diumenge, 27 d’abril del 2014

Navarra

diumenge de Pasqua, 20 d'abril del 2014

Parador Olite

No sóc molt aficcionada als paradors, però els amics et contagien l'entusiasme i... anem a parar a Olite. Directaments eixits de "les guàrdies" i en ruta. Hi arribem cap a les 14,30 h.
El menjador a gom; ens agafen perquè sols en som dos i hi estem allotjats. La decoració, típica: pedra, arcs, molta fusta fosca, llums de forja, armadures, tapissos... I tot tot tot amb la P de paradors.

Hi ha la carta, un menú de 22 € (amb entrada, plat i postres, de tres opcions cadascun) i un de 29 € (amb entrada, plat i postres a triar de la carta). Triem aquest darrer.

Detall: Gaspatxo i xoriço
-Arròs cremós amb espàrrecs, fongs i carxofes. Totes les verdures semblen haver estat conservades en aigua amb llima.
-Ous trencats amb xistorra, favetes i creïlla panadera. Açò sí que està bo, l'ou ben sucadet...
-Ajoarriero de bacallà (bacallà, pimiento choricero, alls, ceba, tomaca. Ben particular (crec que preferisc el tradicional)

-Cuixa de corder al Chilindrón (guisada) amb milfulls de creïlla


Pastís d'ametla
Fruita de temporada (de temporada...?)


Piedemonte Gamma 2012 DO Navarra
33 % Cabernet sauvignon, 33 % merlot, 34 % tempranillo
13,5 %
Bodegas Piedemonte. Olite, Navarra
Enòloga: Marian Vitriain Serna
Fruita, suau.

2,81 € x 2 (copes)
aigua Mondariz 3,1 €



Total: 66,70 € (2 pers.)

Tot és correcte, res és especial, ni el servei.

unpaseounafoto

Fem una excursió a la gorja de Lumbier i a algun poblet de la rodalia, però ens quedem sense berenar mona, i a la nit sols farem una cerveseta / un vermut amb tapa  en un baret de la plaça.

dilluns, 21 d'abril; segon dia de Pasqua
Avui toca la vall de Roncal. Plou i fa sol, les bruixes es pentinen...
Se'ns fa un poc tard mirant mirant, però finalment decidim pujar a la Venta de Juan Pito, a 16 quilòmetres d'Isaba, dalt del port de la Belagua, ben propet de França. Hi ha cua i agafem número, el 47 (l'última taula que ha entrat és el 41). La vista de la vall i de les muntanyes nevades és molt xula, sol, núvols, pluja... i també vent, i fresquet. Finalment, entrem a dinar vora les 4. El menjador és menut, bàsic, amb moltes taules seguides i molta família habitual. No hi ha cadires, són banquets de fusta.

Inurrieta Cuatrocientos 2011  (0,5 L)  DO Navarra
Cabernet sauvignon, merlot
14 mesos en bóta de roure francés Allier i americà
14,5 %
Bodegas Inurrieta. Falces, Navarra
Enòleg: Kepa Sagastizabal
4,80 €
"... en boca amigable y robusto... raíces sumergidas en una tierra de ensueño." Serà un lloc de somni, però el vi amigable...?

Velem tastar tots els plats tradicionals:
- Pimentons farcits de bolets (la salsa és artificial)
- Migas (molla de pa i prou!)
iberimage
- Fesols (saborosos, però amb la pell molt grossa)


- Costelles de corder amb creïlles
- Jarret de corder

I com no... formatge de Roncal. Espere que aquest formatge no haja de viure de la bona imatge que se'n fa en aquest lloc, perquè... i tallat com a poc el dia anterior!

I ja el súmmum de la sort és que arribem a temps que el mariachi Manolo dedique a la seua cunyada almenys quatre cançonetes, inclosa la de la mochila azul  (tem que li queda corda...).
Òbviament, ni café ni patxaran.

Ací també cobren el pa: 0,80 €

Total: 48,84 € (2 pers.)


I ara arribem a un altre món. Compareu.




Hotel Alma Muga de Beloso, Pamplona. Vora el riu Arga.
Com diu Abreunvinito, de disseny ultramodern.

Avui tampoc hi ha mona, però sopem un pa dolcet que hem comprat a Burgi, en un forn antic.

dimarts, 22 d'abril; tercer dia de Pasqua

Tot i que a l'hotel s'està tan bé, anem a fer un passeget per Pamplona.

Una parada al Café Iruña per a fer-nos uns vinets navarresos i brindar amb Hemingway.

Albret Rosado 2012 DO Navarra
Garnatxa de llàgrima (tinta)
4 mesos en bóta de roure francés (en contacte amb el pòsit)
Finca Albret. Cadreita, Navarra
Enòleg: Pablo Pavez

3,50 € (2 copes)

[Albret fou l'últim rei de Navarra]
[Gràcies a Mari, havíem tastat el vi de la gamma alta de la casa,  La viña de mi Madre (cabernet sauvignon i merlot)]

I toca dinar de tapes.
-La estafeta  (Estafeta, 54). 6,40 €
Bunyol amb crema de creïlla, pimentons i porc
Gírgola de card i pernil
Pimentó verd arrebossat i pernil dolç


- Gaucho (Espoz y Mina, 7). 6,50 €
(No tenen la tapa recomanada de foie)
Ou a baixa temperatura amb bolets i creïlla
Roquefort, pernil i pa de cereals (la tapa de la setmana)


- La Mandarra de la Ramos (San Nicolás, 9). 7,20 €
Polp a la gallega
Formatge de cabra amb melmelada i fruites seques


Totes acompanyades d'un zurito (canya de cervesa) per a compartir.

I acabem amb uns gelats.

Plou molt. Descansem a l'hotel mentre ix el sol i fem un passeig molt agradable vora el riu i després baixem a la piscina d'hidromassatge, el bany turc, la sauna...
I per a sopar... hahaha, la campana misteriosa


dimecres, 23 d'abril, dia del llibre
A Pamplona no es nota que és el dia del llibre (i les roses ni les coneixen, clar).
Una última volteta per la ciutat, unes botigues de vinets i aprofitanat que ja han obert el Múgica, cap allà que anem.

La cocina de Alex Múgica. Estafeta, 24

I sempre demanar la que no tenen? (Versió truita bacallà, finalista 2014)

Cazuelica de migas, patata y patito (Primer Premi Associació Hostaleria 2013). 2,70 €. De llagrimeta
redcomiendo
Ou, fongs, foie i creïlla a l'aroma de tòfona. 2,60 €. Pura essència.
onfan.com
Anxoves amb txangurro, en llandeta. 2,70 €. Fantàstica

sariqui
Tartar de sardina fumada (millor tapa de Valladolid 2013). 2,80 € Preciosa, i bona.
paladaressigloXXI
Talo de dacsa amb formatge i cansalada fumada ibèrica. 2,50 €
Mandonguilles de cérvol amb carxofes. 2,70 €


Havíem demanat dos copetes de vi rosat, però ens en trauen dos de vi negre, El Gallico. 1,90 € x 2

Total: 19,80 € (2 pers.)

Absolutament recomanable. Si hi tornem, procuraré dinar o sopar al restaurant.