dimecres, 21 de desembre del 2022

Les partides es guanyen quan es fan

divendres, 16 de desembre  de 2022
Va de bo (Finlandia, 7. Mestalla, Pla del Real- 622 036 413)
No, no anem a jugar a pilota (en pilota valenciana, "Va de bo" s'usa per a indicar que s'inicia una partida o es reprén després d'un recés), ni tenim a les mans el llibre per a presentar-nos al C2 de la Junta; l'antiga fàbrica i els afegitons celebrem el nostre dinar de nadal particular i venim al restaurant que Xavi Climent (Alcàsser, 1996?) va obrir per març de l'any passat en l'antic local de l'Óscar Torrijos (2011?; també hi hagué l'Apicius i el Q de Barella) després d'una "llarga" trajectòria: escoles Gambrinus, Mediterráneo, Gasma…; restaurants Vertical, Quique Dacosta, Chef Amadeo (Andorra), Contrapunto, Trencadish, Gran Azul...
Abans de vindre, havíem fet una ullada prèvia a la carta del web, que està en valencià, i havíem encomanat una paella d'arròs de putxero.

Mentre hi anem arribant, prenem un vermudet al carrer, encara que fa l'aire gelat (hi havia un baret al costat amb bon solet, però els colors i les fotos de l'aparador ens han fet un poc de por -el que s'endevina a la foto no és res!-)
Vermut Carmeleta Rosso (5 € x 3) "naix del foc i la passió de València. Terra d'essència i caràcter, saba de taronger"
Raïm blanc mediterrani, donzell (ajenjo), artemísia, flor de saüc, hibisc, orenga (díctamo de Creta), corfa de taronger... [14,95 75 cl] Guía Hedonista

O cervesa (Mahou doble (2,80 € x 3),
amb el detall d'unes olivetes (només amb les dues primeres begudes)

Ens atén un xic italià; pretenem que ens oriente amb els plats i les quantitats, però no ens aclarim massa.

Servei de taula i pa artesà (3 € x 6)

Aigua (3,50 € x 4 l Solan de Cabras)


I estant ací, quin vi hem de demanar?
Va de bo 2019 DO Alacant
100% Boval
12 mesos en roure de 500 l
13,5% vol
Finca Collado. Salinas
Joan Guia
23 € (Aprox. 16 €) x 2
Fruita, espècies, agradable.



Ensalada russa clàssica (9,50 €)


Bunyolets de bacallà.  Cada ració en són 4, i nosaltres en som 6; xe, i no es pot fer res? No ho entenc, per què han de ser tan poc flexibles? Com es reparteixen 8 minibunyols entre 6 persones? (8,80 € x 2)



Tartar de tonyina roja amanit amb un cremós de titaina (18 €)


Cremós d'allipebre amb gamba blanca i creïlla confitada (16,50 €)
Deliciós. Ara, un consell: no el compartiu.
Hem tingut sort, sis gambetes; però 5 trossets de creïlla.


Carxofes confitades, papada ibèrica i tòfona. 
Quan veiem arribar el plat a taula decidim que se'l repartisquen entre 3 i en demanem un altre (16,50 € x 2)
Extraordinari.





Paella de putxero (19,50 € x 4; al web hi havia dos preus: 17,50 € i 19,50 €; quin era el bo? El car, clar!)

Seguix la moda que l'arròs no arribe a la vora.
Està bo, però para greixós (ens havia costat decidir quantes racions demanàvem; hem encertat, encara ha sobrat arròs).



Pastís de formatge. Molt bo (9,50 €)

Llesca amb ou sense gelat de llet merengada; para seca (6 €; ens havien avisat que no tenien gelat; la demanem igualment; han descomptat 0,50 €)

Café (1,80 € x 2 + 2 € x 2)

Detall: trufetes de xocolate

Ens pregunten si volem algun licor: 3 € x 2!!

Total: 50,52 € x 6

No parlen valencià

M'agrada jugar partides amb aquest "equip".
Ací trobareu moltes expressions que s'usen en el joc de pilota valenciana.
Coneixeu el llibre El joc de pilota valenciana, de Frederic Llopis Bauset (Carena1999)?

"Las nuevas generaciones de la gastronomía hablan: cinco retos, un consejo y una reflexión" Guía Hedonista (Olga Briasco, 16/12/2022)
Xavi Climent  i Fran Espí, Guía Hedonista: - “Vull que tastes l'allipebre de Va de bo”, diu Climent a Espí.  - “I jo que tu prengues el calamar i remolatxa de La Sucursal”, Espí a Climent. 
@calidadesaltas (José Luis López, 14/1/2022)
Santos Ruiz, Levante

En acabant, ens abelleix quedar-nos xarrant i fer una copeta. On podem anar? Aquarius? A Ester li han parlat d'un lloc interessant, Apotheke (Ciscar, 18), i cap allà que anem. No hi ha rètols, només dos aparadors empolsegats com de botiga dels anys 50 i una porta de fusta amb picaporta de mà; toquem; no passa res; ix un xic i li preguntem si això és un bar; "No sé, hay gente haciendo no sé qué"; i tanca. Ho intentem amb el timbre, i apareix un xic darrere de la finestreta de la porta; sí, és un "cocktail-snack-bar", però ens demana la contrasenya. Com? Hahaha. Que si hem reservat. Més hahaha. Finalment ens deixa entrar, encara que assegura que hem trencat la màgia del moment.


Quin lloc més lleig! Fosc, imitant una cova -amb molsa i pedres de cartó pedra- i alhora un palau rococó. En fi, ja que estem... Resulta que açò és el primer speakeasy de València. I què és un speakeasy? Era un establiment il·legal on es venia i es consumia alcohol als Estats Units durant els anys de l'anomenada Llei seca, quan la fabricació, el transport i la venda d'alcohol era il·legal. El nom prové del costum dels amos dels establiments d'anar dient als clients que parlaren fluixet.
Ens serveixen aigua aromatitzada amb llima natural.

Jo, un Sake Sour (13,40 €)
És un homenatge a quan als anys 20 es guardava l'alcohol en la banyera. 
Sake japonés, fino Tío Pepe, licor de bergamota, oli d'oliva infusionat en poma i esponja de toffee comestible. El combinat està bo, però beure-me'l en la banyereta... no m'ha agradat.
Altres opcions: Margarita (12 €) i Daiquiri amb cúrcuma (12 €)

Hi ha gent d'à punt que, en castellà, ens demana si ens pot gravar mirant la carta al mòbil, sense que isquen les nostres cares; després, la banyereta. Clar que sí.

Ens hem rist molt, però potser estem majors, o potser aquests projectes amb tants fums...