diumenge, 8 de setembre de 2013

Nit de la Xulla. Almàssera 2013

dilluns, 26 d'agost de 2013
Quin és l'origen de la Nit de la Xulla a Almàssera? Doncs no en tinc ni idea. Recorde de menuda que mos pares hi anàvem alguna vegada, poc, i recorde que, des que em deixaren eixir, aquesta era la nit més divertida de les festes d'Almàssera (juntament amb el dia de les Calderes).
Després de la processó del Crist (dilluns següent al diumenge del Corpus, el quart diumenge d'agost), que començava a les 21 h. i era llaaaarga llarga, la gent torrava xulles de corder a casa amb els amics o a la plaça. [Un bon dia el tio Quelo va copiar el model de torradores de la carxofa de Benicarló, amb bidons partits per la meitat: un èxit.] I després tots ballàvem a la plaça amb l'orquestra fins a les tantes -ai, Paquito, com et trobe a faltar!-. Va anar passant el temps i jo deixí d'anar amb els amics a la plaça, però sempre que puc vaig a ca la meua amiga Amparo que manté la tradició al corral del tio Fabao.

I la carn i la llonganissa, d'Alcotas (al costat del Toro). Espectacular.


Dominio Los Pinos Barrica 2010  DO València
Cabernet Sauvignon, Syrah i Tempranillo
4 mesos en bóta de roure francés
Bodega Los Pinos. Fontanars dels Alforins
Enòleg: Jean Natolí?
14%
Aprox. 6,90 €

Fruita madura, espècies, un punt de caramel. Curt i fàcil, però decent.I ja quan va quedant menys gent, ve l'hora del gintònic. A Biosca m'han recomanat la ginebra
Ginself
Gin al Punto SL. València-Benicàssim
Ginself es destil·la a partir d'alcohol de remolatxa i aigua del manantial de la Serra d'Espadà, de manera artesanal, en quantitats menudes obtingudes d'un alambí de coure del s. XVIII.
Està aromatitzada amb mandarina, flor de taronger i xufa.
29,70 €
L'hem beguda amb Schweppes.
Molt valenciana. Trobe la taronja i la flor en nas i en boca, però la xufa... on està?
No sé si és la tònica que no hi combina, o si és la no-copa... agradable, però 30 €?
(Mare meua, posant problemes a açò... si pense en el que bevíem en les primeres Xulles...)

"No es horchata, es ginebra"

Com sempre, una nit molt agradable. Gràcies, família. I encara ens acostem un poc a la plaça, molta gent sí, però l'ambient... i l'orquestra... I acabem compartint un miniginplàstic a què ens conviden.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Para estos platos, la ginebra que mejor funcionaría es la clásica Ginebra Xoriguer, con una tonica neutra. El gintonic perfecto