dissabte, 12 de gener del 2019

Una kata salvatge

Kata 150 - Mari, 11/01/2019 - Vino Aristocrático

Mentre anem arribant, a botella tapada se'ns ofereix un vi rosat que alguna cosa deu tindre a veure amb la kata.

0- Santa Digna Cabernet Sauvignon Rosé 2017 D.O. Vall Central (Xile)
Raïm: Cabernet Sauvignon   13% vol.
Celler: Miguel Torres Chile
Enòleg: Fernando Almeda (fins desembre 2018) / Eduardo Jordán
Preu: Aprox. 7,90 €







Només se'ns diu que tastarem tres vins (encara que n'hi haurà un altre després i un dolç al final); es tracta de varietats de "noble llinatge", entre els tres valen 125 €, dos són monovarietals 100% i un 95-98%, un és bastant més car que els altres; després sabrem que són de tres països (Austràlia, Espanya i Xile), que són tres cabernets i que hi ha un Penfolds.

1. Marqués de Griñón Cabernet Sauvignon 2014  DO Dominio de Valdepusa
Raïm: 100% Cabernet sauvignon       15% vol. 
12-15 mesos en roure francés Allier nou i seminou
Celler: Pagos de Familia. Malpica del Tajo, Toledo
Enòleg: Julio López Botellas
Preu: 27 €

- Capa alta, picota granatós / cirera lleugerament oxidada
- En parat, poc intens, tímid / fresquilla, punt dolç, espècies, balsàmic, llorer; "marisc i crustacis bollits"?, càlcic, "anxova"?
- Astringent, cru (falta botella?), tanins amargosos, no destaca la fusta, ferrós, elegant però discret.
[A mi em sembla espanyol]

2. Penfolds Bin 407 2015  D.O. Southern Australia
Raïm: 100% Cabernet Sauvignon     14,5% vol.
12 mesos en bóta de roure francés i americà
21 mesos en botella
Celler: Penfolds. Barossa Valley, South Australia
Enòleg: Peter Gago
Preu: 66 €

- Capa alta, més fosc, més brillant, més net; cirera madura
- Llepolia, núvol / flors marcides, olor de Nenuco, càrnic al final, timó
- Bona acidesa, fa salivar, no tan verd
[A les xiques és el que més ens agrada, és particular. Als xics no els agrada, "anòsmic", "res bo, res dolent", "aigua i alcohol amb pebre blanc"]
Algú (Diego) proposa ja que és un cabernet.

3. Catena Alta Cabernet Sauvignon 2013  D.O. Mendoza
Raïm: 95-98% Cabernet sauvignon, 2-5% Cabernet Franc    14% vol
18 mesos en roure francés
Celler: Catena Zapata. Mendoza
Enòleg: Alejandro Vigil
Preu: 32 €

- Capa mitjana
- [Als xics, els agrada més que a les xiques] "claveguera de palau", fruita madura, -Francés? -No!
- Amb cos, fruita, espècies, "rovellat, xampinyó, variable i voluble"

La kata d'avui és una monogràfica de Cabernet Sauvignon, un raïm relativament modern (abans de 1700), originari de Bordeus, producte de l'encreuament entre el negre Cabernet Franc i el blanc Sauvignon Blanc, d'on vindria el seu nom.
Hi ha moltes teories sobre l'etimologia.
"Cabernet" podria ser una desviació de “carmener”, en relació al francés antic on “carmin” descriu el color del vi; o una derivació de llatí “caput nigrum”, brot negre;  o una deformació de "cavernícola". Sobre el que sembla haver-hi acord general és sobre el final “et” de Cabernet, que en dialecte occità es tradueix com a "xicotet", en relació al gra diminut del raïm.
Respecte a la part de "Sauvignon", podria provenir d'un grup de raïms catalogats com “servagnin” i “sarvinien”, comentades en diversos llibres cap al segle XVI. O de “sauvage”, relatiu als raïms salvatges. I segons ANB tindríem un "cavernícola salvatge" o "salvatge de les cavernes".
És un raïm que trobem en totes les zones vitivinícoles del món, i és considerat un dels raïms nobles.
És característic el nas de cassís i de iode. Allò del pimentó verd és un defecte.

dokument kata


4- Purgapecados 2013 VT Castilla
Raïm: 100% Cabernet Sauvignon      15% vol.
15-18 mesos en roure francés
Celler: Dehesa de Luna. La Roda, Albacete
Enòloga: Silvia Burruezo?
Preu: Aprox. 30 €
[Original etiqueta inspirada en els marcadors Dymo]
Fruita en confitura, espècies, mineral, balsàmic; molt bo.


Per al sopar, pernil, llonganisses seques, xoriç amb vi, sobrassada, esgarradet,

pastís de pasta de full farcit,

guisat de carn...

Formatges


Terrenal d'Aubert Dolç 2015 DO Tarragona
Raïm: 75% Cabernet Sauvignon i 25% Garnatxa tinta   15% vol
12-14 mesos criança
Celler: Vinyes del Terrer. Vila-Seca, Tarragona
Enòleg: Josep Serra
Preu: Aprox. 13,75 € (37,5 cl)

M'agraden aquest vins amb molta fruita i dolços que no enfiten.



Taronges, mandarines i dolços de Nadal (en el tortell encara ix la fava que no havia eixit el dia de Reis, i sembla que l'endemà eixirà una altra figureta, la tercera)