diumenge, 8 de juny de 2014

La búsqueda del tes-oro

Kata 102 - Diego, 06/06/2014 En busca del Tes-oro (garnatxes)

Quedem una miqueta abans de l'habitual al restaurant Asador La Vid (Salas Quiroga, 15; barri La Raiosa, districte Jesús), que hui també tenim prekata:
No és de vins, sinó d'olis, i comença amb una introducció fantàstica basada en l'article de Dani C. (Verema): "Cómo catar aceite de oliva".
Els olis són tots de Aceites Olivar del Valle, Bolaños de Calatrava, Ciudad Real.
1. Magnolio
100% cornicabra
És el més verd dels tres, verd amb llima verda; para dolç, no molta fruita, tomaca dolça. Te un punt picant al final de la gola.
És suc pur d'olives, sense extracció mecànica.
13 € 2 l (o 2,10 € 0,25 l en caixes de 12)

2. Cerro del Tesoro
70% piqual, 30% cornicabra
Més daurat que l'anterior, més herba, fulla d'olivera; en boca menys amarg del que pareixia, dolcet, no té el punt picant, un poc més de fruita

3. Akropos
60% cornicabra, 20% piqual, 20% arbequina
Color paregut al segon. Herba, verd, carxofa; picant després
l'arbequina hi dóna persistència
[Atenea regalà a la ciutat d'Atenes -gràcies a això porta el seu nom- una olivera, font de vida i de salut, i la plantà a la part alta, l'Acròpoli]

Resulta ben curiosa. I no penseu que el tast es fa amb pa, no: mirar, olorar i directament a la boca.

I passem a la kata de vins.
Informació prèvia:
- A febrer se celebrà a Perpinyà un concurs amb més de 400 vins (de diversos tipus, més de 200 cellers, 7 països...)
- En tenim la Gran Medalla d'Or, la d'Or i dues de Plata
- Tres són de 2011 i un de 2010
- Tots tenen un punt en comú (serà el celler, l'enòleg, la denominació, el raïm...?)
- El total de la kata són 61,40 € i hi ha un que val el triple que un altre
Quan ja els haurem tastat, sabrem que tots són espanyols, i que el tercer i quart són més cars.
Els Tamarit-Rubio ja saben que el nexe és el raïm, i que és garnatxa. Quins cracs!

1. Clos de Baltasar Gracián Garnacha Viñas Viejas 2011
D.O. Calatayud
10 mesos en bóta americana i francesa
14,5º
Bodegas San Alejandro. Miedes, Saragossa
Enòleg: Rubén Magallanes
Preu: 7,50 €

-Robí / cirera, rivet magenta, capa mitjana alta, brillant
-Fruita dolça, humit, punt mineral i pegament, balsàmic // cuir i molta fruita
-Gominola de fruita, brandi, licorós, fusta andalusa, cuirs, alcohol, no molt llarg (després m'agrada molt més)


2. Conde de Valdemar 2010  D.O.Rioja
10 mesos en bóta de roure francés
14,5º
Bodegas Valdemar. Oyón, Àlaba
Enòleg: Gonzalo Ortiz Valiente
Preu: 9,90 €

-Cirera molt madura, fosca, rivet més morat
-Ametla, anisat, mentolat, llepolies, espècies de perfum masculí, nou moscada, gerani, mel aromàtica, herbero, aiguardent, pegament
-Pell de taronja, més fusta, no àcid, pas agradable, un poc més de persistència que l'anterior

(És el que menys m'ha agradat, però sols per tastar un 100% garnatxa de Rioja paga la pena)



3. Hisenda de Miret 2011  D.O. Penedès 
5 mesos en bóta de roure francés nova i de segon any
15º
Celler: Parés Baltà. Pacs Del Penedès, Barcelona
Enòlogues: Marta Casas i Maria Elena Jiménez
Preu: 20,75 €

-Capa mitjana baixa, un poc més evolucionat, brillant
-Xocolate, cacau amb punt salat, sotabosc, flor seca, punt d'aigüera final, tòfona, toffee, cuir
-Més intens, café al final, "biblioteca anglesa"
No és fàcil, però és molt interessant. És el que més m'agrada




4. Fagus 2011  D.O.Campo de Borja
10 mesos em bota nova de roure francés
13,5º
Bodegas Aragonesas. Fuendejalón, Saragossa
Enòleg: Javier Vela
Preu: 21,40

-Capa alta, cirera més picota
-Olives amb anxova?, olives negres, salí, tinta xinesa, fumats, moixama; després té un punt dolç
-Preparat per a agradar, redó, fàcil, dolcet, falta acidesa, fruita amb timó, "vi de viatge"



Resulta que el concurs era de Garnatxes del Món, i no sé si perquè ens agraden més els dos últims, o perquè són més cars, pensem que les medalles d'or els pertanyen (la Gran per al quart), però... a quin sant!
Gran medalla d'Or: Baltasar Gracián (la veritat és que és una excel·lent relació qualitat-preu)
Medalla d'Or: Conde de Valdemar
Medalles de Plata: Hisenda Miret i Fagus

I comença el sopar, tot amb plats per a compartir [He sabut per la nota d'Abreunvinito que el menú valia 25 €. Preu de megaamic].

-Ensalada de ventresca de tonyina, tomaca, cogombre i ceba.
-Croqueta de pernil i pollastre. Botifarra de Burgos, llonganisseta i pimentons de Padron.
-Clòtxines
-Vedella de llet blanca d'Àvila i vaca vella a la brasa, amb creïlles al forn i pimentons de Padron

- Fruita natural (taronja, kiwi, cireres, meló), flamet i gelat de iogurt.

Per si no n'hi havia prou, cotinuem amb les garnatxes:

Primer, toca un blanc

5. Magenc Blanc 2013 DO Empordà
50% garnatxa blanca, 35% macabeu, 10% garnatxa roja, 5% muscat
14º
Cellers d'en Guilla. Rabós d'Empordà, Girona
Enòleg: Jordi Esteve
Preu: 5 €

+++

I ara, un enfrontament Madrid-Barça

6. La casa de Monroy Garnacha Seleción Viñas Viejas 2008  DO Vinos de Madrid
95% garnatxa, 5% sirà
6 mesos en bóta de roure francés
14,5º
Bodegas La Casa de Monroy. Valmojado, Madrid
Enòleg: Gonzalo Lozano Gurumeta
Preu aprox. 9 €


7. La Garnatxa Fosca del Priorat 2010 DOQ Priorat
Garnatxa
10 mesos en bóta de roure francés
14º
Garnachas de España. Vintae
Enòleg: Raúl Acha
Preu: 9 €

No sé per què serà, però guanya el catalanet.


8. La Garnacha Salvaje del Moncayo 2010   VT Ribera del Queiles
100 % garnatxa vella
5 mesos en bóta nova de roure francés
14º
Garnachas de España. (Saragossa-Navarra) Vintae.
Enòleg: Raúl Acha
Preu: 6,20 €

9. Borsao Crianza 2010  DO Campo de Borja
60% garnatxa, 20% tempranillo, 20% merlot (o 20% cabernet sauvignon?)
10 mesos en bóta de roure francés (90%) i americà
14,5º
Bodegas Borsao. Borja, Saragossa
Enòleg: José Luis Chueca
Preu: 7 €




I ara, ja per a rebentar, la postkata, de formatges asturians:

1. Ahumado de Pria. Inés Granda, Llanes
Llet pasteuritzada de vaca i ovella

2. Azul de La Peral. Quesos La Peral, Illas
Llet de vaca

3. Peralzola.
Llet d'ovella. Formatge blau

4. Afuega'l Pitu. (DO) ("ofegar la gola" en bable). La Borbolla,
Llet de vaca (frisona i asturiana)

5-6. Gamoneu (DOP) del Valle i del Puerto
Mescla de llet crua (vaca, ovella, cabra)

7. Geo de Lazana. Quesería Artesanal Lazana, Las Regueras
Llet crua de vaca

8. Cueva El Teyedu, Francisco Bada. Cabrales (DO)
Llet crua de vaca o de vaca, ovella i cabra.



I no s'ha acabat, que Rafa -el convidat d'avui- ens regala un

Agustí Torrelló Mata Gran Reserva Barrica 2008  Brut Nature DO Cava
100 % macabeu
40 % del vi base fermentat i criat 8 mesos en bóta de roure francés. Criança mínima de 30 mesos
Agustí Torrelló Mata. Sant Sadurní d'Anoia, Penedès
Aprox. 19,60 €

Salut!


Gràcies per tot, Diego (i pel que et toca, també a tu, Amparo). I a Alejandro, del restaurant La Vid.
Sort que jo no he de preparar la següent kata, quin nivel!!!