divendres, 2 d’agost de 2013

Cava vs. xampany a Entrevins

Reina Maria, 3  Russafa. 963 333 523
dimecres 31 de juliol de 2013
Una vegada més, Guillaume ens atrau amb les seues propostes, encara que sols hem pogut anar a la tercera del cicle (el mes de juliol estava dedicat al xampany, amb ofertes especials; la primera proposta era de xampany rosat; la segona, de blanc de blancs; i aquesta, era de dos caves i dos xampanys). 26 €
Devem ser entre 25 i 30 persones. N'hi ha que són habituals, alguns hi hem anat alguna vegada i altres s'estrenen.


Destaquem, com sempre, l'esperit didàctic de l'amfitrió i el seu sentit de l'humor, a més a més del seu savoir-faire, clar.
No hi ha explicació inicial, i haurem d'endevinar què és cava i què és xampany (no hi ha premi, ens haurem de conformar amb la seua presència -segons les seues paraules-).

Les Empreintes Extra Brut
Degollament 2012
Laherte Frères. Chavot-Courcourt, Marne, Xampanya-Ardenes
Thierry i Christian Laherte
Chardonnay i chardonnay muscaté (50%), Pinot Noir (50%) .
El 50% de la vinya es treballa amb mètodes biodinàmics i la resta, de manera orgànica.
42,90 € (Lavinia)

- Groc pàl·lid, bresquilla blanca, brillant
- Discret en aromes, rent, flors blanques, complex vitamínic / en airejar-lo, aromes paregudes, apareix herba, ametla crua, poma verda, vernís, lactis de pinya...
- Per a la boca, insisteix que no vegem a què sap o si ens agrada o no, sinó que vegem com els pilars fonamentals construeixen el vi:
. acidesa: alta (sembla sidra) (segons ell, honesta, com un fil tens des del principi fins al final; segons altres, massa semblant al vinagre). Mineral, de sílex (del terroir)
. alcohol: integrat   (12 %)
. sucre: baix  (4 gr/l)
. bombolla: escassa, no molesta (alguns la troben insuficient)

No ens agrada massa, però sembla que es ven bé.

"Los ácidos del vino", Verema
(tartàric -el més típic del vi-, màlic -verdor-, cítric, làctic, succínic -salat i amarg- i acètic -vinagre-)
"Diferencias entre el cava y el champagne", Verema

Mestres Clos Nostre Senyor Brut Nature Gran Reserva 2001  DO Cava
Cava Mestres. Sant Sadurní d'Anoia. BCN
60% Xarel·lo, 20% Macabeu i 20% Parellada
10 mesos en bóta de castanyer; 
24,05 € (Univinum), 24,90 € (Vilaviniteca, 2002)

- Més daurat, plàtan, reflex àmbar, brillant, rivet gris
- Més intens, complex, café moca (o café de calcetí), fumats, mineral, espècies dolces / canyella, soja calenta, pegament, orellanes, panses, toffee; licor vell, "complex i perplex"
- acidesa: poca  (5,9 tartàrica)
. alcohol: més sensació  (12 %)
. sucre: no té més sucre, sensació glicèrica  (< 1gr/l)

verema (2002)

Ens agrada moltíssim; per a nosaltres és el guanyador; curiós, elegant i personal (però és un dels més difícils per als clients, segons Guillaume); postgust intens.

Gramona III Lustros Gran Reserva 2005 DO Cava
70 % Xarel·lo i 30 % Macabeu
Gramona. Sant Sadurní d'Anoia. BCN
Enòleg: Jaume Gramona
Aprox. 23,05 € (Vinissimus)

- Palla, pàl·lid, rivet menys gris, més groc
- Nas discret, pedres banyades, lactis, pa, mantega / rent, farmàcia, espècies dolces, mantega calenta, brioix al forn, llima o pell de taronja confitada, gingebre, menta, llet d'ovella...
- acidesa: alta (menys que el 1r) (4,2g/l)
. alcohol: menys que el 2n (12,2 %)
. sucre: 3g/l
. bombolla: més, no molesta

És més primari, menys elegant, més expressiu en paladar que en nas. És perfecte però no ofereix cap particularitat especial. És l'unic que tinc clar que és un cava.



Francis Boulard Millésime 2006   Champagne AOC
Celler: Champagne Francis Boulard. Cauroy-lès-Hermonville, Marne, Reims, Xampanya-Ardenes
Chardonnay 50%. Pinot Noir 30%. Pinot Meunier 20%.
Aprox. 28 €  - 40,30 €

- Paregut a 2 i 3 però meny daurat, rivet gris entre 1 i 2.
- Sal, mar (oli i sol), molla de pa calent, mineral, cervesa (llúpol); Special K, pit de tito cuit / pera, raïm blanc, menys marí, cítric, clarió, safrà, resina, bosc humit, fongs, molsa, botifarra?
- acidesa: quasi com 1r (de principi a final) tartàrica
. alcohol: més  (12 %)
. sucre: 3 g/l
. bombolla: menys que el 3r

verema 

Un tast molt interessant.
Després ens ofereix tres tapetes:
- Aladroc marinat en sidra. Mmmm sap a poc.
- Torradeta amb txangurro
- Miniburguer de bou wagyu d'ací. Fantàstica


I per a acabar, alguns participants ens quedem a sopar, tots en la mateixa taula però cadascú demana el que vol.
Jo demane un calamar de platja amb humus i menta.
Els xics, xulla de vaca vella a la brasa  (33 € kg)
i Mari, uns formatgets, però sols tenen Comté, affiné despasito au fort St. Antoine 14 mesos


Grande Réserve Ollier Taillefer 2008 AOC Faugères
Carignan, Syrah, Grenache, Mourvèdre
Domaine Ollier Taillefer. Fos, Languedoc
Luc et Françoise Ollier
Aprox. 10 € (botiga)

Nas francés, boca menys intensa: espècies dolces, fruita, sotabosc... Agradable.
Bona relació qualitat-preu



Total: 26 € + 18,50 € persona

Un plaer, Guillaume.