dimarts, 8 de gener del 2019

Tirorí, tirorí... les casques per a qui?

dissabte, 5 de gener de 2019, Nit de Reis
La veritat és que ja no sé com anomenar aquesta festa. Quan era menuda venien els Reixos, però mai havia vist escrita la paraula, i quan comencí a estudiar es van convertir en els Reis; mai he usat "mags" ni "màgics"; potser sí "d'Orient". I ara què fem?


Avui tenim festa a casa, que venen les xiquetes. Per al sopar, només hem fet truita amb creïlles (aquesta vegada Jj ha posat ceba; s'ha discutit tant sobre si n'ha de portar o no...! A mi tant em fa, el cas és que li ha eixit boníssima, amb 15 ous)

i "tomata, pimentó i tonyina" (així és com ho diem a ma casa, però hi ha moltes altres denominacions, com "titaina")
"El pimentó amb tonyina", La Veu

La resta, cosetes comprades al mercat de Russafa: moixama, salmó, ajoarriero, pernil, formatges, embotit, patés... i un assortidet de pans del forn València.


Marqués de Murrieta Reserva 2014 DOCa Rioja
84% Tempranillo, 9% Graciano, 5% Mazuelo, 2% Garnatxa
19 mesos en roure americà
14% vol.
Marqués de Murrieta. Logronyo
900.000 botelles
Aprox. 18,20-20 €

Fruita madura, espècies, balsàmic... redó.


Per a les postres, taronges, mandarines, raïm i sí, he de reconéixer que hem menjat tortell de Reis, del forn Sant Josep de Nàquera. Els meus intents per reintroduir la casca ha estat ben aücats.

"La Casca del Dia de Reis: un tresor gastronòmic que desapareix"
"La casca de Reis valenciana, en procés de recuperació"
"La casca, el auténtico y tradicional dulce valenciano del Día de Reyes"


Juvé i Camps Reserva de la Família 2015 DO cava
55% Xarel·lo, 35% Macabeu i 10% Parellada
12% vol.
Juvé i Camps. Sant Sadurní d'Anoia
16,25 €






“Senyor Rei, jo ja estic ací,
porte’m casques per a mi,
les garrofes i la palla,
per al seu rossí…”

Enguany se n'ha anat la llum i han aparegut els regals al menjador. Emocionant.

No pot faltar la foto tradicional amb les tres reines menudes.

diumenge, 6 de gener, els Reis

I anem a per l'última celebració de Nadal (o penúltima, que ens queda la xufera).
Per a començar, pernil, formatges, clòtxines, gambes i ensalada.


Châteaugay 2017 AOC Côtes d'Auvergne
Gamay (raïm del Beaujolais)
Domaine Berger. Châteaugay / Chasteugai, el Puèi Domat, Alvèrnia-Roine-Alps.
Jean Pierre Berger






És l'hora del quart putxero de Nadal, amb l'arròs a banda, fet amb fetgets i alls tendres. Gloriós, ja ho he dit moltes vegades.

Loxarel Garnatxa Blanca Reserva 2013 Penedès
100% Garnatxa Blanca (espumós)
12,5% vol.
Loxarel. Vilobí del Penedés
Aprox. 9,83 - 10,35 €







I la carn i la verdura

Per a les postres, taronges i mandarines.
Ací tampoc hem menjat casca; enguany hem canviat el panettone de Torreblanca pel tortell, farcit de crema (han eixit dues figuretes, i cap fava, però la veritat és que només ens n'hem menjat un terç; 22,50 €); no diré que no està bo, però preferisc el panettone.

"Los mejores roscos de reyes que se pueden encontrar en Valencia":

- La rosa de Jericó (Hernán Cortés, 14. L'Eixample, el Pla del Remei)
- La Tahona del Abuelo
- Montesol (Escultor José Capuz, 16. Montolivet, Quatre Carreres)
- Monplá (Pizarro, 32. L'Eixample, el Pla del Remei)
- Dulces Pérez (Misser Mascó, 30. Exposició, el Pla del Real)
- Comèdies (Comèdies, 11. la Xerea)
- El taller (Guàrdia Civil, 10. Benimaclet)
- Torreblanca (Comte Salvatierra, 35. L'Eixample, el Pla del Remei)
- Forn de Toni (Sogorb, 4. Russafa)
- Paco Roig Sucre i Blat
- Nou Dorita (Túria, 31. El Botànic)
- Miralles (Àngel Guimerà, 19. Arrancapins)

Extrem de Bonaval Brut DO Cava
Macabeu, Parellada
11,5% vol.
Bodegas López Morenas. Almendralejo, Badajoz
Aprox. 7 - 13,87 €
"Alegre"


De Morella havíem portat flaons (farcits de brull; el de baix a l'esquerra) de Casa Gorreta i pastissets de carabassa, de taronja i de xocolate de la pastisseria Pallarés.

Crec que enguany tampoc veuré la cavalcada de les Magues de Gener.