dissabte, 16 de novembre de 2013

Porque sí... o kataxof... i kataplof!

 divendres, 15 de novembre de 2013
Kata 95 – JJ Hidalgo, 15/11/2013

Crec que hauria d'esperar per a escriure sobre aquesta kata, deixar passar un temps de dol considerable, prudencial; però no, directa a l'escorxador. Maedéu, sí que l'hem feta bona.
Podem excusar-nos en el poder de la suggestió o jo què em sé. Parlant de la Special K de Nadal i de si ens faltarien diners o no, JJH havia comentat que podíem estar tranquils, que amb la seua kata es generaria un pot suficient. I els Watson de torn deduïm que són vins barats.
En la presentació, JJ ens diu que no hi ha un fil conductor, que senzillament són vins, alguns dels quals coneixem, que li abelleix compartir amb nosaltres. Algú de la taula endevina fins i tot el títol, "Porque sí", però poca cosa més endevinarem. N'hi ha tres monovarietals i un quasi monovarietal, són de quatre DO diferents i dels anys 2006, 08, 09 i 11. Hi ha una garrofa (gazapo).

1. Flor de Pingus 2009, D.O.Ribera del Duero
Raïm: 100 % tinta fina
14 mesos en bóta de roure francés
14 %
Celler: Bodegas Dominio de Pingus. Quintanilla de Onésimo, Valladolid
Enòleg: Peter Sisseck
Preu: 130 €

-Capa mitjana alta; picota, rivet granat, brillant, net. Jove (09? sí)
-Fruita negra madura, torrats, dolç, eucaliptus, balsàmic, café, complex / alcohol, "adéu al ram", càrnic, espècies, toffee, caixa de puros, amb xocolate
-Suau, escassos tanins, entrada fàcil, elegant, intens de fruita, un poc de fusta, bona acidesa
(tempranillo? sí)

univinum
2. Aquilón 2006, D.O. Campo de Borja
Raïm: 100 % garnatxa
20 mesos en bóta de roure
16%
Celler: Bodegas Alto Moncayo. Bulbuente, Saragossa.
Enòleg: Chris Ringland
Preu: 120 €

-Capa baixa; pruna, un punt més evolucionat que l'anterior. Caiguda de blonda granadina.
-Flors, gerani, cap de nina, làtex, humit, tancat, fosc, / espècies, cuir, llépol
-Acidesa excessiva (per a mi no té res a veure amb el nas, que m'havia agradat molt), alcohol, pebre dolç, sulfurós, explosiu, llaminer (per a alguns, no per a mi), expressiu

Verema
bodeboca

3. Juan Gil 2011, D.O. Jumilla
Raïm: 100 % monastrell
12 mesos en bóta de roure francés
14 %
Celler: Bodegas Juan Gil. Jumilla, Múrcia
Enòleg: Bartolomé Abellán Hernández
Preu: 10 €

-Capa baixa. Color paregut al segon, cirera, amb rivet més granat
-Saladura, tonyina de sorra, sardina de bóta (sembla sirà), licorós, "anxoves amb llet", làctic / en moure'l, més salat, desapareixen làctics, poca varietat, intens però pla
-Dolç, panses, pla, desestructurat, artificial, "efectista, industrial", xiclet, maduixetes, curt, molt curt, decebedor, encara que fàcil per a maridar
(monastrell? sí)

4. La Nieta 2008, D.O.Ca Rioja
Raïm: 100 % tempranillo
18 mesos en bóta nova de roure francés
14,5 %
Celler: Viñedos de Páganos. Páganos, Àlaba
Enòleg: Marcos Eguren
Preu: 95 €

-Capa mitjana
-Promet. "Profund i anunciant l'inframón, per a brindar amb Hell Boy", claveguera, "móres en l'aigüera", "ultramón", magnèsia, "ungla cremada" o "banya tallada", sucre cremat
-Aquós, astringent, no és redó, es nota massa la fusta. elegant, amb cert misteri. "Un bon aspirant, de segur que el seu germà major és famós" (hahahaha)

 Verema

Qui s'esperava açò? I va i resulta que JJ ens ha fet un regal del qual, com hem demostrat i de molt, no som mereixedors. Després d'açò, haurem de porgar fins a l'eternitat.



Aquesta vegada els vinarossencs han hagut de recórrer a un baret de tapes on, llevat d'un poc de soroll i falta d'intimitat, hem estat molt ben atesos i molt a gust: El limbo de Las Germanías, Gran Via Germanies, 16.  963803332 (He llegit que els amos vénen de Burdeos In Love i Tacita de Plata)

El menú ha consistit en:
Croquetes casolanes
Farcellet de pasta fil·lo amb formatge i codonyat
Carxofes cruixents amb romesco
Rotllets de pasta fil·lo amb peix (?)
Ensalada Cèsar
Llàgrimes de pollastre camb salsa de formatge i salsa de tomaca amb creïlles fregides
Calamarets arrebossats
Hamburguesa limbo de carn de bou i ou de guatla
Postres: lionesa farcida de nata i pastís de tres xocolates

Tot molt bo, sobretot les carxofes i l'hamburguesa.


L'inconscient 2010  DOQ Priorat
Caranyana, garnatxa, cabernet sauvignon, merlot i sirà
12 mesos en bóta de roure francés
14,5%
Les Cousins Marc & Adrià. Porrera
Enòleg: Adrià Pérez
Aprox. 11 €

Llépol, fruita, mineral, fresc.




Alzania 2009  DO Navarra
Sirà
10 mesos en bóta de roure nou francés Allier i americà d'un any
14%
Bodegas Alzania. Los Arcos, Navarra
Enòlegs: María Sáenz-Olazabal i José Manuel Echeverría (matrimoni)
Aprox. 11,50 €

Fruita, fons balsàmic. Agradable.

I una altra sorpresa
Carló de Sant Mateu 2011 Vi negre d'autor. Ecològic
Garnatxa, garnatxa tintera...
Bodegues Besalduch Valls. Sant Mateu
Aprox. 25 €

Un vi amb molta història (que podeu llegir a la pàgina del celler: orde de Montesa, cristians, àrabs...).
És molt curiós, menys dolç del que esperàvem, valdria tant per a aperitiu, com per a acompanyar qualsevol tapa i per a les postres.
És molt dens, tèrbol. Hi ha molta fruita, amb un to balsàmic i mineral.




Ens en recuperarem?

1 comentari:

EVO ha dit...

Una gran noche.
Todos a la casilla de salida.
Este divertido juego de la enología a veces se parece al juego de la oca, entretenido y cruel.
Cuando crees que estas avanzando, caes en el pozo.

Ninguno de los asistente supimos percibir la excelencia de 3 de los 4 vinos propuestos.
Incluso alguno ensalzo la virtudes de Juan Gil frente al resto.
Cura de humildad para todos y a seguir.

Lo mejor, jugar a esta "loca Oca" con buenos amigos.

Un abrazo a todos.