dimarts, 13 de desembre del 2022

Grandesa i verticalitat

divendres, 9 de desembre
kata 178 - "Què tenen en comú?" (Salva)
Hi ha quatre vins que, en principi, no coneixem. Són monovarietals (dos vins amb el mateix raïm). Dos són espanyols i dos, no. 2017, 2018 x 2 i 2019. 

1. A Dos Manos 2018 DO Méntrida
100% Garnatxa
12 mesos en roure francés usat
14% vol.
Bodega A Pie de Tierra. Méntrida, Toledo
Aitor Paul (Lavinia) i David Villamiel
24,90 €

- Capa baixa, robí, brillant, rivet taronja tella
- Fruita madura, pruna, fruita amb mistela o conyac, bombons MonChérri, no hi ha fusta ni espècies ni vainilla, alcohol
- Acidesa, un poc avinagrat,  alcohol, dur, licorós, evolucionat, poca extracció; sap a vell
Discrepàncies sobre si sembla espanyol o francés

2. Château de Chatelard Cuvée Terre de Lumière 2018 DOC Moulin-à-Vent, Boujolais
100% Ganay
8 mesos en bota (40%) i fudres (60%)
14% vol.
Château de Chatelard. Lancié, el Roine
14,85 €

- Capa mitjana, picota o pruna amb rivet granatós, llàgrima, jove, intens
- Flors, violeta, alcohol, puromoro negre, herba, palote, pell seca de taronja, lactis, iogurt fermentat, fumats...
- Té més cos que l'anterior, bona acidesa, amargós, làctic, fresc, estructurat, equilibrat
Sembla espanyol, o no

3. Kanonkop Kadette Pinotage 2019 DO Stellenbosch
100% Pinotage
12 mesos en roure francés de segon i tercer ús
14,5% vol.
Kanonkop. Simonsberg-Stellenbosch, Sud-àfrica
24,90 €

- Capa mitjana alta, picota o pruna, rivet morat
- Carbó, fosc, flor, fusta, pedra, fruita madura, cuir
- Mineral, pegament, fruita, mora, 

Garnatxa català? Saborós

4. La danza del viento Molino Quemado 2017 Vinos Madrid
100% Garnatxa
13 mesos en botes de 300 i 500 l
400 botelles
28,75 €
Bodega Cuatro Monos (fb). Madrid

- Color paregut al primer, menys taronja i més maduixa. Francés?
- Fruita, mandarina, poliment de tarongina, tancat, polsós, "sagristia, religió"; molt diferent al primer
- Avinagrat com el primer, taronja, còctel San Francisco

En principi jo pense que primer i quart no són espanyols, però quan sé que hi ha un sud-africà sé que és el tercer. Mai de la vida hauria dit que primer i quart són garnatxes espanyoles. 
I què és el que tenien en comú els vins? Doncs tots són vins de terrer granític: "grandesa i verticalitat".

Per al sopar:

guacamole,

formatges,





pernil i embotits secs,

esgarradet i sépia amb ceba de la mamma foiera,



coca de verdures,

pastís de pasta fullada amb pernil dolç i formatge,




guisat de xoriç i creïlla,

galta guisada,

amb arròs i cuscús de guarnició.







I per a les postres,
lioneses, mini palos catalans,
sussús (xuixo, suso),
xocolates diversos...

Cafés, infusions
i algun vinet dolç o licor