dimarts, 6 de febrer de 2018

Sense peres al Pare Pere

dissabte, 3 de gener

Regne de València, 38 (amb Mestre Josep Serrano). Russafa - 963 286 734

Mira que el tinc propet de casa i passe vegades per davant, però encara no el coneixia. Avui, amb uns amics, és el dia.
Sembla que l'origen de tot està al carrer del Pare Pere de Dénia, on Conxa feia unes croquetes conegudes mundialment. En 2012 es traslladaren a València (Comte Altea, 35) i després obriren el Barezito (En Blanch, 13, la Xerea). Ara, a Russafa hi ha la Taverna del Pare Pere, amb Ximo Aviñó a la cuina i Francisco a la sala, que recita els plats del dia amb la seua llibreteta.
És un local menudet, i nosaltres en som vuit, així que només dues o tres taules més i el taulell. Mentre anem arribant, uns vermuts Vittore (3 € x 3) i unes cerveses (1,70 € x 3 + 2€), amb detall d'unes papes i una clòtxina en escabetx.

Hi ha coses que els caps de setmana no tenen, com els "escombros" (calamarets arrebossats, amb les potes); ja sabem que hi haurem de tornar.

Compartim al centre:
- Alcasetas: carxofes amb bolets (12 € x 2)



Bohigas Brut Nature Reserva DO Cava
50% Xarel·lo, 30% Macabeu, 20% Parellada
12% vol.
Fermí Bohigas. Finca Can Macià, Òdena, Barcelona
15 € (Aprox. 6,66 € - 8,55 €)






- Gambes de Dénia, el producte estrella de la casa (8 € x 8, en un plat). A l'altra, més.


- Peixets (mollets) fregits (10 € x 2)


- Torrades de sobrassada amb tòfona (4 € x 4)



Casar Godello Blanco 2016 DO Bierzo
Godello
10 mesos amb la mare
13,5% vol
Casar de Burbia. Carracedelo, Lleó
15 € (8,40 € Vinissimus)

Fruita blanca amb puntet cítric i mineral. Agradable.



- Tonyina amb oli de pistatxo (8 € x 8, en un plat)


- Figatells de Dénia amb mostassa (4 € x 4). Sabor intens.


"Figatell: el abuelo de la hamburguesa"

Per a les postres, no mengem peres, no (és un acudit "privat", però és que "Pare Pere" em recorda sempre el vídeo sobre els dialectes catalans que treballàvem a l'institut, on es veia les diferents maneres de pronunciar "peres"); compartim un pastís de pasta fullada amb crema torrada (ara ja ningú li diu "crema catalana"; 2,70 € x 3)

Café: 1,30 €
Detall: mistela o patxaran
NO cobren el pa.
Total: 33 € x 8

Si parlen Valencià, no se'ls nota.

Verema/Abreunvinito
----------------------------

Pere Esteve i Puig, el Pare Pere de Dénia (Dénia, 1582 - València, 1658) fou franciscà observant, comissari de la Santa Casa de Jerusalem des de 1614, predicà en valencià a les classes populars i fou autor de breus opuscles poètics, de sermons i goigs i d'una Història del Sant Sepulcre (llig a la Viquipèdia que Escartí matisa que usava el castellà i el llatí per a les obres "de més prestigi"). Fou partidari de Felip IV i enemic frontal de la sublevació catalana de 1640, participà en la Guerra dels Segadors.