dilluns, 8 d’abril de 2019

S'esdevé que succeí

dissabte, 6 d'abril

Sucede -Almirall, 14. La Xerea - 963 155 287

Raons diverses, sempre de celebració, ens porten avui de nou a aquest restaurant, encara que no han sigut massa amables o flexibles a l'hora de la reserva.
Només hi ha dos menús: Sucede (98 €; 60 € en 2017) i Valentia. Història romana i àrab vista des del segle XXI (120 €; 80 € en 2017), els mateixos que la primera vegada que vinguí, tot i que la majoria dels plats canvien (encara com!). Algú ha triat per nosaltres el segon.
Han canviat el logo, ara més sofisticat, que juga amb "sucede" i "seduce".
L'interior ha canviat un poc, l'han pintat i ara és més fosc, han posat moqueta i alguns elements decoratius com unes manisetes valencianes antigues i una biga de fusta en la paret.
Fem l'aperitiu en la primera sala.


Aigua amb gas i
Palo Cortado Regente. DO Xerés
Palomino fino
20% vol.
Sánchez Romate. Xerés
(Aprox. 15,50 €)




Primera seqüència. Aperitiu romà
Myrtus i Hidromel amb baia

Ou i poma (inici i final de les Saturnalia)

Merenga de foie i maduixa

Coqueta de sépia, julivert i allioli i sopa d'all amb pinyons
Passem a l'interior.

La carta de vins és àmplia; seguim el consell del sommelier (tarden bastant a servir-lo)
Colet Navazos Extra Brut Reserva 2014 DO Penedés
100% Chardonnay, criança en rima 41 mesos. En el moment del degorjat se li afegeix en el licor d'expedició Mançanilla i Mançanilla Passada.
12,5% vol.
Colet Vins. Pacs del Penedès - Equip Navazos
45 € (Aprox. 23-27,50 €)
Interessant



Segona seqüència. Banquet romà
Air anguila

Sardina

Ostra i ametles

Bou de mar i crema del seu coral - Mulsum (vi condimentat en què most i mel fermenten junts; aquest, sense fermentar)
Clòtxines i tramussos

Gamba roja de Dénia (amb un curiós estri de cuina xafen el cap per a extreure'n el suc) i caviar

El pa, el fan ells mateixos, i ens el mostren sencer abans de servir-lo en dosis minúscules; primer de sègol i després de Tritordeum (Servei d'aigua i pa 4,50 € x 2)

Tercera seqüència. Part romana
Salmó i carxofa

Aigua de cogombre, amb llima i sàlvia

Coca de tòfona amb ametles - Llucet i tòfona amb cor d'encisam

Llebre, cigrons tendres i cuits - Orella i llengua de conill

Quarta seqüència. Època àrab
Suc de poma gasificada
Llentilles (autèntiques i esferificacions) amb mantega àrab
Dàtil i roses (sobre llit de dàtils que, tot i que pots, et recomanen que no et menges)

Ensaïmada d'hibiscus i llentilles

Lluç chermoula i espàrrecs
[La chermoula o charmoula — شرمولة, xarmūla— és un escabetx utilitzat en la cuina d'Algèria, Líbia, Marroc i Tunísia, tradicionalment utilitzat per assaonar peix o marisc, però també pot ser utilitzat amb carns o verdures.]

Ens proposen una copa de vi negre per a la carn. JJ demana

Valduero Rosado 2014 DO Ribera del Duero
50% Albillo, 50% Tempranillo
6 mesos en bota de roure francés
13% vol
Bodegas Valduero. Gumiel de Mercado, Burgos
7,50 € (Aprox. 33 €)




Cinquena seqüència. Època sefardita
Empanadeta de cua de vedella amb crema de coliflor
Tartaleta de medul·la òssia i fruites roges
Caldo gitano ("se llama gitano porque lleva muchas hierbas". Jas, l'explicació!)
Tendó, bistec tàrtar i llengua curada
Galta de vedella amb almadroc
[L'almadroc és un tipus de salsa d'origen medieval; els ingredients bàsics són el formatge i l'all. 
L'almodrote d'albergínia és un plat tradicional de la cuina sefardita, que també porta ceba, all, formatge, ou, julivert, menta...]

Sisena seqüència. Moment dolç
Arròs del mediterrani (arròs fermentat amb sake, s'assembla al brull) amb mel

Gelat d'albergínia en vinagre. Molt curiós

Carlota, taronja i carabassa

Rave i gerds

Petit fours (molt de sucre) amb el café (3 €)

Aquesta vegada, Miguel Ángel Mayor no ix a saludar (no sabem si està o no).
No dic jo que no s'hi elabore bona cuina, però tot i que hi ha plats diferents a les altres vegades que hi he vingut, la sensació és que jo, açò, ja ho conec.

No parlen valencià

"Una cuina amb molta història: Sucede". Febrer, 2017
"Això diu que era... Una estrelleta a la Xerea". Desembre, 2017