dilluns, 26 d’agost del 2013

Casa Salvador

Carrer Accés a l'Estany. Cullera.  961 720 136

divendres, 16 d'agost de 2013
I una altra cita estiuenca:
L'amfitriona ens rep al Mareny Blau amb una bona picadeta (pernil, varietat de formatges, gallets -berberechos-, olives, papes, cervesa...). No hem deixat res al plat, una gran equivocació, que després ve el dinarot.

["Mareny" és un mot valencià, derivat de mar amb el sufix -eny, tal vegada pres per analogia del mot areny, terreny cobert d'arena; maresme, regió de costa baixa, sovint inundada per les aigües de la mar]

L'any passat va posar el llistó molt alt convidant-nos a Casa Rocher, però enguany anirem a un dels llocs més coneguts de València per a menjar un arròs tradicional, Casa Salvador, a Cullera.
Malgrat la calor, l'interior, amb el seu aire condicionat, està buit, però clar, vora l'estany s'hi està molt bé gràcies als para-sols, ventiladors i humidificadors, i es pot contemplar l'aigua, les barquetes, les fotges, els ànecs...
La carta de vins és impressionant, hi ha de tot i molt (el que no sé és si està actualitzada, posa que és del 2000, i a la llista van posant "Agotado" en roget i au!)


Jean Leon petit chardonnay 2010  DO Penedés
100 % chardonnay
2 mesos en bóta de roure francés
Jean Leon. Torrelavit, BCN
13 %
21 € (10,70 € decantalo)

Fruita blanca i un poquet de fruita tropical, un punt cítric i de fusta. Suau.


 
D'arrossos, també hi ha més de 40 varietats, caldosos, melosos i secs. Nosaltres havíem reservat 3 racions de paella Quinn (llamàntol -bogavante-, rap i alls tendres; 28 € x 3 ) i 2 d'allipebre d'anguiles (16 € x 2).
Abans demanem una ensalada per a 3 (no està malament, però no entenc com poden posar carlota d'aquesta del potet, tallada i amb conservant!; 8 € x 3) i unes tellinetes (12 €).
La paella, preciosa (la veritat és que totes les que veiem passar tenen molt bona pinta). Una capa fineta d'arròs, saborosíssima... Tot i que no podem més, no en queda ni un gra.


La primera discussió gira al voltant dels alls tendres, que si no és època, que si són congelats, que si ara hi ha de tot...
La segona, al voltant del nom de l'arròs (nosaltres pronunciàvem /kin/ però el cambrer /kuin/, la qual cosa em fa aventurar que deu ser en honor de l'Anthony Quinn, però clar, qui em fa cas...? Ho he buscat i mira, no era el pare sinó el fill, el Lorenzo. Això fou l'any 2000 per a celebrar el 50 aniversari de la casa, que començà oferint esmorzars a llauradors i pescadors de la zona i anà creiexent a poc a poc (Amparo hi passà una setmana fa uns 50 anys, diu que era menudet i que hi havia 5 habitacions; al local hi ha fotos de les diverses èpoques; hi han anat afegint dues barraques, una pseudo-capella amb cúpula i tot...). Per a celebrar el 50é aniversari també es publicà el llibre Los mejores arroces de la CV.

Salvador Gascón
L'allipebre també està molt bo, però amb aquest sí que no podem i ens l'enduem en una carmanyola.

Ja sé que he dit que no podem més, però un melonet per a les postres... (6 € x 3)
Algú encara s'atreveix amb una mousse de tórro (6 €) i un carpaccio de pinya amb gelat d'oli d'oliva (la textura de la pinya fineta està molt bé, i... què duu l'almívar? Safrà de bri! El gelat para un poc amarg, i no sé si el combinaria amb dolç o salat, però el trobe ben curiós; 7 €).

Algun cafenet i prou (1,30 € x 2).
Refresc i aigua: 13,80 €
Pa amb tomaca: 1,50 € x 5 = 7,50 €!!!

Tots parlen valencià (fins i tot el nostre cambrer diu "papallona").

El lloc és preciós ("marc incomparable"); la qualitat, immillorable; el servei, perfecte.
El Salvador Gascon estava quan hi hem arribat, però no es dedica a passejar el bigoti per les taules. Trobe que el duen tres germans -Concha, Juan José i Salvador-, la segona generació; la tercera ja s'hi ha afegit també.
[L'Estany de Cullera és un llac d'aigua dolça, amb aportacions d'aigua subterrània, que està obert a la mar, en la part sud de la desembocadura del Xúquer.]

ojodigital.com
De nou, moooltes gràcies, Belén.

Verema / Abreunvinito