dissabte, 21 de setembre de 2013

Beaujolais i olé a Entrevins

Reina Maria, 3. Russafa -  963 333 523
dijous, 19 de setembre de 2013
Va, ja que Guillaume ens ho proposa, donarem una oportunitat al Beaujolais.
Avui hi ha canvi de parella (gràcies, Amparo).
No deu ser culpa nostra solament que aquesta parauleta ens sone a vi fet rapidet rapidet i sense més. Es fan grans campanyes, ja internacionals, per anunciar el llançament del vin de primeur (Beaujolais Nouveau, primer vi de la collita) el tercer dijous de novembre de cada any.
Avui som poqueta gent (11 persones) i l'amfitrió farà una introducció més llarga de l'habitual.
Aquesta regió vinícola està al sud de la Borgonya i al nord de Lió, i deu el seu nom al castell de Buaujeu.
Quasi tot el vi és negre, i el raïm característic és el gamay (gamay noir à jus blanc), amb una pell molt fina i poc de taní. També hi ha un poc de pinot noir (que ha d'anar desapareixent fins a 2015), chardonnay (sobretot per al blanc) i aligoté.
Podem distingir:
- AOC Beaujolais (el bàsic)
- AOC Beaujolais-Villages (solen comercialitzar-se el març següent a la collita)
- AOC Crus du Beaujolais (potencial de guarda de 7 a 10 anys; normalment no apareix la paraula "Beaujolais" a l'etiqueta), de sud a nord: Brouilly, Côte de Brouilly, Régnié, Morgon, Chiroubles, Fleurie, Moulin-à-Vent, Chénas, Juliénas i Saint-Amour. 

I passem als vins, tots són del mateix any, 2010, de la categoria superior, però de diferent cru.
Alcohol: 13 % vol.
Raïm: gamay
Aprox. 12 €

Tots són Domaine Chassagne SCEA Bertoldo Chassagne, Les Bruyeres, Lantignié, França

1. Régnié. Vielles Vignes.
-Cirera, brillant, reflex fucsia, entre roig i blau (jo no veig els blaus, però...); jove
-Nas discret; fruita, flors, balsàmic // pebre roig, fumats, mantega, mentolat; agradable
-Anàlisi de l'estructura
·acidesa: important, agressiva
·alcohol: integrat
·tanins: amarg, madur, redó
Probablement estarà millor un temps després.
I ara ja podem opinar: suau, fumats, café, xocolate, fruita...
El podríem beure amb cecina, fumats...

2. Fleurie. Diapir Rose.
-Color paregut però més intens, amb reflexos més violeta (jo continue sense veure'ls)
-Nas menys intens però més ampli, més dolcet // fruita madura, més vegetal, alguna espècia,mentolat, algues marines (a mi m'apareix un poc la carn, però a ningú mes)
-Més àcid que el primer, més alcohòlic, més tànic. Ben integrat. Està en millor moment que l'anterior per a beure-se'l.
És fresc, però dens.
El podríem beure amb pernil; per a l'aperitiu.

"Si decantes un vi vell és com si sacsejares una persona major, és un acte violent que desestructura. Els que necessiten moviment són els joves, per accelerar el procés"

3. Juliena. Les Bucherats.
-Cirera més madura, més granat; reflexos blaus, violetes
-Més intensitat; herba seca, pebre roig, hidrocarburs, mineral, taronja amarga, lactis, licor de mora, cassis
-Acidesa present, però desapareix; més alcohòlic que els anteriors; més tànic; més estructurat i més dens. Més divertit.
Hi van les carns gelatinoses com les manetes de porc.

4. Morgon. Côte de Ruillères.
-Capa baixa. Poig, amb més extracció de color, reflex blau, més rosa (jo els veig marrons!)
-Fusta, nas poc intens, "amagat, introvertit"; gerani, quest se suposa que sí que és càrnic, gos humit,cavall, xampinyó... són aromes de reducció*. Cuir, vernís, pegament...
-Boca més tradicional???
No és el millor moment de beure'l, però així i tot és interessant.

Són vins que em costen, però a poquet a poquet... En principi m'agrada més el tercer; a Guillaume, el quart.

*En la botella, per l'absència d'oxigen, s'originen lentes reaccions quimiques de tipus reductiu per protegir el vi:cuir, pèl d'animal mullat, quadra, xampinyons... Desapareix al cap de poc de temps d'haver obert la botella i són indicadors del respecte del bodeguer, que no ha usat sulfurosos perquè el vi no tinga defectes.

beaujolais
theguardian

I uns formatgets per acabar de beure el vi, de forma diferent:
-Rocamadour, d'ovella (normalment es fa amb llet de cabra)
-Bleu d'Auvergne, de vaca.


TOTAL: 20 €
Com sempre, un plaer, Guillaume.

En acabant, ve el xic a replegar la xica i ens quedem a fer un mosset:
- Bunyols de bacallà amb allioli suau a la mel
- Ensalada de tomaca valenciana amb bonítol confitat casolà
- Carpaccio de presa de porc ibèric amb vinagreta de poma i fenoll
- 2 Minihamburgueses de bou Wagyu d'ací
- Bistec tàrtar
I una pinya colada compartida per a les postres

El xic convida i el xic i la xica acompanyen la xiqueta a casa. Bona nit, cresol.