dissabte, 22 d’octubre del 2016

Reial de bolets


 El Emplame. Rionegro del Puente, Zamora. N-525, Km 52 Tel. 980 65 20 16

De viatge a Salamanca i seguint una recomanació fiable, ens allarguem una miqueta a un lloc reial on es mengen bolets;

una casa certament rònega, amb estances desiguals: el taulell a l'entrada amb gent de la zona fent la copeta i arreglant el món; sala amb tauletes de bar; sala amb parets de fusta i pedra, taules amb estovalles de tela, cortines de bolets bordats, retalls de premsa emmarcats; corredors amb tota mena de trastos...


I estem nerviosos, perquè ens han parlat de la forta personalitat de Gloria, ama i cuinera. Ara veurem per on bufa el vent...
Hi ha carta, però decidim demanar el menú del dia, tot de bolets, 50 €.

Primer punt de tensió: quin vi triem? Al final sembla que el fet que demanem el vi de la zona agrada a la dona.


La Rejadordaa 2014 DO Toro
100 % Tinta de Toro
6 mesos en bóta de roure francés i americà
14,5 % vol.
Rejadorada. Toro, Zamora
(Aprox. 6 € celler; llig que al mateix celler tenen el vi Bravo, que val 33 €)





Detall: gaspatxo amb caviar de tòfona. Comencem bé.

Entrants:
-Guisat de fesols i bolets. Espectacular. (Segon punt de tensió: amb el plat absolutamnet escurat diem "No nos ha gustado mucho". Expliquem la broma i passa un poc la tibantor)


-Cardo amb mostassa. Molt bo (potser la crema un poquet pesada)


-Arròs amb bolets (atreveix-te a dir que és un risotto i ja veuràs...)


-Ens donen instruccions abans de portar el plat: "primero la sopa con cuchara, y después la pájara". Guatla amb crema de bolets. Però no sé per què no hi fem cas i ho mengem tot alhora. Aisss, quin escamó; però ja no hi ha tensió, ens hem anat guanyant la dona.


I per al plat principal podem triar entre cérvol, ànec i chuleta (hahaha, quan diem que volem xulles... "Què quantes?"... no són de corder! És una mitjana de vedella)
Gloria, veient com anàvem, decideix fer-nos-en un tast a cadascú, però finalment no arribarem a la xulla. El cérvol està tendríssim, i la salsa de figues de l'ànec és molt especial.
Gloria ens comenta que aquesta temporada no hi ha massa bolets i ens va explicant quins hi ha en cada plat. Llàstima que no els haja apuntat i siga incapaç de repetir-ne ni un.
Menuda festa muntem quan la dona ens pregunta què fem nosaltres amb les figues i li expliquem el doble sentit de la figa a València!


Per a les postres, un sorbet de guaiaba


i pastís de bolets i taronja amb gelats de vi, figa i taronja.


I algun café.
M'encanta el que he llegit a conmuchagula: Si yo tuviera que calificar al Restaurante El Empalme, tendría que decir aquello que en una ocasión se dijo de Lola Flores en Estados Unidos: “No es la que mejor canta, ni la que mejor baila, pero no pueden perdérsela”. Això, cal conéixer el lloc, la cuina i els personatges. Per cert, no hem parlat d'Elías, pobre, que tot el protagonisme se l'endú ella; un encant d'home.

Total: 50 € x 5

Abreunvinito/Verema
laconada
"Unha aventura gastronómica para fungófilos"

Sabem que també hi ha un llibre, Restaurante El Empalme, las setas y sus recetas. Gloria Lucía Cortés (Colombia), Elías Martín (Zamora) i Antonio Sánchez (micòleg, Lleó).