diumenge, 10 de març del 2019

Quasifills de la Vall

dissabte, 2 de març
No m'agrada conduir, però avui, després de deixar l'autopista, he gaudit tranquil·lament del camí que m'anava acostant a la vall de Gallinera; a Benitaia m'esperen en la preciosa terrasseta de Carme de cara a la Foradada. Canvi de sabates, i a caminar.
[Llig ací que l'etimologia del terme Gallinera prové del mot preromà format per KAL (roca, penya) i INAR (obertura, forat), que és el referent paisagístic més destacat de la vall, la Penya Foradà]
Ens mereixem una cerveseta (2 € x 2) o un vinet (2,30 €) a la terrassa del Miró; després hi entrem per dinar.

Miró Cuina (carrer Major, 53 -antic Camí Real-. Benirrama - 966 402 170)
Detall de benvinguda


Valtosca 2017 DO Jumilla
100% Sirà
10 mesos en fudre usat de roure francés
15% vol.
Casa Castillo. Jumilla
José Mª Vicente
28 € (17,50 € Bodeboca)

Molta fruita, caramels de violeta. Encara tirant però agradable.


Tot són plats per a compartir. En demanàvem quatre, però n'afegim un per suggerència-insistència del cambrer.

Pastisset de bleda, polp i cigrons en chermoula [La chermoula o charmoula —en àrab شرمولة, xarmūla— és un escabetx utilitzat en la cuina d'Algèria, Líbia, Marroc i Tunísia. És tradicionalment utilitzat per assaonar peix o marisc, però també pot ser utilitzat amb carns o verdures.] (12 €) Un bon començament.

Peixos curats a casa (12 €)

Denton en semisaladura, puré de vitet (piparra), suc de clòtxina en escabetx i espàrrecs verds (16 €). Deliciós.

Manetes de porc -molt ben preparades- amb gambes (16 €)

Secret ibèric, reposado i tòfona uncinatum (15 €). Atrevit i difícil.

Per a les postres compartim un pastís de milfulls (crec que de poma; 6 €)

Pa d'elaboració pròpia (ens preguntes si en volem): 0,50 € x 3
2 cafés i 1 infusió: 2,70 € (amb detall de mistela)
Total: 39 € x 3

No parlen valencià
Un lloc molt recomanable
------------------
Després de dinar, va bé un altre passeget; són caminets amb tanta història...! Ibers, romans, àrabs, mudéjars, moriscos, mallorquins...

Descansem un poquet abans de moure de nou per anar a sopar.

Nou Tarraso (Carretera, 2. Benialí - 966 406 726)
Cervesa (2 €)

Bardos Romántica crianza 2015 DO Ribera del Duero
Tinta del País
14 mesos en roure francés d'un i dos anys
14% vol.
Bodegas de Bardos. Fuentemolinos, Burgos VINTAE
12 €






Faves bollides amb embotit ( 3,50€)

Xampinyó amb allada (3,50 €)

Mandonguilles d'abadejo (4 €)

Carxofes (4 €)

Mini minxos (coquetes de dacsa torrades; 1,20 € x 3; a menjarsdelamuntanya podeu llegir-ne un poquet d'història i la recepta)
Pa (1 €)
Infusió i tallat (2 €)

Total: 12 € x 3
Parlen valencià.
Un bar on tots es coneixen, i si damunt vas amb Carme... l'atenció és immillorable.
A més a més tenim espectacle a la taula del costat, que la jovenalla se'n va als carnestoltes de Pego.
El caminet de tornada des de Benialí fins a Benitaia és màgic; avui no hi ha lluna i anem quasi a les fosques, però quin cel, tot ple d'estrelles...!

diumenge, 3 de març
De veritat que sent molt que no pugueu gaudir d'una experiència com aquesta: despertar-se a la Vall i desdejunar a la terrasseta de Carme de cara a la Foradà; café amb llet, pa torrat, suc de taronja, conversa...

Matí tranquil·let, amb lectura, passeig, vermut al Nou Tarraso... (Alvear Vemouth Rojo (Montilla, 15% vol)

I aquesta vegada l'espectacle ha estat una mascletà a tres bandes: un amb la boca i els xiulets, un altre amb una botella de plàstic i un tercer amb colps de sabatilla a terra. Xeeee, que bo!

I encara que pensàvem que allò del blat picat era una quimera, existeix, i avui anem a tastar-lo!

Bar Placeta. Olmos Canalda, 1. Benissivà - 966 406 570

Fet a mà 2016 DO Alacant
80% Monastrell, 20% Cabernet Sauvignon
12 mesos en roure de segon i tercer any
14,5% vol.
Finca Collado. Les Salines d'Elda, Alacant
Joan Guia Conca

(Aprox. 10-14 €)



Unes ensalades,
croquetes de bolets (congelades per dins!),

mandonguilles d'abadejo

i l'olleta de blat picat (blat, cigrons, penques -el nostre cardet-, carlota, porc...). Ben bona, tot i que fa un dia més que primaveral; jo me n'escudelle un segon plat.

AlFumDeLaXimenera
menjarsdelamuntanya

Un poc de meló per a les postres i algun dolcet per a compartir.
Cafés i infusions
Total: 22 € x 10
Parlen valencià

I encara tindrem temps de disfrutar un poquet més de la terrassa, que Auro ens ha portat directament de Navarra un dolcet

Aroa Berandu 2015 DO Navarra
Garnatxa blanca
12 mesos en roure
12,5% vol.
VINTAE Aroa Bodegas. Zurocoain-Gorozin, Navarra
(Aprox. 16-29 €)

Un color daurat preciós; albercoc, codonyat, mel, pedra... dolç però poc, molt especial.


Encara que ens ha faltat alguna molt especial per a nosaltres, un cap de setmana ben apanyat. Gràcies per tot, Carme.
               ------------------------
ValenciaPlaza
masalladelaciudad