divendres, 1 de setembre del 2017

"Tants caps, tants barrets"

dilluns, 28 d'agost

Restaurant Pitarra. Avinyó, 56. Gòtic, Barcelona - 93 301 16 47

Frederic Soler i Hubert, Pitarra (1839-1895), ajudà son pare a la fusteria des de ben petit. Als nou anys, anà a viure amb l'oncle matern, propietari de la rellotgeria del carrer Escudellers, 80 (ara Avinyó 56, davant del carrer Gignàs).
En 1856 publicà la primera obra teatral, Per un casament. A la rebotiga es reunien diversos escriptors i artistes, i fins i tot hi representaven el teatre que ell mateix escrivia.
En 1890 l'antiga rellotgeria es convertí en el restaurant Cisco; en 1953, en Sogas, i en 1987 en Pitarra (germans Jaume i Marc Roig).
Al restaurant hi ha molts rellotges de paret i de taula, alguns d'ells en funcionament; els que estan parats marquen l'hora en què morí Pitarra (1,30h).

Foto: reservat en la primera planta, on treballava Pitarra.


Al web del restaurant es diu que Pitarra usava unes frases que després es farien ben populars:
"Tants caps, tans barrets" Etimologies Paremiològiques (En un principi, es referia que cada persona havia de pagar la part que li tocava. Ara, referint-se a diferents persones, la disparitat de conveniències, propòsits, etc., entre cadascuna i les altres)
"Paga que és gata" La conspiració de la cultura

Hem anat comprovant que a finals d'agost hi ha molts restaurants i bars tancats. Alguns acaben d'obrir després de les vacances, com aquest.

Hi ha carta. Uns demanem menú del dia (15 €) i uns altres, no.


Genium Ximenis 2016 DOQ Priorat
90% Pedro Ximénez i 10% Garnatxa blanca
14,5º
Genium Celler. Poboleda
22 € (13,90 € Vinissimus)

Fruita blanca, no dolça, herba, cítric. Agradable





Entrem amb uns canelons de la casa (10 €)


Jo em demane una sopeta de peix molt bona


i arròs de bacallà amb verdures que, com molt bé aprecia A., és arròs de verdures amb un trosset de bacallà (no accepten massa bé la crítica, però és que fins i tot són les mateixes verdures que A. havia demanat en el plat principal -total, que es menja dos plats molt semblants-). Tot i això,està bo.


Els xics demanen perdiu, però no n'hi ha prou per als dos i els serviran mitja ració de cabrit segovià (20 €) i mitja de perdiu amb bolets (22 €) a cadascun.

Per a les postres, crema catalana (x2, 5 € / menú), gelat de llima (menú) i pastís Tatín amb Calvados (6 €)

Ens conviden als cafés.
Total: 30 € x 4

Lloc tradicional. Correcte.

Parlen català. Web en català.

Verema/Abreunvinito