dilluns, 4 de març de 2019

Els dialectes del vi

Kata 152 - Eva, 1/03/2019    Parle català?

Per a començar el tast de vi, es diu que hi ha un vi català, un balear, un valencià i un altre; tots amb raïm característic de la seua zona.

1. Finca El Maldito 2016  Valle de Ahillas
80% Boval i Tempranillo, 20% Prieto Picudo Mencia i Graciano
14 mesos en roure francés Allier     13,5% vol.
Bodegas Terra d'Art. Ahillas, Xelva.
Juan José i Casandra Martínez Palmero
24,65 € (Beals)

- Capa fosca, granatós, jove
- Jove, potent, fresc, fruita, suc, sensació alcohòlica / pebre, fusta, herba acabada de tallar
- Verd, alcohòlic, tanins en llavis, fàcil de beure, no és complex, curt

2. Golós Negre 2013  DO Plai i Llevant
Callet, Manto Negro i Fogoneu
12 mesos en roure francés     14% vol.
Miquel Gelabert. Manacor, Mallorca
20,19 €  (Vinissimus)

- Fosc, pruna
- "orfenat abandonat", "vestit de núvia no usat", teranyina, raqueta de fusta, florit, sense oxígen; pebre blanc, clau
- "Santa Companya", alcohol; complex, poc elegant
"Twin Peaks", promet i no acaba

3. Elo Monastrell 2010  DO Yecla
Monastrell
12 mesos en roure francés (500 l) i ciment   13% vol.
Compañía de Vinos del Atlántico (Alberto Orte)
23,18 € (Vinissimus)

- Claret
- Subtil en parat. Caramel, lacti, garrofa, dolç
- Entrada fàcil, no sensació alcohòlica, licorós, elegant però pla

4. Tocat i Posat 2013 DO Empordà 
50% Garnatxa i 50% Carinyena
12-13 mesos en roure francés   14,5% vol.
Coca i Fitó. El Masroig, Tarragona.
Toni (i Miquel) Coca i Fitó
25,92 € (Vinissimus)

-
- Poc de nas
-

Dokument Kata

Cerveses: Selecta de San Miguel, Mahou Maestra Dunkel, Altura de Vuelo i A.K.Damm.
Per a sopar, la clàssica truita de creïlla amb dotzena i mitja d'ous,

col fregida amb magre i embotit,
sépia amb ceba
pésols amb pernil,
i tomaca, pimentó i tonyina.
Amb pa del forn València.

Per a les postres, taronja, carabassa torrada i pastissos de Le Roi (crumble de poma, de formatge i de carlota)