divendres, 30 d’agost de 2013

Quique Dacosta 2013***

Dénia. Carretera de Les Marines, km 3. Rascassa, 1. Tel.: 965-784-179.
dissabte, 24 d'agost de 2013
Fa més de deu anys que vinguérem al Poblet de Dénia. Ara ens toca renovar, i ja ho crec que està renovat el Quique Dacosta. Aquesta vegada som tres persones.
Ens ofereixen la possibilitat d'entrar al pavelló de vidre per explicar-nos la filosofia del lloc, però passem directament al menjador, una sala pintada de blanc, amb bigues de fusta i algun pilar de taulell. Diverses tauletes redones lacades de blanc, amb set potes diferents i amb cadires de fusta natural o pintada de blau.
Hi ha pertot figuretes de Lladró de les sèries "The Fantasy" i "The Guest" de Jaime Hayon. A les taules no hi ha estovalles (-Serà influència Noma?- diuen alguns) però cada una té damunt un guest menudet (al nostre l'hem batejat Gotim). He llegit en algun lloc que les venen ací, però jo no he vist res que ho indique.
THE GUEST BY TIM BISKUP-LITTLE
Ens donen una espècie de carpeteta amb un quadernet amb explicacions sobre les tres estrelles, el lloc, el menú, la cuina...; hi ha també un bloc de notes, un llapis i un sobre amb els dos menús:

- Universo Local. Tradiciones, Clàsicos e Históricos. 135 € + 10 % IVA

- Made in the Moon. Cocina de Vanguardia Española. 2013. 165 € + 10 % IVA

Quin triem...? El segon, clar.
Contínuament els plats resultaran un trompe-l'oeil i ens hauran d'anar avisant què podem menjar i què no.
Hi ha maridatge de vins, però preferim triar-ne algun de la carta. El sommelier José Antonio Navarrete ens porta dos volums que... maedéusenyor. Li demanem que ens recomane un blanc, ens fa algunes preguntes i finalment ens aconsella

Partida Bellvisos blanc 2010 DOQ Priorat
100 % garnatxa blanca
Sara i RenéViticultors. Gratallops
Enòlegs: Sara Pérez i René Barbier
14 % vol.
50 €
Fruita blanca, lactis, herba, mineral, punt torrats. Agradable.



I comença l'espectacle:
1r acte: Snacks
-Gin tonic de poma.
Amb una rosa natural de la qual es mengen els pétals interiors, que són làmines de poma amb oli de roses (no entenc que en servisquen dos si en som tres).
passionegourmet
-Fulla seca de dacsa, d'herbes en escabetx, de kalanchoe amb perles de maracuià, d'endívia amb muselina de taronja, arrels de ceps.
Pedres de parmesà amb tòfona (espectaculars, d'incògnit entre pedres negres reals).


-Liquen cruixent (sobre plat de tronc, com un bosc en miniatura, amb diferents textures).
Cirerols envinagrats i cirerols en sec (no entenc aquest platet, el segon queda gomoset).
Raïm del pastor sobre pedres.

2n acte: Tapes
-Tiradito de corbina, servit en cullera, un poc dolç amb toc picant. Molt saborós.
Ventresca de tonyina sobre trencapedres (Lepidium latifolium, les fulles són diurètiques i van bé per a desfer les pedres del renyó; té un sabor fort, com de rave japonés, i combina molt bé amb la tonyina). 
Niu d'oroneta (ouet amb creïlles?).
yelp
-Saquet de pesto. Senzill i espectacular!!!
Torró de maduixes vinagre i roses.
Ametles tendres sobre gelatina de tomaca verda. Preciós, un altre truc o trompe-l'oeil, n'hi ha unes de veritat i unes altres que són crema d'ametla.


-Gelat calent de vainilla. Fals gelat, clar. Servit, a la manera de Tickets, en un carret de gelats. La textura del "gelat" em recorda la polenta o la creïlla. El caramel és un brou de pollastre dens boníssim.
gastronostrum
-Pastís de poma i Campari (versió ben lliure, clar)
buengustoclubsocial
Pastisset de tartar de sépia, amb tobiko cruixent, nap blanc, llima verda i ous de peix volador. Novament, per treure's el barret.
sambuquita
-Fora del menú, ens porten el Jang with Vinegar amb el Tarthai de navaixes.
Ceviche d'eriçons. Quines textures, quins sabors...!


-Taco mediterrani, amb rap i tirabecs. Aquestes cosetes menudes, les broda.
sambuquita
Coca de dacsa. Amb mantega. Dolç, salat, tradició, modernitat, blanet, cruixent...
[al blog jang.sempio trobe que dacsa és maiz, en valenciano antiguo!!!]
buengustoclubsocial
- Moll de l'os amb migas. Sabor intens, exquisit.
Bomba ibèrica. Sap a cacera o porc, amb perfum d'anís, però no m'agrada la textura de la bomba, es nota massa la molla del pa.
yelp
3r Acte: Plats
-Gallets (berberechos) amb kefir d'api, anet (eneldo) i vodka. Amb unes rosquilletes tradicinals, d'anxova, de formatge i de sobrassada.

És el moment de l'aparició estel·lar: Quique Dacosta ve a la taula i ens saluda. No sé per què no fem foto. Uns somriures i se'n va.

-Proteïna d'ostra. Amb picos d'alga. Sabor de mar, textura cremosa. D'ací al cel.

yelp
- Gamba bullida servida amb te (bisque) de gambes amb bledes. Un regal, un clàssic.
gastronostrum
-Anguila (amb una crema i la pell fent com anguletes)




Volem triar un vi negre, però... a veure què. Finalment no encerte l'opció de continuar amb els Bellvisos, no pel vi, sinó perquè no acaba de quedar bé amb el menjar.
Partida Bellvisos 2007  DOQ Priorat
Sara i René Viticultors. Gratallops
Garnatxa Peluda i Carinyena
14,5% vol.
19 mesos en bóta de roure
Fruita madura, torrats, balsàmics, espècies, fons mineral



4t Acte: Carn
-Mezcal fumat, servit com una crema o gelatina dins de tarongetes.
Ravioli a la graella.
-Garrofó de conill. Fantàstic. Hi ha garrofó verd, unes esferificacions de col, fesolets i creïlla, i uns renyonets de conill. Buf!!!

7canibales
-Arròs carnaroli de coll verd, remolatxa i avellanes
lossitiosdesambuquita
Fals fetge de colomí
gastronostrum
5é Acte: Postres
- Fora de carta. Gebrada de roses amb iogurt i taronja sanguina. Molt atrevit i difícil de menjar mantenint els ingredients per separat; si es mescla tot està bo, encara que perd la gràcia visual.
lossitiosdesambuquita
-Selva negra. La foto ja és ben suggerent, no?
7canibales
- Canella en rama (de xocolate) i prunes de confitar. Preciós. Les prunes, increïbles.
yelp
6é Acte: La Caixa Màgica
Eixim al pati per a prendre el café. Hi ha moltes plantes, algunes aromàtiques, mobles de jardí, escultures... S'hi està molt bé. I allà ens fan el joc de màgia. Dins una caixa de fusta sols hi ha borumballa (de xocolate), la menegen i apareixen les papites d'or, els crocants d'ametla i les tòfones al rom.

Una experiència divertida. Dacosta és un xic de Càceres, però la seua proposta és molt mediterrània, i també "eclèctica".
Tot en castellà (amb algunes "cosetes" com daçsa, bledas, ceps, raïm del pastor, garrofó...), però els jovenets que serveixen parlen valencià.

vinowine

lossitiosdesambuquita

gastronostrum

metropoli

7canibales

delicatessen

conchacrespo