divendres, 6 de març del 2020

Un esmorzar "que piula i miula"*

divendres, 6 de març

La piula (Borriana, 45. La Gran Via, L'Eixample - 963 743 016) està en alguna de les innombrables llistes d'esmorzars que funcionen per la xarxa, com la de Valencia Bonita "Dónde almorzar en Valencia: la guía definitiva". No vull parlar de les mesures que s'estan prenent contra el Coronavirus, deu ser una tasca ben difícil... Siga com siga, el cas és que el xic avui està a casa, i com que jo acabe prompte hi hem anat a esmorzar. Fa bon oratge i les tauletes de fora estan ocupades. Tot i que ja és tard per a esmorzar, encara està bastant ple, però tenim tauleta lliure.
Em crida l'atenció que no hi ha la vitrina típica dels taulells dels bars on s'exposa el gènere.
Una cervesa sense alcohol i una canya, amb detall de cacauets fregits (no els típics amb corfa, ni olives).
Ens ofereixen 4 entrepans del dia (si no ens agraden, en tenen més, quasi de qualsevol cosa): calamars amb maionesa o allioli, espàrrecs de marge amb cansalada viada, truita de creïlles i brascada; demanem els dos primers; el de calamars el millor. Bon pa.
I ja sé que toca demanar cremadet (amb suplement), però em conforme amb un tallat.
Total: 4,50 € x 2 (sense tiquet)

Parlen valencià (només el senyor del café)

[Tot i que hi ha gent jove, xics i xiques, a les taules del fons del restaurant predominen els homes "de certa edat"... hehe, ens ha cridat l'atenció]

esmorzaret
PlateSelector
--------------------
Estic perdent facultats, se m'han quedat dues coses per preguntar: d'on és el pa i per què es diu "La piula". Al diccionari de l'AVL trobe açò:
piula1
1. f. PIR. Petard de poca potència.
2. f. GASTR. Piuleta. Pastisset de massapà en forma de piuleta, que forma part de la mocadorada de Sant Donís, típica de València.
3. f. Veu molt aguda i molesta. Quina piula que té este home!
4. f. Xiqueta molt viva i entremaliada. Quina piula està feta la vostra filla!
piula2
f. ORNIT. Au. Piuló.

*«Això està que piula i miula»: això està molt bé, molt intens, molt alt de punt. (DCVB)