diumenge, 23 de novembre del 2014

El Cierzo (2)

El Cierzo. Mosén Fenollar, 2 -4. Patraix (prop del mercat de Jesús)  963 423 267

Si busqueu "Mossèn Fenollar" a Google apareixen tot de referències al carrer i  poc de Bernat Fenollar. I faig un salt en el temps: en les oposicions del 94 va ser un dels temés que m'isqué a l'examen. Nascut a Penàguila, cap a 1438 (i mort a València, 1516), fou eclesiàstic i poeta (debaté sobre poesia amb Ausiàs March!), formà part de l'Escola Satírica Valenciana i a casa muntava unes tertúlies extraordinàries. La majoria de la seva producció poètica forma part d'obres conjuntes amb altres autors: entre elles Lo procés de les olives (1497), un debat entre dos homes de seixanta anys, i que es consideren vells, sobre les aptituds sexuals dels homes d'edat avançada, i les Regles d'esquivar vocables e mots grossers i pagesívols (1492-97), contestada per Gassull i altres en la Brama dels llauradors de l’horta de València (1561), on defensen l'ús literari de la llengua popular.
-----
divendres, 14 de novembre del 2014

Típica, escena: les xiques desfaenades arriben al restaurant i esperen els xics que isquen de treballar. Fals, però sí, els esperem, encara que no massa.
I un altre record, aquest més proper, no puc evitar pensar en Micalet; l'altra vegada que vam vindre, poc abans de l'estiu, ell encara estava amb nosaltres, com un xiquet, i jo tenia el cap un poc emboirat.
Demanem aigua i jo, un vermut. Me'l serveixen en un got roig, buf, no m'agrada, però com em podia imaginar que el roig també es beu? Sí, sí, es veu i es beu; el puc oldre, el puc tastar... Definitivament, no, el preferisc amb copa transparent i amb corfa de taronja.
Per a acompanyar la beguda, ens serveixen unes papes amb un poc de pernil tendre per damunt.

Hi ha el Menú Executiu, de 19,50 €, però nosaltres triem a la carta. I comencem amb el vi,


Enate Chardonnay fermentado en barrica 2011 DO Somontano
100 % chardonnay
6 mesos en bóta de roure francés
14,5 %
Enate. Salas Bajas, Osca.
Enòleg: Jesús Artajona
(Aprox. 15,50 Vinissimus. Crec que ací el doble)

Cítrics, herba, torrats... falta alguna coseta.




Entrants per a compartir:
-Cecina de Lleó. Un clàssic, intensa.

-Anxoves (Ja la tenim, en som quatre i n'hi ha sis; perquè no es poden adaptar el plats als comensals?): La salsa de boletus no hi aporta res especial.


-Carxofes amb tòfona blanca i cruixent de pernil. Mai sé si són naturals o en conserva, trobe que la segona opció, però estan molt ben fetes, i són ben grans.


-Tàrtar de tonyina amb alvocat. Aquesta vegada sí que s'adapten als desitjos del client, el plat estava en el menú, però no en la carta, hi ha un moment de dubte però finalment apareixerà en taula.



San Román 2010 DO Toro
100 % tinta de Toro
14,5 5
24 mesos en bóta de roure frnacés i americà
Bodegas San Román. San Román de Hornija-Villaester, Valladolid.
Maurodos. Pedrosa del Rey, Valladolid.
(Aprox. 24,95 Vinissimus)

Fruita madura, regaléssia, violeta, mineral... amb cos, bona acidesa, fruita. Molt bo.


-Cassola per a dos d'arròs amb bacallà, carxofes i alls tendres. Tot i que el bacallà no és extraordinari, l'arròs està molt bo, i la carxofa, excepcional.


-Bacallà confitat al pil-pil
-Porquet al forn amb salsa de taronja (el taste, boníssim)

Postres
-Les xiques ens demanem fruita, pinya de Costa Rica amb mango natural. No arribem a assaborir el Carib, però s'agraeix la frescoreta de la fruita.
-Els xics, caneló cruixent de taronja, farcit de merengada amb salsa de café i una tella de xocolate blanc. Excessivament dolç, encara que sols el taste.

Café i alguns, copa de Marina Espumante

I quan ens n'adonem, han passat tres hores. És veritat que el servei ha estat molt lent i poc diligent -deu ser que hi ha gent nova i necessita temps-, però en bona companyia... tot està bé.

No parlen valencià.

Novament, gràcies, Miguel.

Verema / Abreunvinito