dilluns, 23 de març de 2020

Prima(vi)ra 20

diumenge, 22 de març - Nové dia de l'estat d'alarma
Les xarxes diuen que despús-ahir, divendres 20 de març, a les 4,50 h, començava la primavera. Però són aquests uns dies atziacs, funests, nefasts... Què ocorrerà? Quan acabarà tot? A qui se'ns endurà per davant?
Açò també passarà
Com diuen al catorze.cat, "Primavera,  malgrat tot", amb uns dibuixos preciosos de Fiona Lee.
De moment, confinada a casa, he fet el meu primer arròs amb bledes, i com que no tinc a mà ma mare, ni ma sogra, ni ma tia Lolita, que tantes vegades m'han explicat com el fan elles, agafe la recepta del Paco Alonso
Ingredients (4p):
-400 gr d'arròs
-500 gr de bledes
-1 ceba
-2 alls
-tomaca madura ratllada
-pebre roig
-150 gr de fesols
-2 creïlles mitjanes
-100 cc d'oli

Preparació:
En una cassola, sofregim la ceba tallada menuda i els alls laminats; quan estiguen daurats hi afegim les bledes i continuem sofregint 3 minuts. Hi incorporem la tomaca, una cullerada de pebre roig, sal i les creïlles trencades a trossets; removem 3 minuts a foc lent; ho cobrim d'aigua i ho posem a bollir a foc fort 20 minuts; hi afegim els fesols prèviament cuits, l'arròs i el safrà; els primers 5 minuts a foc fort i els 10 o 15 restants a foc moderat.
Res a veure amb el de les mares, i m'ha faltat safrà, sal i una pebrereta... Anirem provant.

divendres, 27
I avui un altre dels meus plats favorits, sèpia amb ceba;  és un plat senzill, sí, però jo no aconseguisc igualar el de les mares ni el de l'Anna de Ca Pepico (si tot açò passa, vull que la primera celebració gastronòmica siga el Pepico).
En elcalaixetdelaiaia hi ha una recepta, però sé que ma mare frig la sépia abans que la ceba, com Felip M. Andreu, a "Cuina de Resistència", i és el que faig:

- 2 sèpies
- 2 cebes
- una tasseta d'oli
- 2 fulles de llorer
- pebre roig
- pinyons
Trossegem la sépia. Tallem la ceba en juliana. Posem oli a la paella i quan estiga calent hi afegim la sépia; la daurem; hi incorporem la ceba i el llorer, baixem el foc i tapem; salem; 30 minunts al foc; al final, afegim els pinyons i el pebre roig; 10 minuts. (Ens fa un suggeriment que jo no he seguit: posar-hi vi blanc amb la ceba i el llorer)

dissabte, 28 de març
Avui ha eixit el sol. Estem tancats, sí, però quina sort d'estar cara la mar...

Unes navaixetes d'aperitiu

Freixenet Cordón Negro Brut  DO Cava
Parellada, Macabeu i Xarel·lo
11,5% vol.
Freixenet. Sant Sadurní d'Anoia
Aprox. 6,75 €



I Jj, després de treballar, fa uns fideus amb diverses sobres (suquet de les navaixes, cavalla, carxofes, sèpia amb ceba...). Boníssims
Casualitat. Felip avui, en Recetario sin nombre, també fa un arròs conloquetengo.
Paco Alonso, a "Paella i COVID19" imagina un supòsit en què:
- només queda al rebost un rest de xoriços, dues cues de gamba i pésols congelats
- el del súper ha portat a casa per error arròs basmati, no n'hi ha d'altre
- comparteix confinament amb el cunyat
Què eixiria d'ahí? Paella?

dilluns, 30 de març
No sé com explicar que, tant i com m'agrada l'arròs al forn (d'abadejo, naturalment), mai m'he atrevit a fer-lo. Pànic a que no s'assemble al de les mares. Avui ha estat el dia.

Ací transcric la recepta de Felip (que és més o menys la mateix de ma casa)
- Molles abadejo salat. 250 gr
- 3 tomaques pera
- 1 cabeça d'all
- Cigrons -2 tasses café
- Arròs...500 gr
- 1 creïlla
- oli
- pebre roig dolç
- sal, colorant, julivert

Posem en remull els cigrons la nit anterior i l'abadejo 3 hores abans, canviant l'aigua tres vegades. Posem a cuinar els cigrons amb aigua (35'). Sofregim  l'abadejo, escorregut d'aigua, la cabeça d'alls, i una tomaca, pelada i picadeta fina. Hi afegim pebre roig, colorant i el julivert. Posem l'aigua a bullir, doble i una mitjana més que el volum de l'arròs. Afegim el sofregit a la cassola de fang. Hi incorporem els cigrons i l'arròs; després, la creïlla tallada en làmines fines. Ho mesclem tot molt bé, i hi posem l'aigua bullint i les tomaques en rodanxes envoltant la cabeça d'alls, que ocuparia el distingit centre de l'espectacle. Tastem i rectifiquem. El forn a 190°18/20'  (jo, 45' a 200º)
Deu ser que no domine el forn... hahaha; m'ha eixit un poquet empastrat, però a poquet a poquet.
cuinadelnostrepoble
Ja anem tenint cara de casa... I l'Eva Armisen ho veu tot.
divendres, 3 d'abril
Avui el xic ha pogut anar al mercat de Russafa, i ha comprat algunes coses bones, com gambetes.
I hem dinat també amb altres coses que teníem del súper.
cavalla,
calamarets
i clòtxines (no massa bones; s'han quedat al plat)

Nosso 2017 IGPT Castella-Lleó
Verdejo
12,6% vol.
Bodega Menade. Rueda, Valladolid
Richard Sanz
Aprox. 10,90 €
Fruita blanca, terra humida... agradable





dissabte, 4 d'abril
I continuant amb la compra d'ahir, 
unes tellinetes,
un calamar sensacional,

i una paelleta amb calamar, ous de calamar i clòtxines

diumenge, 5 d'abril

Ja portem 24 dies de confinament, i tots són iguals, o quasi, però els caps de setmana -i algun altre dia perquè sí-, toca vermut.

El Torino ja s'ha acabat, i ara és el torn del Vittore (15% vol. Valsangiacomo, Xiva), amb un puntet amarg agradable.
"Vermouth, vermut, vermú". Guia Hedonista
L'acompanyem de guacamole, pernil, papes...
Quants vermuts es deuen estar fent aquests dies per Skype o qualsevol altra xarxa...?
I enganxem amb el dinar, les sobres de la paelleta d'ahir.

divendres, 10 d'abril
Divendres Sant i confinats. Busquem color per a alegrar-nos un poc...
Coquetes i cuscús amb tomaca, carn amb ceba, pollastre amb curri,  xampinyons amb pernil, dacsa, tàperes, cogombrets, poma, formatge...
Les Alcusses 2016 DO València
66% Monastrell, 20% Tempranillo, 5% Merlot, 6% Syrah, 5% Cabernet Sauvignon
4-8 mesos en roure francés
14,5% vol.
Celler del Roure. Moixent
Aprox. 9,50 €
Fruita, torrats, mineral; amb caràcter.
dissabte, 11 d'abril
Un vermutet

I paella amb cosetes que hi ha per la nevera
diumenge de Pasqua, 12 d'abril
Avantatges d'estar al Puig: terrassa amb vistes a la mar.
Desavantatges: confinament total; ni mercat, ni forn ni res... La mona enguany serà d'El Panete (Alboraia). Qui ens ho havia de dir?
I la coca d'anous i panses, de Consum (no ens ho tingueu en compte), i com si fora d'estraperlo.

En SempreTeuaACasa, trobareu un vídeo de Terra de Pa per a fer la mona, de les que no porten ou (no tornarem a traure ací el temeta). Animeu-vos-hi. Jo, de moment, no tinc rent.

dilluns 13 d'abril, segon dia de Pasqua
El xic se n'ha anat ben matí a treballar, i quan ha tornat... no m'ho puc creure! Ha portat mones (amb ou, clar), i pa de pessic, i llesques en ou (mai de la vida n'he comprat jo al forn), i un conillet de xocolate, i coca de panses i anous, i pa, i empanadetes. Del forn Miralles (Àngel Guimerà, 19, València). Quina festa!


Llesques en ou

Encara que no sé si són molt pasqüeres... mireu quines carxofetes tan bones

dissabte, 18 d'abril
Sisé cap de setmana de reclusió. És dur. Però no hem de queixar-nos, estem bé, cara a la mar, i amb bons dinarets com el d'avui.
Navaixes

Cazas Novas 2016  DOC Vinho Verde
75% Avesso i 25% Loureiro
12% vol.
Quinta de Guimarães. Sta. Marinha Do Zêzere (Baião, Porto), Portugal 
Aprox. 9 €
Un poc dolç, sense acidesa




Ensalada de llissa del Palmar, amb creïlla, carlota, sépia , cogombrets i tàperes. Sensacional.

Sépia amb maionesa i bacallà amb salsa de taronja i llima.

Quants anys que no feia bufes a casa! Però un dia n'havia comprat perquè Ester m'havia fet dentetes i avui, plovent i tronant és un bon dia.
Quants noms tenen aquestes! Bufes, roses/rosetes, borles, crispetes, monges/mongetes, esclafites, balones, cotufes, xofes... i les meues nebodes, que hi diuen "palomites". Què hi farem! I als granets de dacsa que no esclaten? Güelos, pets (bufes-pets), frares (monges-frares)...

dilluns, 20 d'abril Sant Vicent Ferrer (a València)
Com són les coses... ara va i tots estan fent coques i pa a casa, de manera que és difícil aconseguir farina i impossible trobar rent al súper. Avui no hi haurà mona, però com que ja tenim rent hem fet una coca de iogurt. Quin gust desdejunar cara a la mar, encara que no faça solet.
Verduretes al forn (col, pimentó roig, albergínia...)
I tonyina amb quicos i tomaca seca.
divendres, 24 d'abril
Sí, per fi és divendres! Hahahaha, com si això vulguera dir alguna cosa. 
Carn de vedella (culatí, picanha) al forn feta amb oli, soia i mostassa a temperatura baixeta; amb salsa amb tomaca seca, oli, all i avellanes. Espectacular.
Clea 2016 DO Ribera del Duero
Tinta del País
14 mesos (?) en roure francés d'1 i 2 anys
14% vol.
De Bardos (Vintae). Fuentemolinos, Burgos
Aprox. 7 €
Fruita, molt agradable
dissabte, 25 d'abril
Fideus amb espinacs, sépia en conserva i clòtxines

Per a les postres, taronges de la parada de Juan del mercat de Russafa i arnadí del forn Vicente Garcia

Vuité cap de setmana de confinament
Que poc festiu és aquest festiu! Va, animem-nos i posem-nos les sabates de mudar.
Con un par 2018 DO València
100% Sauvignon Blanc
12% vol.
Vicente Gandia. Xiva
Aprox. 7 €
Fruita tropical, cítric, fresc, agradable.



Fideuà amb rap, sépia, clòtxines i verdures

Nové cap de setmana de confinament
Avui toca vermut virtual. Sort en tenim, d'aquests momentets...

Vermut Reserva Especial
Colección Roberto Amillo
Olorós sec, PX, most gema, herbes, arrels i flors
Roure americà i francés
15% vol.
Bodegas Altanza. Fuenmayor, la Rioja
Aprox. 24 €
Espectacular (el preu també...)



Continua després amb unes navaixes,

Verdes Castros 2019 DO Valdeorras
100% Godello
12,5% vol
ViniGalicia. Chantada, Lugo
Aprox. 6,50
Fruita blanca madura, dolç


I per a dinar, un pastís de llissa, amb creïlla, ceba caramel·litzada, pruna, nispros i pinyons. No direu que no ha quedat bonic?

La fideuà d'avui, es queda quasi sencera per a demà

Jj cuina sovint llegums, tant llentilles com cigrons o fesols, però no sé per què no solc fer-ne fotos.
dimarts, 12 de maig
L'any passat vaig celebrar l'aniversari a l'horta d'Alboraia amb la família i enguany... confinada. A la platja, això sí, i amb les videotrucades amb les amigues (vermut a migdia, vinet abans de sopar), les telefonades, els whatsapps...
Per a dinar, sépia amb ceba
i mussaca, o un intent, perquè tot i estar bona, hi falta el toc grec

Amb un gran vi,
Porrera Vi de Vila 2015 DOQ Priorat
77% Carinyena, 23% Garnatxa
14 mesos en roure francés de segon ús
15,5% vol.
Celler Vall Llach. Porrera
Aprox. 46,50 €

Potent. Molt de pegament; mineral, balsàmic... gran.

Per a bufar el ciri, una coca en llanda, ben casolana
I per si no hi haguera prou amb el confinament... plou!


Rosé Prémium Île de Ré
Merlot i Cabernet
13,5% vol.
Domaine Pelletier. La Couarde-sur-Mer, la Nova Aquitània
Aprox. 5 €
Fruita, fresc, agradable





Quina companyia tan agradable ens ha fet aquesta criatura durant el confinament...
I les galetes d'A. Pujol (Beniparrell; comprades al Consum): amb cacaus, o amb cereals, o amb pipes de carabassa i llavors de rosella...


dilluns, 18 de maig
Hem canviat d'era. Ara ja no escriurem "aC" o "dC", sinó "aQ" o "dQ", abans o després de la Quarantena. I avui és un dia assenyalat, perquè hem passat de la Fase 0 a la Fase 1, i podem reunir-nos amb familiars i amics, no més de 10, això sí. De manera que la família foiera, a qui no véiem des de principis de març, ha vingut al Puig a sopar.
Llonganisseta de pasqua, pernil, guacamole, romesco, ensalada...

Marrugat Gran Reserva Brut Nature Millésime 2015 DO Cava
Macabeu, Parellada, Xarel·lo
11,5% vol.
Pinord. Vilafranca del Penedès
Aprox. 11,50 €
Bona acidesa; forn, fruita seca. Agradable.


Jj ha preparat al forn carn de vedella (culatí, picanha) i de corder, amb creïlles i pimentó a banda.

Pago de los Capellanes Crianza 2017 DO Ribera del Duero
Tempranillo
12 mesos en roure francés
13,5% vol.
Pago de los Capellanes. Pedrosa de Duero, Burgos
Aprox. 21,50 €

Fruita madura, balsàmic, espècies. Elegant.


Per a les postres, fruita i gelat de xocolate.

No hi ha hagut besos. però ha sigut emocionant, entranyable.

dijous, 21 de maig
Una altra fita. El primer bar dQ!
Avui uns amics s'hi atreveixen, i sopem al bar de baix. Quina sensació tan estranya! Separats, però no tant; de les altres taules, sí. Sense besos, clar.
Clòtxines, morro,
 calamaronets,
creïlles amb ou i pernil,
i truita de creïlla.
Coca-coles (4), cervesa i dues copetes de vi.
Total: 10,50 € x 5

divendres, 22 de maig
I avui, el primer dia dQ amb dues de les xiquetes!!!
Un arrosset "amb coses"
i llom de porc amb verduretes.

Han tancat els accessos a la mar, però passejant n'hem trobat un obert i hem passat una estona deliciosa. I si hem rist amb el cotxe de la policia, perquè no portàvem la mascareta posada; i amb les disfresses de la menuda...!

Dissabte i diumenge toca vermut
Vermouth Artesanal Selección Especial
Oloroso i herbes (genciana)
15% vol.
Bodegas Cruz Conde. Montilla, Còrdova
Aprox. 7,95 €
Intens i aromàtic, però no en excés; no massa dolç.
dimarts, 26 de maig
Un altre intent d'arròs amb bledes

dissabte, 30 de maig (no-paelleta-de-no-diumenge)
Fa un poquet de vent, però no s'està malament a la terrassa. Ara, eixint del confinament però encara amb moltes restriccions, tots els dies són especials, i avui, amb la família foiera, encetem un Joselito (declarat el millor pernil del món! Gran Reserva 2016)!!!


Ramon Bilbao Sauvignon Blanc 2018 DO Rueda
Sauvignon Blanc
13% vol.
Ramón Bilbao. Haro, La Rioja / Rueda (Valladolid)
Enòloga: Sara Bañuelos
Aprox. 9,25 €
Fruita, cítrics, herba... Pixum de gat??



I el segon intent de mussaca (aquesta vegada no he fregit l'albergina, sinó que l'he feta un poc al forn abans; hauré de seguir investigant...)

Pago de los Balagueses Syrah 2017 DOP Los Balagueses
100% Sirà
10-12 mesos en roure francés (70% nou, 30% usat)
14,5% vol.
Rodolfo Valiente Viticultor. Vegalfaro. Requena
Aprox. 19 €

Fruita madura, violetes, punt dolcet; per a no parar de beure.


Per a les postres, nispros de l'arbre d'Amparo i Víctor (mercat de Russafa) i pastís de carlota d'Alícia.

dissabte, 6 de juny
Paelleta amb el caldo de putxero de la mare

Pierre-Yves Colin-Morey Bourgogne Blanc 2017 Bourgogne AOC
Chardonnay
12,5% vol.
Enòleg: Pierre-Yves Coin (amb Caroline Morey, la muller)
Pierre-Yves Colin-Morey. Chassagne-Montrachet, la Costa d'Or, Borgonya, el Franc Comtat
Aprox. 30 €
Fantàstic per beure'l voreta mar, fresc, mineral...
No pot ser! El mateix que beguérem al Pepico fa 4 dies!! Sí, li l'havia comprat a Pep feia temps. Menuda memòria!

1 comentari:

Amparo ha dit...

Mai és tard per a aprendre.