dimarts, 2 d’agost del 2022

Les terres del Guerrer no tenen preu

dissabte, 30 de juliol
Entre Fontanars dels Alforins i Moixent hi ha la masia de Sant Antoni, on ens dirigim avui els membres de Kataklub (amb només una baixa, desoladora, i amb algunes incorporacions entranyables i enriquidores) perquè Manuel Garcia Portillo (Grupo MGP) ens parle del seu projecte, el Proyecto Origen, que recupera masies (Casa Turús, Sant Antoni, La Muda, Mas del Fondo... Mas del Xortal i Casa Iñesta són familiars), terres i vinyes per a les persones, com insisteix a assenyalar. 
"Proyecto Origen, de personas para personas entre masías, viñas y olivos" ValenciaPlaza
"Manuel García-Portillo: un sueño para intentar recuperar el tiempo perdido" ValenciaPlaza
"Proyecto Origen: el placer más hedonista entre masías, viñas y olivos" 5Barricas
Casa Turús elaboren vi i oli. L'equip de Manolo és infinit: Diego Fernández Pons (enòleg), Jesús Tolsà (viticultor -plantà les vinyes fa entre 40 i 30 anys: malvasia, monastrell i tempranillo; també hi ha syrah, sauvignon blanc i monarch- i olivicultor -picual, alfafarenca o grossal-), Salva Ruiz (expert en cereals), Paco Peiró (medi ambient), Maria Pérez (Comunicació), Belén Font (sostenibilitat), José el Moli (cuiner)... 
Cau un sol de justícia, però tot està previst: aigua fresqueta i un barret de palla per a la visita. Després de conéixer algunes masies, la terra i el projecte, ve la gran sorpresa: Manuela Romeralo ens presentarà els vins de Casa Turús. Sí, la gran Manuela Romeralo, la filla d'uns llauradors toledans que estudià Psicologia clínica i industrial i que es convertí en la sumiller total (campiona mundial de sommelier de puros havans); treballà a La Sucursal, on jo la "coneguí", i després amb Dacosta; ha recomanat vins en la ràdio i sempre està en moviment.


Casa Turús Blanco Edición limitada 
2021 (sense etiquetar)
2020 (768 -i altres- de 2.700 botelles)
100% Malvasia
13% vol.
La Malvasia és un raïm que dona vins elegants, de perfum subtil. El vi té bona acidesa; dolçor però alhora frescor; també s'hi nota el punt salí que dona la proximitat de la mar; i per acabar-ho d'arredonir trobem un punt amarg; la conjunció perfecta.
El 21 és més potent en nas, hi predomina el plàtan, les fruites seques; el 21 perd nas i guanya en boca, és més glicèric. Romeralo els descriu com vins camaleònics; també com vins nets i com propostres atrevides que necessiten paciència (igual que Finca Calvestra)
-Monastrell 2020
20 mesos en bota
El monastrell d'aquesta zona té un toc més vegetal, i d'oliva negra, que el de Múrcia
1.700 botelles (?)
-Tempranillo 2020
15 mesos en roure francés nou
Raïm madur. Tocs de violeta
2.750 botelles
-Monastrell (+) i Tempranillo 2020

Estan servits de més sec a més dolç, cosa que ens resulta molt curiosa, no són els monastrells i els tempranillos a què estem acostumats.
Tots els vins tenen14,5% vol
Són intensos en nas. Triomfa el cupatge; a mi m'agrada molt el monastrell.
Un luxe.
Canviem de taula per al dinar. 

Unes ametletes de la zona, unes olivetes i alficòs (?) envinagrat


Ara toca tastar els dos olis que produeixen:
-AOVE d'alfafarenca o Grossal
- Zumóleo, de picual

Intensos, extraordinaris





Pa casolà fet amb forment tradicional


Dacsa tendra cuita a foc lent

Pimentó torrat i pericana (pimentó sec torrat, abadejo, all i oli d'oliva)

Ensalada de tomaca, cogombre, ceba i tonyina en saladura






Albergina torrada amb formatge, tomaca, melmelada, espècies, oli... Espectacular

Blat picat fet al forn morú. De llagrimeta
No té res a veure amb el guisat de la Marina, la Safor i el Comtat







I després de tot encara falta el plat principal: el gaspatxo moixentí, amb conill, pollastre, perdiu, caragols, pebrella...










Per a les postres, pa de gaspatxo amb mel i pastís d'ametla, amb melmelada, arrop i talladetes i figa confitada (molt tendra, almívar amb vuit bulls).

Café, mistela i regalets 

És envejable la il·lusió, l'energia i el compromís amb el territori d'aquest equip.
MOLTÍSSIMES GRÀCIES, Manuel i companyia.
Les terres del Guerrer parlen valencià, escriure'l ja és una altra cosa.