divendres, 1 de novembre del 2013

Verema a La Rioja

divendres, 11 d'octubre

Rostidor Aker (antic Akelarre)
Cuzcurrita de Río Tirón

Arribem de tirada a Cuzcurrita, un poble ben boniquet, amb el seu riuet (el Tiron, clar) i el seu safareig, el seu castell castell, les cases de pedra... I directament a dinar.
viatgeaddictes
Som els primers en ocupar una taula (després se n'ocuparan dos o tres més). En principi, la rebuda cordial, a poc a poc... no sabem com tallar-la!!!

 I com no, demanem un vi del poble

Señorío de Cuzcurrita 2006   DOCa Rioja
Bodegas Castillo de Cuzcurrita. Cuzcurrita de Río Tirón
Tempranillo
12 mesos en bóta de roure francés
Alcohol: 14 % vol.
22 € (Vinissimus 15,95 €)

Fruita madura, torrats, balsàmic... Agradable sense sorprendre.


Seguint les suggerències que havíem llegit a Verema i les de l'ama, demanem d'entrada per a compartir:
-Croquetes de boletus. Bones, encara que no hi ha l'explosió del sabor dels bolets que potser esperàvem. Sí que tenim ocasió de veure una safa plena de bolets replegats eixe mateix matí pel fill de l'ama.
-Porros. Fantàstica grandària i fantàstica preparació, en vinagreta, amb alls.

De primer plat:
-2 sopa de peix. Saborosa.
-1 menestra de verdures. Decebedora. És el que sol passar quan has llegit que és un dels "plats estrella".
-1 Pochas con almejas. Delicioses (sols en taste una culleradeta)

I de segon:
-3 xulletetes de corder. Rostidetes, tendretes... boníssimes.
Verema
-1 lluç planxa (sembla que no és massa extraordinari, però l'ama intentava persuadir-la perquè demanara rap)
1 postres per a compartir
2 pa, 1 aigua, 1 cervesa, 2 cafés

Total: 141 € (35,25 € pers.)
Correcte. Supose que val la pena vindre fins ací si es fa una excursioneta pels voltants; sols per la qualitat del menjar... quasi que no. 

Com que als hotels Arrope o Los Agustinos ja no hi havia lloc des de feia molt de temps, hem d'anar al Luz, a 10 minuts del centre caminant; sense encant, però correcte (65 € habitació doble, a nosaltres ens toca una megasuite...; 6,50 € desdejuni bufet)

Deixem les coses i cap al celler

Ramon Bilbao
Fantàstica rebuda per part de Verema i de la gent del celler.
De moment, Verema en penja el distintiu i la bodega ens regala un jupetí del celler, ens dona un sobre-sorpresa amb el nom d'una varietat de raïm i ens ofereix una copeta (o dos) de

Monte Blanco 2012  DO Rueda
100 % Verdejo
Alcohol: 13 % 
aprox. 5,50 €

Flors d'arbre, poc cítric. Fresc i agradable.


La visita guiada pel director general i director tècnic Rodolfo Bastida està molt bé (tot el que us poguera contar, ho trobareu al Reportatge Verema-Ramon Bilbao,  de Marta Calabuig) però el millor ve quan en fan jugar als enòlegs: els diferents grups, establits aleatòriament a partir del nom que hi havia al sobre, hem d'elaborar un vi per a un tender del govern suec, amb unes característiques determinades, a partir del vi que hi ha en 4 bótes, de roure francés o americà, fet amb tempranillo (un d'ells pelut) de 2011 d'Haro, San Vicente, Villalba i Ábalos. El meu grup és el Viura; dels 10 membres, 2 passen bastant, però els altres ens hi anem posant i ho passem molt bé. I qui havia de guanyar...? El grup de JJ!!!
També està molt bé el reportatge de Mara Funes

(Enòleg: Santos Calahorra)

I després ens conviden a sopar en la sala de les bótes:
En la nostra taula s'asseu Penélope, relacions públiques del celler, que ens conta coses i cosetes del celler, de les altres marques, d'Haro... (una de les preguntes que més li solen fer en les visites és si són tots tan dolents com a la sèrie Gran Reserva; es mosqueja molt quan algú de taula li parla de fabricar vi).
Decorat fantàstic, amb taules redones; tenim el menú escrit com si fos un pergamí, enrotllat amb una cinteta roja, i per a cada plat, un vi de la casa:

- Dau de sardina fumada i meló. Un bon entrant, i una bona presentació.

Mar de Frades Albariño Brut Nature  DO Rías Baixas
Aprox. 20 €
Rent, pa, fruita blanca, flors. Un altre bon entrant

Verema
- Ensalada de llangostins amb maionesa de finas herbes

Mar de Frades Albariño 2012 DO Rías Baixas
Aprox. 14,25 €
Fresc, agradable, amb fruita exòtica, un poc cítric i herbaci.

Verema
- Cremós de formatge Los Cameros, raïm negre, textures de tomaca i anxova. En la foto no es veu bé, però és boniquet, i els ingredients combinen bé.

Ramón Bilbao Rosado 2012  DO Rioja
100 % garnatxa
Aprox. 5,90 €
Verema
- Arròs melós de fongs. Saborós, però un poc massa "al dente".

Ramón Bilbao Viñedos de Altura 2010  DO Rioja
50 % tempranillo, 50 % garnatxa
15 mesos criança
Aprox. 12,50 €

- Carn a la brasa, xulletetes de corder, presa i secret ibèric amb pimentons rojos i creïlles panadera. Està ben clar que és un plat típic de la zona. Penèlope ens conta que no sabria quin restaurant recomanar per menjar-ne perquè ella, com és habitual a la zona, sempre ho fa amb els amics o la família a casa d'algun d'ells.

Mirto 2008 DOCa Rioja
100 % tempranillo
24 mesos en bóta nova de roure francés Allier
Aprox. 36,50 €
Confitura, xocolate, espècies... molt llaminer
Verema
 -Xocolate blanc amb cor de fruita de la passió
Licor de llima (limoncello) Villa Massa

Verema
 I com a les bodes, després del sopar ens fan el regalet, etiquetat especialment per a l'ocasió:
- Ramón Bilbao Reserva 2008



Dissabte, 12 d'octubre
Tots amb autobús cap a Elciego, al celler de Marqués de Riscal.
Supose que ens trien les millors relacions públiques que tenen, però sols són això, no viuen cap part del procés de l'elaboració del vi. Podeu llegir el magnífic reportatge de la visita que ha fet Marta Calabuig a  Verema-Marqués de Riscal.

Al final, Rafael Ruiz Isla, director d'Aula Marqués de Riscal, ens fa una cata comentada de dos vins de perfil alt, elaborats en la casa del Palomar.

Finca Torrea 2007
Tempranillo i graciano
Bóta 18 mesos
14 % vol.
Aprox. 20,68 €

Molta fruita, vainilla, pebre. Correcte






Barón de Chirel 2006
90% Tempranillo i 10% Cabernet Sauvignon (o 80 % tempranillo i 20 % altres)
20 mesos en bóta de roure americà
Aprox. 58,60 €

Fruita, flor, fusta, pebre, tabac... Elegant.



Com que ha passat alguna cosa amb les visites que havíem de fer (crec que havíem de fer una cata a botella vista i de vesprada visitar la vinya Castejones i tastar uns vins, però no sé què d'una boda-Hotel Marqués de Riscal Frank O. Gehry-Starbucks ho ha trastocat tot), ens fan una visita guiada pel poble, amb guia local, i ens porten a dinar al

Restaurant El Mesón, hotel Villa Elciego

Ens serveixen els vins:
Finca Montico 2012   DO Rueda
verdejo 100%
13º
Aprox. 13 €
Cítric, flors blanques, poca fruita. Fresc, curt.

Marques de Arienzo 2008
95% tempranillo i 5% mazuelo i graciano
18 mesos en bóta (roure americà?)
13,5º
Aprox. 7,70 €
Fruita, senzill.

I per a dinar:
-Puntes d'espàrrecs de Navarra amb una vinagreta suau de tomaca. D'impressió!
-Pochas a la riojana
-Galta de porc ibèric al vi negre
-Pastís de pasta de full
Verema
Un lloc molt sorollós i on han posat molta més gent de la que cap; a més a més plana un sentiment de decepció que no permet gaudir-hi com cal.

Descansem a l'hotel i cap a la nit fem una volteta pel poble d'Haro, molt animat i anem a sopar (dels 80 en som uns 23) al celler del Rostidor-Restaurant Jarrero.

Local típic de la zona de La Herradura, clàssic. Molta gent al carrer i a la barra fent la tapa i la copeta; al menjador de dins, poca gent. Nosaltres tenim taula parada al "calao", el celler del soterrani
S'ha concertat un menú tancat (crec que 25 €, encara que després seran uns 28 €) i cada persona aporta una botella de vi:

- Raventos i Blanc Brut Nature Reserva Especial 2007
- Cantábricus 2010  VT Costa cantabria?
8% treixadura, 20 % albariño???
La botella de 75cl més allargada que no he vist mai.
 - Amaren Blanco Fermentado en Barrica 2010  DO Rioja
Viura i malvasia
13,5º
12,40€
- L'Olivera Eixaders 2010  DO Costers del Segre
Chardonnay
13,5º
Aprox 14,30€
- Benjamin Leroux Bourgogne Blanc 2011 Magnum

Magnum. 48 €
- Nora da Neve Fermentado en Barrica 2007  DO Rías Baixas
100% albariño
7 mesos en bóta de roure francés
13º
Magnum (75cl 19,90€)
- (2) Rioja Bordón Reserva 1981


- Pago del Vicario Penta 2010  VT Castilla
Tempranillo, cabernet sauvignon, sirà, merlot petit verdot (5)
5 mesos en bóta
5,33 €
- Florentino de Lecanda Gran Reserva 1991 DO Rioja
- Maduresa 2008 Magnum  DO València
Mandó, sirà, cabernet i altres
14,5º
Aprox. 37,95 €
- Finca Terrerazo 2007 Magnum  VT El Terrerazo (València)
75 % Boval, tempranillo, cabernet
- Santa Rosa Reserva 2006 Magnum  DO Alacant
Cabernet sauvignon, merlot, sirà
14º
Aprox 59,70 €
- Luis Peique 2008 Magnum DO Bierzo
100% Mencía
Espectacular
 (44 €  75cl)
- Vallejondo 2006  DO Ribera del Duero
14,5º
La sorpresa de la nit.
- Itsasmendi Urezti 2010  D.O. Bizkaiko Txakolina
Dolç. 12º

Entrants:
Plat de pernil, llonganissa ampla i xoriço
Ventresca de tonyina amb pimentons torrats
Ous remenats i bolets
Menestra de verdures arrebossades
Plat principal (a triar): xulles, llom, peix...
Postres a triar: natilles,
Cafés i infusions.

Lloc impressionant i molt adequat per a la celebració. Això sí, si necessites anar al lavabo... unes quantes escaletes, que pujaran els pobres cambrers desenes de vegades, sense perdre el somriure en tota la nit. Admirable.


diumenge, 13 d'octubre

Sense haver de matinar massa, abandonem Haro i cap a Ollauri. Una vegada localitzada la Bodega Beronia, tornem al poble a fer un café en una placeta davant del palau dels marquesos de Terán. Fa un solet molt agradable.
Aquesta vegada ja no som tot el grup, solament els més "actius" en la xarxa (òbviament, no som nosaltres, devem l'honor al gran Diego Abreunvinito).
Verema
 Allà ens donen la benvinguda Marina García, Marketing Manager de González Byass, Matías Calleja, enòleg de Beronia (crec que hi porta 31 anys) i Alejandra Revuelta, RRPP de la bodega (sols hi porta uns 4 anys, però sembla que hi estiga mitja vida). Tots parlen amb orgull de la terra, del projecte, dels vins, de la gent...
Enguany la bodega fa 40 anys (1973), i Gonzalez Byass n'és el soci majoritari des de 1982.
El nom és un homenatge al poble que ocupava la zona abans de l'arribada dels romans, els berons, un poble celta.
La varietat de raïm majoritària és tempranillo, però també n'hi ha les altres autoritzades, graciano, mazuelo, garnatxa i viura, i alguna de no autoritzada com el cabernet sauvignon, permesa en un percentatge reduït com a "altres".
Podeu continuar llegint l'experiència al Reportatge Verema-Beronia.
I el que és impagable, és que vindre a aquests llocs amb un grup com Verema et permet gaudir d'experiències impossibles pel teu compte: el luxe de la cata vertical de Beronia, sota la batuta de Matías Calleja.

Comencem amb tres copes de vi de 2011 ( 90 % tempranillo, 6 % graciano, 4 % mazuelo) que encara no ha estat embotellat i que ha fet la criança en bótes diferents: una de roure americà; una altra de roure francés i una altra mixta (tapes de francés i dogues d'americà). És tan curiós, hi ha tanta diferència!: el del roure americà és dolç; el del francés és tot fusta; el mixt és una bona combinació (encara que la majoria de la gent prefereix l'americà).

Verema
Després ens ofereixen vi d'alguns anys singulars:
- Beronia Gran Reserva 2006
92% tempranillo, 4% graciano, 4% mazuelo 
26 mesos en bóta de roure francés
14º


-Beronia Gran Reserva 1994
87 % tempranillo, 5 % graciano, 8 % mazuelo
38 mesos en bóta de roure americà
1998 a botella
12,9º

-Beronia Gran Reserva 1982
88% tempranillo, 6 % graciano, 6 % mazuelo
(1985 bóta de roure americà, 1990 a botella i 1994 ix al mercat)
13º

Verema
-Beronia Gran Reserva 1973
Tempranillo, garnatxa, mazuelo i viura
roure americà
12,5
Amb aquest vi arriba l'èxtasi en un sector de la sala, mentre que un altre es manté bastant discret. Quin és el misteri? Sembla que totes les botelles no s'havien mantingut igual de "joves".
Quina generositat per part de la bodega el fet de compartir amb amants del vi aquestes quasi últimes botelles! Alguns se l'emportaran al dinar perquè els hi faça companyia (altres també s'emportaran el del 82)

I encara queda un altre espectacle per a no parar de donar gràcies, quin dinar! I quines vistes a la vinya des del menjador, a la planta superior de la finca!
A cada vi que s'obri, Matías s'alça i ens en parla, i amb quin amor ho fa!

-Beronia Viura 2012
12,5º
6 €

-Beronia Viura Fermentado en Barrica 2011
Aprox. 8 €
Fresc. Fruita blanca i un poc de fusta.

Estos vins alcen una polèmica. Moltes vegades s'hi afegirà un poc de verdejo, i la gent no entén per què, ja que això li resta tipicitat; en tot cas pregunten per què no s'hi afegeix malvasia. L'enòleg confessa que ha de vendre, i amb un puntet de verdejo serà molt més ric en nas i més fàcil de vendre.

-Beronia Graciano 2010
6 mesos en bóta de roure francés
14º
10,50 €
M'he alegrat molt de beure aquest vi, és atrevit, molt particular, amb violeta, menta, espècies, dolç...

-Beronia Reserva Mazuelo 2008
28 mesos en bóta de roure americà i francés
13º
14,90 €
Mare meua, aquest sí que és atrevit! Supose que és l'únic mazuelo 100 % en el món sencer. Matias diu que ningú no és indiferent davant d'aquest vi: o t'agrada molt, o el detestes. Jo no sé... és molt difícil.

-Beronia Tempranillo Elaboración Especial 2010
Doble fermentació en bóta nova de roure americà molt torrat,9 mesos en contacte emb les lies.
14º
14 €

-Beronia III a.C. 2010
94 % tempranillo, 3 % graciano, 3 % mazuelo
14º
50 €
Botella minimalista i preciosa. Vi complex, llaminer , redò... molt bo. No sé si me'l compraria per aquest preu, però ...

Verema
Quant al dinar, un menú tradicional i casolà elaborat per la cuinera de la casa, Susana, que ja va començar a preparar el dia anterior.
-Pimentons torrats amb botifarra d'arròs
-Puré de creïlles a la riojana amb xoriço
-Menestra de verdures arrebossades. Per favor, amb aquesta sí que toquem el cel! Tendra, en el seu punt, cada verdura per separat i totes formant part del conjunt... buf!
- Corder de llet amb ensalada
- Pastís de pasta fullada amb crema i gelat de nata (el gelat, l'únic que no era casolà i que potser sobrava)
Verema
L'ambient és insuperable. Fins i tot cantem la cançoneta típica per a celebrar el 40 aniversari.
Ens prenem el café i sentint-ho moltíssim, hem d'eixir cap a València. Pobre xofer, llastimeta em fa.
I l'últim detall: ens regalen a cadascú una botella del vi que celebra els 40 anys de la bodega i que no crec que isca a la venda.

- Beronia Cuarenta Aniversario 1973-2013. Collita 2010

En fi, una experiència quasi religiosa. Gràcies a Verema i als tres celler.

Fantàstic reportatge de Mara Funes.