diumenge, 3 de gener del 2021

Gust, sabor, aroma, paladar, tast...

dissabte, 2 de gener de 2021
Quants restaurants deu haver-hi al món amb aquests noms: gust, sabor, aroma, paladar, tast...? Ací en tenim un més, "shija", "gust, sabor" en albanés.
No voldria, però no ho puc evitar: "Balcans" em remet a "guerra"; quanta història i quanta política per a un terme que en principi hauria de ser geogràfic! I quins estats comprén aquesta denominació (o "Sud-est d'Europa", com he escoltat també)? Albania, Bòsnia i Hercegovina, Bulgària, Grècia (continental), Kosovo, Macedònia del Nord, Sèrbia(excepte Voivodina), Montenegro i Turquia (part europea, Tràcia oriental); Romania (Dobruja) i Eslovènia sovint hi són inclosos; fins i tot Croàcia, Àustria-Hongria, Itàlia (Dalmàcia, Zadar, i Rijeka) i Rússia.
Shija. Císcar, 26 - La Gran Via, l'Eixample - 610 800 522
"Somos el único restaurante del mundo que une la gastronomía de todos los países de Los Balcanes, que la eleva a la categoría de Alta Cocina y la pone al alcance de todos".

Dissabtes només hi ha l'opció del menú Experiència Balcànica (22 €, inclou pa, postres i café; entre setmana el menú val 12 €, i a més a més inclou una beguda)
No sé què ha passat, però a mitjan dinar el mòbil s'ha apagat sobtadament i després només hi havia dues fotos...)
Cervesa búlgara Shumensko (2,50 €)

Copa de vi (3 € x 2)
Ananto DO Utiel-Requena
Boval (+35% tempranillo?)
13,5% vol.
(Aprox. 3 €)
Fruita, canyella...




-Fusió nord-sud: xampinyó farcit de formatge de cabra, glyko de mandarina i menta
-Fusió oest-est: sardines fumades de la mar Negra amb tomaca confitada i anet
-Llobarro amb sumac (Rhus coriaria) i col blanca. Bon punt cítric
-Guatles macerades en espècies amb nabius i gerds. Tot i que no en sóc aficionada, estan molt bones, amb punt cruixent per fora, saboroses.
-Llom de vedella blanca amb herbes i hoşaf (crema de pruna)

-Postres: dolç de suc de mangrana i torró de girasol
Infusió de roses
Total: 27,25 € x 2
No parlen valencià

Només atenen el restaurant l'albanés Artur Jella (exfutbolista) i la seua muller, la valenciana Charo Coll, molt positius tot i els moments que estem vivint.
Lloc recomanable