 €)

Ensalada de bacallà i all fregit (14 €)

Demane una copa de vi de la zona, però em posen un Lambuena (Ribera del Duero; 3,50 €)

Pa i cobert (1,80 € x 2)


Jj, Cua de bou (20 €)




Jo, ous remenats amb botifarra de Ronda (12 €)


Café (2,50 €)

Total: 31,30 € x 2

Lloc de pas, sense més.

Per a les postres, Jj compra un pionono amb crema d'ou i llima a Las Campanas (plaça del Socorro, 3)


De nit, aprofitem la terrasseta de l'hotel, amb unes vistes im-pressionants, per fer un mosset i una cervesa.







dilluns, 2 de gener

No agafem el desdejuni de l'hotel. 
El dia 2 és festiu a Andalusia, i tot està tancat. A la confiteria Las Campanas encara no han obert, però em pregunten si vull alguna cosa; res, perquè no tenen brioixeria, així que vaig a la xurreria Alba (Espinel, 44) i compre xurros (una rueda), café amb llet i xocolate (4,70 €) i ens ho mengem a la terrasseta.
Ens agrada tant que repetirem cada dia i fins i tot hi afegim suc de taronja natural.


El dia està núvol, però eixim d'excursió. Quan arribem a Setenil de las Bodegas plou i la multitud es concentra als barets dels carrers Coves del Sol i Coves de l'Ombra, així que fugim i busquem un lloc més tranquil per dinar: Casa Palmero (plaça d'Andalusia, 4 - 619 716 130), de dues plantes, amb cova.

Detall d'olivetes

Aigua amb gas (2,50 €) i sense (1,50 €)
Pa (1 € x 2)
Copa de vi Morosanto (Sierras de Málaga; 3,50 €)


De primer, compartim unes
Migas Setenileñas amb pernil ibèric (9,90 €)



i una sopa cortijera (10 €)
(all, ceba, pimentó, tomaca, espàrrecs, ou, pernil / xoriç...)
Molt bona.


De segon, 
Jj, perdiu roja (17,90 €)


I jo, croquetón de cua de bou (9 €)
Pot ser cua de bou o de qualsevol cosa...
Havia demanat carxofes, però en preguntar si són de temporada em diuen que en aquesta època han de ser de conserva.

Café (1,50 €)

Total: 28,90 € x 2
Lloc correcte.
Continuem l'excursió pels poblets blancs de la Serranía i a la nit decidim provar el segon restaurant de Benito Gómez, Tragatá (Nueva, 4. Ronda - 952 877 209). No havíem reservat, i hem entrat en el moment justet perquè, tot i estar quasi buit, a penes queda una taula lliure, totes tenen paperet taronja. Lloc cèntric i sembla que bastant de moda.

Cervesa Alhambra (1,95 € x 3)

Ensalada russa amb crema de piparra (12 €)

Bombes cruixents de salmorejo picant i ventresca en oli (10 €)



Orella de porc fregida amb salsa picant (7,50 €)
Fineta i rostideta, espectacular.



Entrepà de pastrami ibèric, ensalada coleslaw i ruca  (13 €)
Està bo, però no puc evitar comparar-lo amb el de Canalla Bistro (Vlc) o el de Katz's (NY) i...

Total: 24,18 € x 2



dimarts, 3 de desembre
Hui ha eixit el sol, i el desdejuni en la terrassa de cara al pont, al congost i a la vall és deliciós. De matí fem una excursioneta i al migdia ens espera el Bardal (**Michelin i ☀☀Repsol; en entrada a banda).
A la nit no hauria calgut que menjàrem res, però passejant veiem El rincón de la manzanilla (Los Remedios, 13 - 633 611 411), i no sabem resistir-nos-en. 
Mançanilla (1,50 €) i cervesa (1,50 €)

Carxofes de Navarra (1,50 €)
Creïlles aliñás amb melva (1,50 €)
Anxova del cantàbric amb piparra (1,50 €)
Montadito especial: llom, formatge i creïlles (2 €)
Formatge Balanchares amb melmelada (2 €)

Total: 5,75 € x 2

Lloc MOLT recomanable, "autèntic", i quins preus!! I així ix millor la mitjana amb el dinar, hehe.

dimecres, 4 de desembre
El viatge acaba, però no ens perdem el fantàstic desdejuni en la terrasseta de cara al Tajo.

De camí parem al Mirador (Autovia A-92, Granada) i fem un esmorzar-dinar.
Coca-Cola (2,20 € x 2)
Detall d'adob de costelletes de porc; molt bones.
Jo, magre amb xampinyó (9 €), salat i sense gràcia.
Jj, entrepà de truita de pernil (4,50 €)
Tallat (1,20 €)
Total: 9,55 € x 2

Si no fora perquè està tan lluny, hi tornaria demà mateix. Una escapada fantàstica.