dimecres, 31 d’agost del 2022

Talaiers a l'alcassaba

dilluns, 29 d'agost
Alejandra Herrador i Emanuel Carlucci es conegueren treballant amb Martín Berasategui; en 2014 obriren el restaurant Atalaya -un homenatge a l'àvia d'ella, és el seu cognom-, i han obtingut diversos reconeixements: Promeses cuina valenciana 2019, Gastrocope: Cocineros del Año 2021, Estrella Michelín 2022, Sol Guía Repsol 2022.
Teníem previst arribar abans de les 13,30 a Alcossebre (camí l'Atall, Les Fonts - 964 414 930 / 630 358 306), però després d'una retenció en la carretera, i un embolic que ens ha muntat Google -ens ha deixat en mig d'un caminet de Capicorb- arribem quasi a les 14,30; la xica que ens atén ens insinua que ja és tard per demanar el menú Goleta (90 €); tenim la possibilitat del MENÚ BERGANTÍN (70 €), el que demanem, i el menú d'Arròs (45 €).
Aigua amb gas (3,20 €) i sense (3,50 €), amb el detallet d'unes olives.

Mira, a qui tenim en la taula del costat? A Eugeni Alemany i la seua muller. No, no el moleste per preguntar-li per la ponentà ni per fer-me una foto amb ell.

Per a uns dubtes sobre el vi, ens remeten al xef (la sommelier Raquel Franch no està). Dels dos blancs de Castelló que hi ha triem
Blanc de Clotàs 2021 IGP Castelló
80% Macabeu, 20% Tortosí
6 mesos en roure
12,5% vol.
Bodega Flors. Les Useres
29 € (17 €)
Floral, cítric, puntet balsàmic... agradable.


Aperitius, quatre mossets per anar obrint boca: coqueta de tomaca típica de la zona, 
coqueta de salmó, 
galeteta amb crema de bacallà 
i blini de remolatxa amb sardina






Pa (blanc de massa mare, d'olives, amb cereals) 
amb mantega d'alga

AOVE de Farga Finca Varona la Vella, Sant Mateu


Tomaca blava de Capicorb, gelatina de vi, gaspatxo d'alfàbega, saladura i suc d'ensalada valenciana



Llobarro Aquanaria fumat, colàgen de les espines i el cap, herbetes aromàtiques i rave picant
Deliciós (quina ràbia em fa que se m'oblide fer la foto!)


"Sépia sencereta" en tres passos: 
-calamaronet amb la seua tinta, salsa meri i Bagna càuda -feta amb nata, all i anxova-, tempura de tinta; de llagrimeta, en voldríem una carmanyola per a tota la setmana;
-gotet amb caldo de calamaró; 
-pa negre amb tallarines de sépia




Arròs cremós de temporada, d'ànec amb tòfona blanca d'estiu
Sabor molt concentrat que sembla salat.



Peix del dia -pagre de bandes (urta, Pagrus auriga)- en meunière cítrica i creïlla
 



Corder i salsa del tombet, lleterola en tempura, puré d'albergina del terreny a la flama i albergina xinesa, pols d'oli texturitzat



I passem a les postres:

Formatge Tot de Poble de les Coves de Vinromà, de llet fresca, fons de tatronja (?), vinagre de Mòdena i remolatxa 



Gelat de mel






Petit fours, dolcets per acompanyar el café (2,50 €): gominola de taronja i bombonets de xocolate, un d'ells farcit de xocolate amb punt saladet molt bo
Total: 89,10 €
No parlen valencià (en alguns plats ens diuen "bon profit")
Bé? Sí.

Atalaya, el restaurant estrella d'Alcossebre Guía Hedonista
---------------
Talaier -a (AVL): Vigilant que guarda una talaia. / Funcionari que tenia cura de la vigilància de torres i de talaies de la costa o de l'interior en temps de guerra.
Alcossebre (de l'àrab AL-QUSÁIBA, alcassaba, castell menut) descubrealcossebre
Atall: travessa. Camí lateral més curt que el camí principal. / Camí o carrer transversal entre uns altres dos.// Obstrucció provisional introduïda en un curs d'aigua per a construir alguna obra.