dilluns, 23 de març de 2020

Prima(vi)ra 20

diumenge, 22 de març - Nové dia de l'estat d'alarma
Les xarxes diuen que despús-ahir, divendres 20 de març, a les 4,50 h, començava la primavera. Però són aquests uns dies atziacs, funests, nefasts... Què ocorrerà? Quan acabarà tot? A qui se'ns endurà per davant?
Açò també passarà
Com diuen al catorze.cat, "Primavera,  malgrat tot", amb uns dibuixos preciosos de Fiona Lee.
De moment, confinada a casa, he fet el meu primer arròs amb bledes, i com que no tinc a mà ma mare, ni ma sogra, ni ma tia Lolita, que tantes vegades m'han explicat com el fan elles, agafe la recepta del Paco Alonso
Ingredients (4p):
-400 gr d'arròs
-500 gr de bledes
-1 ceba
-2 alls
-tomaca madura ratllada
-pebre roig
-150 gr de fesols
-2 creïlles mitjanes
-100 cc d'oli

Preparació:
En una cassola, sofregim la ceba tallada menuda i els alls laminats; quan estiguen daurats hi afegim les bledes i continuem sofregint 3 minuts. Hi incorporem la tomaca, una cullerada de pebre roig, sal i les creïlles trencades a trossets; removem 3 minuts a foc lent; ho cobrim d'aigua i ho posem a bollir a foc fort 20 minuts; hi afegim els fesols prèviament cuits, l'arròs i el safrà; els primers 5 minuts a foc fort i els 10 o 15 restants a foc moderat.
Res a veure amb el de les mares, i m'ha faltat safrà, sal i una pebrereta... Anirem provant.

divendres, 27
I avui un altre dels meus plats favorits, sèpia amb ceba;  és un plat senzill, sí, però jo no aconseguisc igualar el de les mares ni el de l'Anna de Ca Pepico (si tot açò passa, vull que la primera celebració gastronòmica siga el Pepico).
En elcalaixetdelaiaia hi ha una recepta, però sé que ma mare frig la sépia abans que la ceba, com Felip M. Andreu, a "Cuina de Resistència", i és el que faig:

- 2 sèpies
- 2 cebes
- una tasseta d'oli
- 2 fulles de llorer
- pebre roig
- pinyons
Trossegem la sépia. Tallem la ceba en juliana. Posem oli a la paella i quan estiga calent hi afegim la sépia; la daurem; hi incorporem la ceba i el llorer, baixem el foc i tapem; salem; 30 minunts al foc; al final, afegim els pinyons i el pebre roig; 10 minuts. (Ens fa un suggeriment que jo no he seguit: posar-hi vi blanc amb la ceba i el llorer)

dissabte, 28 de març
Avui ha eixit el sol. Estem tancats, sí, però quina sort d'estar cara la mar...

Unes navaixetes d'aperitiu

Freixenet Cordón Negro Brut  DO Cava
Parellada, Macabeu i Xarel·lo
11,5% vol.
Freixenet. Sant Sadurní d'Anoia
Aprox. 6,75 €



I Jj, després de treballar, fa uns fideus amb diverses sobres (suquet de les navaixes, cavalla, carxofes, sèpia amb ceba...). Boníssims
Casualitat. Felip avui, en Recetario sin nombre, també fa un arròs conloquetengo.
Paco Alonso, a "Paella i COVID19" imagina un supòsit en què:
- només queda al rebost un rest de xoriços, dues cues de gamba i pésols congelats
- el del súper ha portat a casa per error arròs basmati, no n'hi ha d'altre
- comparteix confinament amb el cunyat
Què eixiria d'ahí? Paella?

dilluns, 30 de març
No sé com explicar que, tant i com m'agrada l'arròs al forn (d'abadejo, naturalment), mai m'he atrevit a fer-lo. Pànic a que no s'assemble al de les mares. Avui ha estat el dia.

Ací transcric la recepta de Felip (que és més o menys la mateix de ma casa)
- Molles abadejo salat. 250 gr
- 3 tomaques pera
- 1 cabeça d'all
- Cigrons -2 tasses café
- Arròs...500 gr
- 1 creïlla
- oli
- pebre roig dolç
- sal, colorant, julivert

Posem en remull els cigrons la nit anterior i l'abadejo 3 hores abans, canviant l'aigua tres vegades. Posem a cuinar els cigrons amb aigua (35'). Sofregim  l'abadejo, escorregut d'aigua, la cabeça d'alls, i una tomaca, pelada i picadeta fina. Hi afegim pebre roig, colorant i el julivert. Posem l'aigua a bullir, doble i una mitjana més que el volum de l'arròs. Afegim el sofregit a la cassola de fang. Hi incorporem els cigrons i l'arròs; després, la creïlla tallada en làmines fines. Ho mesclem tot molt bé, i hi posem l'aigua bullint i les tomaques en rodanxes envoltant la cabeça d'alls, que ocuparia el distingit centre de l'espectacle. Tastem i rectifiquem. El forn a 190°18/20'  (jo, 45' a 200º)
Deu ser que no domine el forn... hahaha; m'ha eixit un poquet empastrat, però a poquet a poquet.
cuinadelnostrepoble
Ja anem tenint cara de casa... I l'Eva Armisen ho veu tot.
divendres, 3 d'abril
Avui el xic ha pogut anar al mercat de Russafa, i ha comprat algunes coses bones, com gambetes.
I hem dinat també amb altres coses que teníem del súper.
cavalla,
calamarets
i clòtxines (no massa bones; s'han quedat al plat)

Nosso 2017 IGPT Castella-Lleó
Verdejo
12,6% vol.
Bodega Menade. Rueda, Valladolid
Richard Sanz
Aprox. 10,90 €
Fruita blanca, terra humida... agradable





dissabte, 4 d'abril
I continuant amb la compra d'ahir, 
unes tellinetes,
un calamar sensacional,

i una paelleta amb calamar, ous de calamar i clòtxines


1 comentari:

Amparo ha dit...

Mai és tard per a aprendre.