dissabte, 16 de gener del 2021

Totes a menjar mandonguilles avui!

Algunes celebracions internacionals em deixen bocabadada: avui se celebra el Dia Mundial de la Croqueta!!! Diuen que les croquetes nasqueren a França durant el regnat de Lluís XIV. El seu cuiner li va preparar la primera croqueta de la història l’any 1691 a base de tòfona amb morella de guatla i crema de formatge.
El que no sé si les mandonguilles també són celebrades avui o no. Quina diferència hi ha entre croquetes i mandonguilles? A casa, ma mare sempre feia mandonguilles: de carn, d'abadejo, de putxero... Al diccionari de l'AVL podem llegir:
croqueta f. CUINA Porció de pasta feta amb llet, farina i trossos de carn, peix o altres ingredients, que s'arrebossa i es frig. (del francés croquette, croquer: cruixir)
mandonguilla 1. f. CUINA Bola redona o ovalada, elaborada amb carn o peix picat i diversos ingredients, especialment pa ratllat, ous batuts i espècies. Mandonguilles d'abadejo, de carn.
2. f. [col·loq.] Boleta de moc. Sempre està furgant-se el nas i fent mandonguilles.
Sembla que prové del castellà almondiguilla, amb contaminació de "mondongo" (DCVB). De l'àrab hispànic albúnduqa, del clàssic بندقه (bunduqah), "perdigó", o "bola", i originalment "avellana", del grec (κάρυον ποντικόν, "anou del Póntos").

A veure si demà la sogra fa mandonguilles d'abadejo per a dinar, que les fa espectaculars. I esperem que prompte ens puguem ajuntar les germanesamigues i Imma ens faça les seues de putxero, per a tocar el cel.


BAR MERCAT DEL CABANYAL 
OSLO (Catalans, 8) 
CROQUETA Y PRESUMIDA (Plaça del Mercat) 
CROQUETEA (Sueca, 6) 
CROKART (crokart.es
LA KROQUETA (Explorador Andrés, 2) 
MATA HARI Carrer del Beat Nicolau Factor, 25) 
ASKUA (Felip Maria Garín, 4) 
BODEGA ANYORA (Vicent Gallart, 15)
CASA MONTAÑA (Josep Benlliure, 69) 
HABITUAL (Mercat de Colom) 
CENTRAL BAR BY RICARD CAMARENA (Mercat Central) / Canalla Bistró
BAR MARVI (Sants Just i Pastor, 14) 
RESTAURANTE SAITI (Reina Na Germana, 4) 
LA LÍNEA DE BACHILLER (Batxiller, 22) 
TRECE i CASA VICTORIA (Calatrava, 12) 
LOS MADRILES TABERNA (Avinguda Regne de Valencia, 48) 
LA PEPA RESTAURANTE BLUESPACE ALBORAYA (Plaça del Carme, 6, Alboraia) 
DOÑA PETRONA (Pare Perera, 5) 
BAR VERMUDEZ (Sueca, 16) 
EL RODAMÓN DE RUSSAFA (Sueca, 47) 
RESTAURANTE NUEVA VIRIDIANA (Gorgos, 29)
---------------
A la vesprada, llig açò de Ma Jesús Bolta al facebook:
"Telediari d'àpunt. Notícia: hui és el Dia de la croqueta. El reportatge, firmat per Frederic Ferri, és tot en clau femenina. Dones cuineres i xiquetes hereves de les receptes de les millors croquetes. Com diu el periodista, "que passen de iaies a mares i a nétes". Homes afectats pel gran Dia de la croqueta? Sembla que cap. Bé, sí, Ferri diu que cada espanyol se'n cruspix no sé quantes a l'any. Notícia del segle XXI. Ho jure."