diumenge, 3 de gener del 2021

A l'hivern, bona taula i vi calent

 dilluns, 21 de desembre de 2020

Avui a les 11,02 h ha començat l'hivern; és el dia més curt de l'any, tot i que ja havia començat a pondre's el sol més tard, a pas de puça; jo ho celebre esmorzant a la porta de l'institut amb un moniato torrat i un tallat
dimarts, 22 de desembre
Avui comencen les vacances de Nadal; el dia naix preciós i desdejune a la terrassa contemplant-lo abans d'anar a l'escola
No ens ha tocat la loteria, i ho celebrem amb el primer vermut de l'hivern, Yzaguirre.
dissabte, 9 i diumenge 10 de gener
Mal oratge, pero continuem a la mar, i no s'hi està malament. Després de treballar, inesperadaement, dissabte, el xic passa a comprar un poquet de peix: sorells, berberetxos, navaixes...

Bucamel Blanco 2016
  Toledo
100% Chardonnay
5 mesos en roure francés
13% vol.
Bodegas Tierras de Orgaz. Manzaneque, Toledo
Aprox. 11,95 €

Fruita blanca, herba, mel però sense punt dolç, fresc, agradable


dimecres, 13 de gener
Sí, un 13 de gener dinem amb solet a la terrassa de cara a la mar. Sashimi de reig (corbina), sorell en saladura i ensalada.

Tio Pepe
DO Xerés
100% Palomino Fino
15% vol.
Aprox. 6,58 €





divendres, 15 de gener
Arròs de caldo de peix, amb alls porros, alls tendres, tomaca seca... Deliciós. Mireu quin solet fa!
El pa de ségol per a la saladura de sorell és de Peter's Delicatessa (Pedagog Pestalozzi, 3. Montolivet)
Del mateix forn, compartim una Nusstorten (caramel i anous): dinamita!
dissabte, 16 de gener
Quina manera de començar el dia...! Lectura al llit i desdejuni al solet: café amb llet, suc de taronja i croissant del Taller: es-pec-ta-cu-lar!
Passeget per la marjal (sense carasseta) i vermutet
Jo, Vermouth Reserva Vittore (15% vol. Cherubino Valsangiacomo. Xiva. Aprox. 6,80 €), amb gel i corfa de taronja. Jj, una elaboració personal. Amb clòtxines en conserva d'escabetx, tramussos i quicos.

Per a dinar, sobres d'altres dies. I per a les postres, taronja, caqui i un pastisset Sacher de Peter's Delicatessa

diumenge, 17 de gener
És el dia de Sant Antoni del porquet, però no hi ha benediccions ni calderes, clar.
Diuen que per Sant Antoni fa un fred del dimoni, però hi ha un solet fantàstic, un bon dia per a dinar al corral.
Comencem amb una prova: som capaços de distingir un Chardonnay francés d'un espanyol? Jo, no.
Bucamel Blanco 2016 Toledo 
100% Chardonnay 5 mesos en roure francés 
13% vol. 
Bodegas Tierras de Orgaz. Manzaneque, Toledo 
Aprox. 11,95 €

Château de Pizay Beaujolais Blanc 2018
Chardonnay
12,5% vol
6 mesos 70% en tancs i 30% en bota
Château de Pizay (fb). Belleville-en-Beaujolais
Aprox. 15 €


Una truita de creïlla de llagrimeta
Carxofetes (tendres i saboroses), ensalades

Presencia Bio Monastrell 2018 VT Castella
100% Monastrell
14,5% vol.
Bodega Natura. El Provencio, Cuenca
8 € (12 € a Che Vins)
Dolcet, suau.

I arròs al forn, d'abadejo (hi ha alguna crítica a la relació abadejo-quantitat d'arròs; jo el trobe deliciós)

Per a les postres, taronges acabades de collir,
pastís de poma del Taller i apple strudel de Peter's Delicatessa
Canasta Cream DO Xerés
Palomino, Pedro Ximénez
19,5% vol
Williams et Humbert. Xerés de la Frontera
Aprox. 7,55 €
divendres, 22 de gener - Sant Vicent de la Roda/Màrtir/d'Osca
Després de molts anys treballant de creus cap a fora, l'any passat vaig poder gaudir d'aquest dia tan especial reservat als del cap i casal, un regalet entre setmana; i ho fiu en gran, a casa d'Imma, que ens preparà un arroset amb gambes deliciós; no véiem el moment d'alçar-nos de taula; com trobe a faltar aquests dinarets i xarrades amb les amigues...!
"Hui a la ciutat de València -de creus cap a dins- celebren la festivitat del seu patró, sant Vicent màrtir. Com és sabut, aquest diaca de Saragossa fou martiritzat el 304 a València en el marc de les persecucions de l’emperador Dioclecià. A València, patí diversos turments -que apareixen representants en la iconografia del sant- i el seu cos fou lligat a una roda, raó per la qual també és conegut com sant Vicent de la Roda. Al segle XIII, Jaume I manà construir un monestir on es pensava que hi eren les restes del màrtir en agraïment per la seua intercessió en la conquesta de la ciutat. El seu culte, però, no és limitava a la ciutat de València. A Saragossa i Osca, on sembla que nasqué, és igualment venerat. Fora de l’àmbit de la Corona d’Aragó, el seu culte s’estén per Portugal -on acabà el seu cos primer al cap de st. Vicent i després a Lisboa on se suposa que hi romanen les restes. A França és considerat patró del vinyaters, si més no a la regió de la Borgonya. A més, el monestir de sant Benet de Castres custodia algunes relíquies també." Grup Harca

Avui he fet (sí, jo) un arròs al forn amb col, abadejo i allets tendres. Millorable, però bo.

Cuatro Rayas 2016
DO Rueda
100% Verdejo
13% vol
Bodega Cuatro Rayas. La Seca, Valladolid
Aprox. 5,90 €


Per a les postres, una taronja boníssima.

Per a berenar, Jj ha anat al forn de Sant Josep de la Pobla i ha comprat un rotllet de sant Blai (sí, ens avancem al 3 de febrer)
xxx

Viña Salceda Crianza 2014
 DOCa Rioja
95%Tempranillo, 3% Graciano, 2% Mazuelo
12 mesos en roure americà
14% vol
Viña Salceda. El Ciego, Àlaba
Aprox. 7,25 €

Vull pensar que ha viatjat molt i no li ha sentat be...
divendres, 29 de gener
El xic s'ha atrevit a posar-se en l'aigua, i n'ha tret açò per a dinar: eriçons, caragols i un carranc.

A "Innovacions de pandèmia" parle sobre els dolços que he comprat avui: les maretes, del forn David Esteve. I no puc esperar al berenar, després de dinar en tastem alguna.
dissabte, 30
Avui el forn ha estat encés mig matí per a preparar el culatí de vedella (picanha)

Damana 5 2018
DO Ribera del Duero
100% Tempranillo
5 mesos en roure (80% francés i 20% americà)
14% vol.
Bodegas Tabula. Olivares de Duero, Valladolid
400.000 botelles
Aprox. 7,95 €

Senzill i agradable.


dimarts, 2 de febrer
No sé quantes  fotos de vermuts i desdejunis he penjat en aquest blog, però és que aquest és tan espectacular que no m'hi puc resistir! Abans d'anar a treballar


divendres, 12 de febrer
Un dels protagonistes d'avui serà el pa del forn The Baker (Mestre Josep Serrano, 7. Russafa. Obert des de juliol) i la truita amb creïlla de dotze ous de Jj
dissabte, 13 de febrer
Que bona l'hora del vermut després d'un passeget voreta mar...
I a la nit, festa grossa

Abadia Retuerta Selección Especial 2016
IGP Castella-Lleó
75% Tempranillo, 12% Cabernet Sauvignon, 9% Syrah, 3% Merlot, 1% Petit Verdot
13 mesos en roure francés i americà
14,5% vol.
Abadía Retuerta. Sardón de Duero, Valladolid
Ángel Anocíbar
453.000 botelles
Aprox. 24,90 €

Jean Comyn So Blendy Brut 
AOC Champagne
Pinot Meunier, Pinot Noir, Chardonnay
12% vol.
Champagne Jean Comyn. Mont-Saint-Père (Cillar de Silos, Burgos)
Aprox. 16,25 €






Per a sopar, truita amb creïlla, tomaca fregida amb embotit de la mamma, pernil...
Taronges, i carabassa i moniato torrats
divendres, 19 de febrer
Tot i que el sol està amagant-se, s'espera que dinem: pagre i calamaronets

El vi, una "ocurrència" del xic, no s'hi pogué resistir quan el va veure a la botiga...
Gran Thor DO Ribeiro
11% vol
Aprox. ? (Carrefour)
dissabte, 20 de febrer
No feia molt bon dia, però finalment ha eixit el solet i ha estat amb nosaltres mentre hem dinat a la terrassa. Hem demanat una fideuà a bar de baix, i l'hem acompanyat amb pernilet, salmó...
Bobal de Sanjuan 2018
DOP Utiel-Requena
100% Boval
10 mesos en dipòsits de ciment
13,5% vol.
Viticultores San Juan Bautista. Valsangiacomo. San Juan, Requena
Bruno Murciano, Jean Marc Lafage, Modesto Frances
Aprox. 5,90 €
dissabte, 28 de febrer
Els vermuts del cap de setmana... quin plaer!
El Bosc. Vermut de pagès.
Del Torb Cerdanya

Amb cavalla amb oli i sal, salmó, coca de tomaca (forn Sant Josep, La Pobla de Farnals) i llonganisseta
dels Vaquers)
dijous, 4 de març
Només hi ha una cosa bona de tot el que estem vivint: qualsevol celebració és mésquespecial; amb la d'avui estic nerviosa i tot: dinaret a casa del meu cosí!!!
Jo havia portat vermut (Espinaler), però no tenim gel i comencem amb una cava

Codorniu Original Brut Ecológico
DO Cava
Macabeu, Xarel·lo i Parellada
11,5-12% vol.
Codorniu. Sant Sadurní d'Anoia
Aprox. 5,45 €


I van eixint a taula plats, tots casolans: pernil dolç, carn freda, salmó, paté, pa...
Carxofes amb ceba, penques amb pernil...
I pastís de formatge
I xarrem, i xarrem... quasi fins al toc de queda. Quin luxe de dinar, i quin luxe de cosí-amic!

divendres, 12 de març
Divendres!!!! Vermut i unes anxovetes pròpies de bons gormands (Codesa, aprox. 1 € anxova)


dissabte, 13 de març
Avui, després de treballar (sí, sí, un dissabte), m'espera una sopreseta, un dinaret mariner.
Formatge, pernil, foie, salmó, ensalada de tomaca, ceba i tonyina...

Cuatro Rayas Verdejo 2018
DO Rueda
Verdejo
13% Vol.
Cuatro Rayas. La Seca, Valladolid
Aprox. 5,90 €

El Corral 2018 DO Utiel-Requena
80% Boval, 10% Garnatxa i 10% Sirà
6 mesos roure
14% vol.
Dominio de la Vega. Sant Antoni, Requena
Aprox. 6,80-7,95 €

Una fideuà boníssima feta pel xef Quique
I maduixes amb nata.

Mireu quin regal tan graciós li han fet avui a Jj justet abans d'una conferència sobre nutrició... (Nutricia)

divendres, 19 de març - Sant Josep
Doncs, sí, per a celebrar aquest dia de Sant Josep tan poc especial he trobat bunyols a la Pobla de Farnals (restaurant Vicmar. Caravel·les, 7 - 961 461 748 - fb); això sí, els he hagut de reservar la vespra (n'havia encomanat una dotzena, però la demanda és tan gran a les 9 del matí que en cedisc mitja); amb una tassa de xocolate... Desdejuni a la terrassa cara a la mar. Doncs ja l'hem fet especial.