diumenge, 23 d’octubre de 2016

Lava i vi

dissabte, 15 d'octubre del 2016
Kata 127 - Eva

El foc i el gel de l'estiu islandés ens han marcar molt, però clar, allà no tenen vi. Tot i això hem fet per trobar-hi una relació i no ha estat difícil: vins volcànics.
Hem trobat una kata preciosa de Pedro Ballesteros, "Vinos de volcanes" que m'ha servit d'inici per a preparar aquesta:

1º. Domaine Gaia THALASSITIS OAK Fermented 2010 – Santorini, Grecia – 13,5%vol.
2º. BENANTI – Pietra Marina – Etna, Italia – 12,5%vol.
3º. Cantine del Notario Aglianico del Vulture, “LA FIRMA 2009″ –-Basilicata, Italia – 13,5% Vol.
4º. Diamond Creek “Volcanic Hill 2007″ – Cab.Sauvignon de Napa Valley, EEUU – 14,1%vol.
5º. CANDIO 2008 – DO.Valle de la Orotava-Tenerife-Islas Canarias, España – 14,8% Vol
6º. Madeira 20 años HENRIQUES & HENRIQUES – uva Terrantez, Portugal

Hem trobat també (ací) que un vi canari estava entre els Top 10 de vins volcànics:
1 – Zind-Humbrecht 2012 Clos Saint Urbain Rangen de Thann Riesling, Alsacia
2 – Weingut Karl H Johner SJ 2012 Pinot Noir, Baden
3 – Zidarich AA 2011 Vitovska, Friuli
4 – Cayuse viñedos Armada Vineyard God Only Knows 2011 Garnacha, Valle de Walla Walla, Washington
5 – Suertes Del Marques 2013 El Ciruelo, de Tenerife
6 – Vigneti di Foscarino 2011 Inama Soave Classico, Veneto
7 – Zind-Humbrecht 2001 Clos Saint Urbain Rangen de Thann Pinot Gris, Alsacia
8 – Hatzidakis 2013 Assyrtiko de Milos, Santorini
9 – Marco de Bartoli 2014 Pietra Nera Zibibbo, Pantelleria
10 – 2005 Calabretta Nerello Mascalese VV, el Etna, Sicilia

Una altra informació que ens ha aparegut és la del Projecte Vulcano (2009, Giovanni Ponchia): Sicilia (Etna), Nàpols (Vesubi), Israel (Alts del Golan), Cap Verd (Fogo) , Illa de Hawaii (Kilauea) i Madeira.

I han anat apareixent altres vins de zones volcàniques: Garrotxa (Pinot Noir, Oliver Conti, Tortellà), Xile (Volcanes de Chile)...

Finalment, i per diverses causes (bàsicament per la impossibilitat de trobar els vins), em centre en l'eix Santorini-Etna-Canàries ("Los vinos del Etna, algunos viven peligrosamente"): són illes amb terrers calorosos però que donen vins frescos i lleugers; probablement (independetment de la varietat del raïm i del microclima) siga pel sòl volcànic que fa que, encara que la superfícies s'escalfe, la calor no arribe a les capes inferiors i les arrels troben l'aliment en zona fresca.

0. Cottanera Etna Bianco 2015 DO Etna Bianco
Raïm: Carricante  
12,5%  vol.
Celler: Cottanera. Castiglione di Sicilia, Catània
Preu: 13,89 € (Vinissimus)

La carricante es planta a tota Sicília, però sobretot a la falda sud de l'Etna, a 950 m sobre el nivell de la mar. L'Etna Bianco n'ha de tindre almenys 60 % i el Superior, 80 %.
Amb aromes d'herba fresca, punt de mel del bosc, sal i iode, però sobretot amb aromes minerals. Fresc; bona acidesa.
Abreunvinito/Verema



1. Matías i Torres Malvasía Aromática Piezas Nº3 2015 DO La Palma
Raïm: 100 % Malvasía Aromática (o de La Palma)
5 mesos sobre mare en bóta de roure usat i nou de 600 l. 6 mesos en botella.  
14 % vol.
Viña Bodega Matías i Torres. Fuencaliente. La Palma
Victoria Torres
Preu: 19 € (Ca Pepico)
(2014: 1.500 botelles)

- Àmbar, brillant, oleós al moviment
- Nas ocult, bergamota, mineral, resina, codonyat?, flors blanques?
- Acidesa mineral, absència de fruita, mineral; incomplet, resinós; menys dolç en boca del que semblava en nas
Los Llanos Negros està en la falda del volcà San Antonio, prop del volca Teneguía, a 200-400 m sobre el nivell de la mar. És una viticultura de secà, microparcelada, amb conducció arrastrada.




2. Santorini Assyrtiko 2015 PDO Santorini
Raïm: Assyrtiko
13 % vol.
Celler: Santo Wines (cooperativa). Pirgos, Santorini, Grècia - Tsantali Wineyards and Wineries
Preu: Aprox. 13,40 € (18,50 € a Rest. Dionisos)

- Palla, transparent, un poquet de bombolla que desapareix prompte
- Plàstic de cap de nina; fruita blanca, pera, tocs dolços
- Acidesa alta, oleós, mineral, lleugerament carbònic
Diuen que l'assyrtiko s'assembla al Riesling.
Abreunvinito/Verema

Per a protegir-lo del vent intens, el cep es cultiva en forma d'espiral o cistella (koulura), directament sobre la terra; el raïm ha de créixer a la banda de dins.



3. Cottanera Etna Rosso 2011 Etna DOC Rosso

Raïm: 100 % Nerello Mascalese (10 % Nerello Cappuccio?)
[la cappuccio és una herència de la carinyena d'Aragó, de quan Sicília en formava part]
13,5 % vol.
Criança: 11 mesos, 50% en bótes de roure grans i 50% en bótes de roure francés de torrat mitjà de 500 litres (30% noves ), 18 mesos en botella.
Celler: Cottanera. Castiglione di Sicilia, Catània.
Gugliemo ed Enzo Cambria - Enòleg: Lorenzo Landi
Preu: 23,99 € (Vinissimus) (20.000 botelles)

- Capa evolucionada, translúcid, tella, tèrbol
- Molta fusta, torrats, cafés, brea; en moure'l, fum, torrefacte
- Perd potència, pas ràpid; acidesa; aquós, poc dens; fruita roja madura, oxidada; poc intens
Abreunvinito/Verema

Aquesta és una zona que ha canviat molt en 25 anys; s'ha passat del "mas idíl·lic" al "celler de vanguàrdia".
Vinyes entre 600 i 1.000 metre sobre el nivell de la mar, amb precipitacions abundants comparades amb Sicília i Lanzarote. Cultiu en espatlera (cordone speronato).


4. Suertes del Marqués Candio 2011 DO Valle de la Orotava

Raïm: 100 % Listán negro
14 % vol.
Criança: 24 mesos en bóta de roure francés
Bodega Soagranorte. Suertes del Marqués. Valle de la Orotava, Tenerife.
[Los Pasitos - El Ciruelo - Candio - El Chibirique - El Esquilón - La Solana - El Lance - Medianís - 7 Fuentes] [Vidonia - Trenzado] [Tinto dulce - Blanco dulce ]
Enòleg: Roberto Santana (des de 2016, Luis Seabra)
Preu: 27,95 € (Vinissimus)

- Color semblant a l'anterior. Capa mitjana baixa
- Pegament, alcohòlic
- Alcohol; fusta vella, religiosa
Abreunvinito/Verema

Cordó múltiple trenat

Dokument Kata

Per a sopar, hi ha algunes cosetes que hem dut de la Islàndia volcànica:

Formatge Stóri-Dímon, de llet de vaca, cremós, entre brie i blau


Harðfiskur, peix assecat, sense dessalar, especialment bacallà, assecat per aire fred i vent o bastidors de fusta a la platja (se'l mengen així, potser amb un poc de mantega).


Cervesa Viking

En homenatge als pícnics que ens féim allà amb pernil ibèric, n'hi ha un plateret, tallat a mà, de Gea.

Hi ha un poc de salmó, areng, ensalada... ah, i també uns pylsur (salsitxa Franckfurt), encara que clar, no són Bæjarins Beztu.


La Solana 2013 DO Valle de La Orotava
Raïm: Listán Negro
Criança: 12 mesos en bótes de roure francés de 500 l
13,5 % vol.
Celler: Suertes del Marqués
Preu: 18,75 € (Ca Pepico)

Abreunvinito/Verema



Jj ha preparat un pastís de rap, aladroc i pimentó roig boníssim. I també rap amb salsa de safrà de bri (llàstima, no tinc cap foto).

La ximpleria del dia ha estat demanar una Telepizza Vulcano!!! Ha arribat amb la lava per fora del volcà i a una temperatura que ja no es podia ni sucar.


Per a les postres, carabassa torrada i bescuit de xocolate, del forn València (carrer Sueca).

I una altra sorpresa... Brennivín o Mort Negra, la beguda alcohòlica nacional; és un licor de polpa de creïlla aromatitzat, sap un poc a puromoro.


Fins i tot algunes gominoles i pastilletes de regaléssia salada...