diumenge, 5 de maig de 2019

Aigua, molta aigua a NYC

Nova York, 18-28 d'abril de 2019

No és el primer tast del viatge, ni potser tampoc el més important, però és ben cert que ha estat un moment màgic: hem menjat la mona el dia de Pasqua, mentre cantem la tarara, al Central Park de Nova York! Memorable.
L'hem trobada a l'Amy's Bread del Chelsea Market. Allà en diuen Italian Easter Bread with Dyed Egg (amb ous tintats).


Segon i tercer dies de Pasqua també menge le mones que compre al Caffe Roma Pastry (386 Broome St, Little Italy).


És impressionant el Bonnet Festival del diumenge de Pasqua per la 5a Avinguda, una desfilada divertidíssima de gent amb barrets (la majoria amb ous).
--------------------
I què és el que es menja a Nova York? No sé si hi ha una cuina pròpia -nosaltres no l'hem vista-, és tot molt eclèctic, però sí que hi ha una sèrie de tipicitats:
- El brunch (desdejuni-esmorzar-dinar). El més típic són els ous Benedict, amb panet, cansalada, pernil cuit, ous escalfats... "Todo sobre el brunch en Nueva York"
Normalment nosaltres desdejunem bastant a l'hotel (més quantitat que qualitat). Havíem pensat buscar algun lloc a Brooklyn per a fer el brunch un diumenge, però no ens ha apanyat.
- Menjar al carrer. Hot dogs, pretzel gegants, kebab, tacos, hamburgueses; gelats... ui, tampoc hem sigut molt típics.
- Café de l'Starbucks. Quants locals hi ha, i quanta gent va amb el gotet a la mà pel carrer! Nosaltres, ni un.
- Restaurants orientals: thai, xinesos, japonesos (molt de sushi), coreans...
- Restaurants italians. La pizza està pertot.
- El cheese cake
- L'aigua. Et serveixen tota la que vols, debades.
- La gratuity (propina) ens ha portat de cap. Normalment no està inclosa en el compte, varia entre el 18-20-22%, de vegades t'indiquen la quantitat corresponent al final i de vegades la hi inclouen. En un restaurant hem trobat la següent llegenda (amb els dòlars equivalents al costat):
Gratuity not included:
Good Service= 18% Tip  = X $
Excellent Service= 20% Tip 
Out of This World Service= 25% Tip 
El que sí que inclouen en el compte són les taxes, el 8,875%, però s'han de sumar al preu indicat a la carta (per exemple, per una cervesa que en principi val 8$ acabes pagant 10,50$).

"Qué comer en Nueva York. Bocados de la gran Manzana"
"Gastronomía de Nueva York"

Comencem per un lloc ben tòpic, el Katz's Deli. I què demanem? El típic bocata de pastrami, i un per a casdascú (encara que després quasi ningú se l'acaba, i fins i tot a algú no li ha caigut massa bé, però està boníssim; 22,45 $); el serveixen amb cogombrets.
Fas cua al carrer; en entrar-hi et donen un tíquet (que no pots perdre) on apunten el que demanes; després fas cua en un dels talladors, a qui li deixes les propines en un got; en una altra cua demanes la beguda (cervesa) i finalment busques taula per a seure. Com que som un grup, ens repartim la faena.


El nom de pastrami prové del romanés pastramă, del grec παστραμάς/παστουρμάς, i del turc pastırma -bastırma, que significa “pressiona la carn” (plateselector). És carn roja (generalment de vedella o d'ovella) que es dessagna (usualment amb l’ajut d'un premsat) i es posa la carn en salaó a assecar, se li afegeixen algunes herbes i espècies com ara all, pebre negre, almoraduix, alfàbrega, i finalment es fuma.
En la seua història destaquen fets com el de “Send A Salami To Your Boy In The Army” o la famosa escena de When Harry met Sally (lugaresdecine)

Una experiència molt recomanable, tot i el mogolló de gent (divendres i dissabte no tanquen en tot el dia!!!). Servei molt atent i simpàtic.
Total: 37 $ x 5
--------------
La moda de menjar als rooftops dels gratacels ha triomfat, i nosaltres no ens ho podem perdre. Un ben famós és el 230 Fifth Rooftop Bar NYC, amb l'Empire State Building de cara.


Demanes el menjar en una cua, pagues, et donen un numeret, busques taula i després un cambrer et localitza i et porta la comanda.
Hummus,

mini tacos,

guacamole (en qualsevol altre lloc ens haurien dit que el plat anterior ja en portava, però ací... no!)

espinach dip,

hamburguesetes

i cervesa Heineken (6 $ x 5 + tax).
Total: 26,6 $ x 5 (+ tips)
La moda es paga.
----------------
Una hamburguerseria ben curiosa és la hidden Burger Joint, amagada darrere d'una cortineta a l'hotel Le Parker Meridien. Quan es va voler construir l'hotel, hi havia diversos locals que ocupaven aquest lloc. Es va arribar a un acord amb totes les botigues excepte amb Burger Joint, que no va voler vendre el seu local. De manera que Le Meridien va haver de construir el seu hotel pràcticament al seu voltant. Un dia hi passem a dotorejar, però no tenim gana, i quan anem a berenar-sopar hi ha tanta cua que en desistim.

-----------------
On sí que mengem hamburguesa és a Salt+Charcoal, una rostidoria japonesa a Williamsburg (llig al seu web que el xef és Tadaaki Ishizaki, que treballà al restaurant de tres estrelles Michelin de Joël Robuchon a Tòquio). Des de la taula veiem com cuinen a foc viu.

Wagyu Teriyaki Cheese Burger, amb carn de bou wagyu, ou escalfat, formatge Cheddar, créixens i cogombrets. Espectacular.

Ravage cabernet 2016 California
78% Cabernet Sauvignon, 9% Merlot, 5% Petite Syrah, 3% Zinfandel, 3% altres
roure francés
13,5% vol.
Ravage Wines. Acampo, Califòrnia
(copa 15,20 $+)

1 cervesa i aigua
Total: 28,90 $ x 5 + tips

Queda tan bé la pluja des del costat de dins de la finestra!
--------------------
Com no anem a anar a China Town? és difícil triar un restaurant, però diversos camins ens porten a Peking Duck House.
Compartim unes entrades:
2 rotllets de primavera,

dumplings (crestes xineses) al vapor, de porc i de verdures

i l'ànec pequinés, amb coquetes de pa, soja, ceba tendra i cogombre per als pancakes.


Aigua, te, 5 cerveses i 3 copes de vi negre.
Total: 32 $ x 5 (taxes i propina del 15% inclosa)
No són molt amables, sembla que volen que ens n'anem prompte.
-----------------
L'unic lloc que tenim reservat, amb mesos d'antelació, és el famós -gràcies a Netflix- Ivan Ramen.
Ens asseuen en una terrasseta coberta, i ens atenen en espanyol.


Dandy Rosé 2017 Texas
Mourvedre, Cinsaut, Grenache, Carignan
DandyPink. Austin / Meadow, Texas
Rae Wilson
45$ /57,80 $

Tan lleugeret...




Unes entradetes, brussels sprouts: salsa d'ostra, nori, carlotes en conserva, cruixent d'ametlla-all (?)

i curry flower: coliflor, mantega de curri koji, gingebre escabetx, katsuobushi

Cervesa Another One
Maine Beer Company
17$ +







Plats individuals: 1 Beef Tsukemen, el que ens recomana el cambrer

1 Tokyo Shoyu Ramen (el meu): salsa de soja, dashi + brou de pollastre, ventre de porc, ou, nori torrat, fideus de sègol (noodles)

i 3 Chicken Paitan: caldo de pollastre, pollastre picat, rovell d'ou, shio kombu, fideus de sègol


un pitxeret de vi negre (el xic ens solta un romanç sobre la conservació del vi en la botella i ens porta el que vol), i molta aigua




La filosofia del cuiner no permet que hi haja postres.

Ens agrada molt (43,60 $ x 5 + tips ).

---------------------
Un dels italians on anem és el Morini, un restaurant "estilós" per la zona del Metropolitan (Upper East Side):
ens sorprenen amb una cistelleta de pa, boníssim, i oli d'oliva
tortelloni, tagliatelle, maccheroni, pollastre...
i jo, branzino (llobarro);
amb 4 cerveses i aigua.
Compartim dues postres, tiramisú
i torta di formaggio
Amb dos macchiato i un te.
Total: 47,20 $ x 5 + tip
Cuina sense riscs.
------------------------



L'altre italià on anem és la famosa pizzeria John's of Beeckler Street (Greenwich Village)

Tenim sort que ens toque una tauleta amb finestra al carrer, encara que estem una miqueta embotits en una "llotja".

Ens atenen en espanyol (un americà d'origen italià) i ens regalen una sidra espanyola, Maeloc Hard Cry Cider d'importació.


Compartim una ensalada (bastant dolenta, amb encisam, tomaca, xampinyó, ceba i vinagre, sense oli), salsitxa amb salsa de tomaca,

una pizza gran (21 $ +) a la qual hem afegit olives i anxoves (cada ingredient incrementa 4 $ +)

i, com que ens quedem amb gana, una pizza mitjana (amb olives, anxoves i ricotta)

És un lloc ben curiós, i cutre: les parets, les taules, els bancs i les portes estan tots "tallats" amb els noms de la gent que hi va; el mateix cambrer ens convida a fer-ho al final.

2 cerveses (x 7 $ + tax+tip ) i aigua.
Total: 19,60 $ x 5 + tips
S'hi ha de passar a fer el guiri una miqueta.
"La mejor pizza de Nueva York"
"5 pizzerías con historia en Nueva York"
"Las mejores pizzas de Nueva York"
---------------
Hem buscat diversos llocs de "cuina americana moderna", però no hem tingut massa sort, fins que hem trobat el Robert NYC, a la plaça Columbus, en la 9a planta, amb vistes a Central Park (llàstima que anem a sopar i a més a més és impossible trobar taula al costat dels finestrals). Hi ha música en directe.

Avui toca vi. Demane alguna recomanació de vi americà, però em porten al vi francés
E. Guigal Côtes du Rhône 2015 AOC Côtes du Rhône
50% Syrah, 40% Grenache, 10% Mourvèdre
18 mesos en roure
14% vol.
Guigal. Ampuis
56,62 $ + tips

Fàcil de beure, agradable.

Detall: culleretes de corbina adobada

Cistelleta amb pans diversos i mantega (a NYC no el cobren a banda)
I cadascú demanem un plat: Ànec (1),
salmó escocés, amb tempura de flor de carabassa i consomé de tomaca (3),
i, jo, pollastre orgànic rostit amb col verda, carlota, creïlles Fingerling, ceba, all negre i herbes

M'enteste a tastar el vi americà, i és ben estrany el que hem triat (per preu)

Pellegrini Vineyards Merlot 2014 Sonoma County
Merlot
13% vol.
Pellegrini Vineyards. Cutchogue, NY
63,14$ + tips


Amb un detallet dolç final (4 per a 5???)

Total: 62,71 $ x 5 + tips
El local és un poc fosc, però hem sopat bé. Deu ser molt bonic de dia. Els lavabos, amb vistes, són de visita obligada.
--------------------------
Al Lobster Place, dins el Chelsea Market (antiga fàbrica d'Oreo, seguint la High Line) fem gala de l'eclecticisme americà:
Jo, una ensalada senzilleta, amb fulles verdes, rave, pecorino i vinagreta Banyuls

Els altres, ensalada de salmó,
dumplings,
i sardines.
2 cerveses (i aigua)
Total: 19,20 $ x 5 (+tips)
------------------

La cuina thai també està pertot. Un dia sopem al Galanga (Greenwich Village).
Jo, Vegetable Rama

Els altres, 2 ChiangMai Chicken,
2 Crispy Duck Salad
Només bevem aigua.
Total:  12,80 $ x 5 (incloses les taxes del 8,875% i els tips del 18%).
Lloc de pas i prou.

I un altre dia, com a segona o tercera opció, dinem a Topaz Thai. Les variacions són Pad Thai Noodle o Pad See Eew Noodle, amb verdures o amb pollastre.

2 cerveses (x 10,30 $) i aigua
Total: 22 $  x 5 (tot inclós)
Un altre lloc de pas.
---------------------
Cada dia, quan eixim de l'hotel o hi tornem, veiem un restaurant grec,  The Greek Kitchen, amb una cistelleta d'ous de pasqua a cada taula, i una nit entrem a sopar.


Pikilia (assortit): dolmades (fulles de vinya farcides d'arròs), hummus, melitzano salata (albergínia i feta), tzatziki (iogurt i cogombre)

garides saganakai (gambes en salsa)

ensalada grega,
 mussaca.
2 cerveses (x 11,60 $), i aigua.
Total (tot inclòs): 20,45 $ x 5
Ens atén una cambrera que parla un anglés ben estrany, és que és japonesa, de Tòquio.
Lloc agradable si estàs per la zona.
----------------------

Hi ha moments màgics per a una copeta de vi, com el de la terrassa al pont de Brooklyn. Harriet's Rooftop, 1 Hotel, mentre veiem com va ponent-se el sol i van encenent-se els llums de la ciutat

Venica Friuliano 2017 DOC Collio
Friuliano
Venica & Venica. Dolegna del Collio, Gorizia, Itàlia.
77 $





Un moment divertit és el de la Happy Hour al Veloce (862 9a Av). Ens asseiem davant un taulell tots de cara al carrer.

Sirocco Negroamaro Primitivo 2017 IGT Salento. Apulia Puglia
Negroamaro Primitivo
13,5%
Angelo Rocca Figli. Agrate Brianza, Llombardia, Itàlia

Demanem també unes olivetes i uns formatges, servits amb un panet boníssim.




Amb molta aigua, debades, clar.
Total (inclosa la propina): 24 $ x 5

Mireu si el vi és important que, com que ho havíem passat tan bé, tornem l'endemà a sopar, però no demanem vi, i la cosa ja no va igual.
Jo em demane una ensalada de ruca i formatge; quina cosa tan trista, sense oli ni res!
Els altres demanen 2 truffled cheese melt i 2 bresaola panino.
Amb 2 cerveses i aigua
Total: 19,40 $ x 5 (+tip)

Mentre esperem que es faça l'hora de dinar a l'Ivan Ramen, entrem en un baret del Lower East Side -un barri boniquet-, el Donnybrook.

Vermut Carpano Antica Formula
Carpano. Milà
"el vermut entre los vermuts"


3 vermuts i 2 cerveses (8$ x 5 + tip)

I tot en un viatge no ix bé, clar: el vi més car, i en el lloc més horrorós, ha sigut el del Jacke's Saloon (Hell's Kitchen), del qual no tinc ni foto i que he estat a punt de no referenciar per a oblidar-lo.
---------------------
Hi ha moments que demanen cervesa (entre 7 i 12 $), com el descans al Madison Square Park, en el quiosquet de la Shake Shack (una bona estona de cua). Aquest és un lloc típic per a menjar hamburguesa, però no estem en hora -en la nostra, perquè sí que hi ha molta gent menjant-ne; una escena típica del parc és la gent asseguda en un banc i menjant una ensaladeta-. (10,32 $ x 5)

---------------------
A NYC també coneixen els mojitos, clar, i al concert del Birdland Jazz Club (prop de Times Square) en tinc desig.

Hi actuen Kurt Rosenwinkel & Caipi Band.
--------------------

Un lloc on val la pena anar a fer-se alguna coseta és el Russian Tea Room (inaugurat en 1927 per membres del Ballet Imperial de Rússia).
Una coca-cola (9,8 $ +), dues cerveses  Baltika (19,6 $+ x 2) i dos Russian Margarita (no amb tequila, sinó amb vodka i Cointreau; 24 $+ x 2)

Poder veure La traviata al Metropolitan Opera House ha estat tot un luxe.
Els més "atrevits" s'han fet una copeta de xampany i tot en el segon descans.

---------------------
Als museus és agradable el momentet de pausa-café.
Com al Guggenheim, de cara al llac del Central Park (5,25 $)


Abans d'entrar a The Vessel, al Blue Bottle Coffee Shop (amb detallet de xocolate i tot, si te l'agafes tu mateixa; 4,36 $)


El Whitney té una terrasseta amb unes vistes precioses


El MoMA també necessita de descansos reparadors, en una tauleta de cara al pati de la rosa.
cafesatmoma

Dins de l'ambient irreal a The Cloisters, entre el cartró pedra i l'espoliació, ens fem un café agradable al claustre de Tria de Baïsa (Gascunya, França)

El barri de Williamsburg és bonic de passejar. Hem llegit que la part nord és la hipster, amb botiguetes de segona mà, galeries d'art... i també hi fem la pausa per a un café, al Fabiane's, on ens regalen uns cocotets, i aigua, clar.

Alguns cafés "van amb pastisset incorporat", com els del Caffe Roma (Little Italy)
Espressimacchiati i cappucini; tiramisú, canoli sicilianasfogliatella, i New York Cheese Cake (sense melmelades) (9,55 $ x 5). Tots boníssims.

O el del Remedy Diner, on compartim un carrot cake
Quin lloc tan de pel·lícula!
I ens asseiem en una taula com aquesta

Un lloc ben típic a Brooklyn és el Junior's, amb "el millor cheesecake del món", així que, després de la "missa" a The Brooklyn Tabernacle -i de la recomanació d'una amabilíssima dona negra del barri- allà que anem.
4 plain (8,65 $) i 1 amb maduixes (9,53$). Ningú no podem acabar-nos-el, és molt pesat, amb molta nata (també és que som valents, un per a cadascú!)

Aquest lloc és immens, i la majoria de gent està amb el brunch, que és diumenge (però nosaltres no tenim temps, que hem d'agafar l'avió).

NYC dóna per a molt. Ben segur que ho sabeu.