dimarts, 10 de setembre del 2013

Cap de setmana a Amsterdam. "El final del verano... nunca yo olvidaré"

Probablement a Amsterdam hi haja bons llocs de cuina neerlandesa, però el més habitual és trobar cuina d'Indonèsia i Surinam, antigues colònies holandeses, i de qualsevol altre país (Itàlia, Japó, Xina... i fins i tot la catalana, amb el seu pa amb tomàquet i el vi de Torres - Tapas Bar Català-).

I ja ho deia Van Gogh a Aardappeleters, "menjadors de creïlles".
pictify
Quant de pa i quanta creïlla mengen a Holanda!
Un dels llocs més coneguts a Amsterdam és Vlaams Friteshuis Vleminckx (Voetboogstraat, 31. Centre antic). Sempre hi ha cua per comprar l'únic que venen: creïlles fregides; aixo sí, amb un munt de salses diferents, encara que la més demanada és la maionesa lleugera. Obrin cada dia, però s'ha de consultar l'horari perquè obri i tanca a hores diferents cada dia de la setmana (entre 10-12h i 18-20h, crec recordar).
60diasenamsterdam
utrip
Hi ha molts turistes, que es mengen la mesureta de creïlles en les escaletes del veïnat, però també hi ha molta gent local, que va menjant-se-la pel carrer. (2,70 € la mitjana + 0,60 € la salsa).

Al centre, hi ha moltes escaparates amb boles immenses de formatge (Gouda, Edam, Leyden...), però nosaltres no en fem massa cas.
flickr
Un altre dels productes estrella és l'areng. Es coneix per "areng a l'holandesa" l'areng immadur que s'elabora amb salmorra lleugera i sense extreure-li el pàncrees, cosa que li confereix un gust característic. I ja que estem amb les tipicitats, hi ha dues maneres de menjar-se'l:
-alçant el cap cap arrere i enlairant l'areng des de la cua
gastrosoler
-o en un entrepà (Broodje haring) de sègol, amb ceba i cogombrets.
I el millor lloc...
Rob Wigboldus Vishandel (Zousteeg, 6; prop de Dam)
tripadvisor
Solament tres tauletes, i un senyor molt amable que mai no perd el somriure.
Preparen l'areng de moltíssimes maneres diferents; també hi ha anguila fumada, salmó...
No vos ho perdeu, fantàstic.

Quant a la cervesa, Amstel (del riu Amstel) i Heineken (la propietària de les dues) són les cerveses locals i probablement les més consumides, però als bars sol haver-hi una bona carta de cerveses variades.

Ah, i falten el bombons, que no desapareixen a l'estiu. Diuen que pels canals d'Amsterdam hi ha alguns dels artesans xocolaters millors del món.
puccini bomboni
blog.chron
Hi ha alguns llocs curiosos, com The Taart van m'n Tante, on berenem amb un pastís de poma i un de xocolate i amaretto que són dinamita. Al lloc, no li'n cap més...

tripadvisor
I tenim temps per a un lloc ben diferent. Ron Blaauw tenia dues estrelles Michelin, però un bon dia  va decidir renunciar-hi i ara és Ron gastrobar. Impossible anar a l'hora de sopar, així que ho fem a l'hora de dinar (a les 12,30h).
Ron Gastrobar Sophialaan, 55 (a la part sud del Vondelpark)
Beatriz Gourmet

Hi ha tauletes al jardí, però passem a l'interior del local (la veritat és que ni ens pregunten on volem estar).
Pensàvem que hi hauria menú degustació, però sols hi ha carta, amb molts plats a 15 € i alguns entre 20 € i 80 € -aquest per a dues persones-.

Comencem amb aigua (Pellegrino) i una copa de vi blanc.

domainela

Weingut Winter Riesling Trocken, Rheinhessen 2011
Weingut Winter. Dittelsheim Hessloch, Alemanya
100 % riesling
12,50 %

 Fruita, flors, herba, cítrics; un poc àcid, però agradable.







Ens porten pa, en una bossa de paper blanc; mantega, en un bol -exquisida-, i cogombrets en un pot de vidre. I a esperar, i esperar...

La carta de vins és àmplia, hi ha vins alemanys, italians, espanyols... i solament en trobem un holandés, així que s'haurà de tastar


Apostelhoeve Müller Thurgau 2011
100 % Müller Thurgau
Apostelhoeve Wijn. Louwberg Maastricht
27 €  (aprox.. 10 €)
Un poc de fruita i flor. No diu res, però...

Compartirem tres plats i després hi haurà el plat principal.

-Comencem amb 4 ostres irlandeses amb vinagreta d'escalunyes.

-Terrina de foie gras amb licor de bresquilla (i BBQ lemmon?). Gens especial, amb un pa tendre que no hi va molt bé.


-Col xinesa rostida amb anguila holandesa, sèsam i mostassa. Curiosa.


I després demanem un plat per a cadascú
-Coliflor Ron amb salsitxes de porc i formatge Messeklever
Està bo, però la presentació... sembla un plat de festival de carrer.


-Creïlles holandeses (opperdoezer rondes) i mantega marró amb moll d'os i caviar.
I aquest, al revés, bonic però sense res especial. (És l'únic plat de 30 €, deu ser pel caviar)


I per a les postres,
Milfulles de meló i maduixa
Parfait de xocolate pur, cansalada cruixent i hibisc


Per al café, ens posen unes boletes de xocolate i un poc de mantega treballada.

Total: 151,50 € (2 pers.)  [L'IVA, inclòs, és del 6 % general i del 21 % per a l'alcohol]

M'alegre d'haver-hi vingut, però he de confessar que no entenc massa bé el projecte d'aquest lloc.
No hem tingut ocasió de veure el Ron a la cuina ni a la sala.

A Amsterdam, hi pots trobar de tot. No puc dir que siga el millor viatge gastronòmic que hem fet, però no hem menjat malament, i la ciutat és imprescindible: s'ha de visitar.