diumenge, 21 d’abril del 2013

Bevent Lo Blanc

Kata 89 - Eva, divendres, 19/4/2013

vins-etonnants.com
La Bubulle à Jeannot
Mentre esperem que vaja arribant la gent, obrim un vi curiós, regal de Pep Ferrer (Ca Pepico, Mesquevins)
Jean François Ganevat. “La Combe” Rotalier - Jura
Pétillant naturel d'anciens cépages typiquement jurassiens
8.5%
Preu aprox. 16 €
Fruita, molta poma (en algun moment ens fa pensar en la sidra), mantega, llima... Fresc. Un bon aperitiu
Verema/Dani C

Quan pronuncie el títol... dues mirades assassines; els queda una esperança, que sols siga literatura; no, va de bo.
Dic que hi ha dos Loira i dos que no ho són; els anys del vi i les varietats de raïm. I comencem.


1. La Vigne Blanche 2011
AOC Sancerre
Raïm: sauvignon blanc
Celler: Domaine Henri Bourgeois. Chavignol. Loira Enòleg: Jean-Christophe Bourgeois?
Fermentació i maduració en acer. 5 mesos en contacte amb les mares.
Preu: 17,86 €

 -Color palla, però no daurat, llima?, lleugerament verdós, rivet quasi transparent
-Fruta tropical (maracuià, mango), codony, flors (gesmil) / rent, pa, un poquet mineral (pedra humida). Quan puja la temperatura, desapareixen les fruites tropicals i apareix la poma, un poc de sulfurós,
-Acidesa intensa, bona, punt carbònic; pa, mantega, menys dols del que pareix en nas, final amrgós (medicament?)

vouloirtoujourstoutsavoir


El maridem amb el formatge de la mateixa zona, crottin de Chavignol, AOC, de pasta tova de llet de cabra amb pell florida. El nom significa literalment «fems de cavall».
El vinet no ens havia agradat molt, però millora amb el formatget.







vinissimus
2. Matassa Blanc 2009
AOC: Cotes Du Roussillon - Vin de Pays des Côtes Catalanes
Raïm: 70 % Garnatxa gris, 30 % macabeu
Celler: Matassa. Calce, Rosselló Enòleg: Tom Lubbe
Preu: 32,58 €

(quan trac el vi en el decantador, esclafit general, s'assembla a una botella de pixum!!! Crec que em perdonen quan aboquem el vi en la copa) 
-Daurat, notes de color taronja, aparentment evolucionat.
-Pell de taronja i taronja molt madura, ja un poc florida; molt original / un poc licorós, generós
-original, complex, lleugerament salat, com la mançanilla (la gent pensa en un Jura) amb final amarg; acidesa integrada, potent.
Ens agrada mooolt.

compartirvinos
3. Cuvée Oregane 2009, AOC: Côtes du Jura
Raïm: 50% savagnin, 50% Melon le-Rouge queue (chardonnay)
Celler: Jean François Ganevat. “La Combe” Rotalier - Jura
Enòleg: Jean-François Ganevat (ha posat al vi el nom de la burra amb què llaura el clos!)
Viticultura biodinàmica.
Criança tradicional (ouillé), amb la bóta plena perquè no hi haja criança biològica [havíem tastat el Cuvée Prestige que sí que té criança sota vel de flor, encara que 4 anys, i no sis com els jaune]
Preu: 28,64 €

-Tèrbol, amb traces; daurat menys intens
-les aromes primàries recorden el cava, "la ITV" (hahaha, Pujol), "de senyera i barretina", mantega; mineralitat continguda, poma verda, continua el cava
(hi ha gent que diu que és el chardonay i gent que diu que és el garnatxa)
-Acidesa equilibrada, cos avellutat, gras, un poc àcid com la magnèsia, resinós,  més mineral, més fusta

cellartracker
4. Cuvée Antoine 2009, AOC Chinon
Raïm: chenin
Celler: Beatrice et Pascal Lambert     Enòleg: id.
Viticultura ecològica
12 mesos en bóta de roure francés
Preu: 24, 84

-Daurat porpra, ambre, intens, tèrbol, capa alta, rivet bronze
-Dolç, quasi PX, molta mel, mel del rusc
-Gras, més tokay que sauternes.

Hi ha un poc de polèmica, este vi aguanta alguna cosa més que un foie i unes postres? Alguns pensen que no, alguns pensen que val des de l'aperitiu fins al final.

La xenin és una varietat autoritzada a Alella i Somontano.


Per al sopar, he d'agrair a la família Orts-Orduña la seua col·laboració: la meua amiga Amparo prepara unes carabassetes glorioses farcides de verduretes i gambes, i el fill, Albert, dos lloms farcits de bolets i cansalada amb pasta de full... mmmm.
El meu pastís de peix i les ensalades, per omplir la taula. El pernil, com sempre, vola ràpid dels plats. Els formatges francesos (Crottin, Comte Grand Affinage, Brillat-savarin, Livarot; de Manglano), bons. El pa i les rosquilletes, de Paco Roig.


Bevem algunes cervesetes, entre elles una altra que també ens ha regalat Pep, torrada, d'ordi, Turia Märzen, "per a beure a boqueta nit i a tota hora". Molt bona. 5,4 % vol.
Verema/Abreunvinito

Jo contiue amb el vi blanc per al sopar, però per a la gent que vol "canviar",
Maduresa 2088
Celler del Roure. Moixent
Abreunvinito / Verema


Amparo (la del grup), que en fa 50 la setmana que ve, porta un pastís de tres xocolates del Taller. Per molt anys i salut!



I l'últim regalet,
 El Maestro Sierra Pedro Ximenez, DO Xerés
Raïm: Pedro Ximenez
Vi dolç natural. 15 % vol
Bodegas El Maestro Sierra. Jerez de la Frontera, Cadis.

Abreunvinito / Verema
elmundovino



dokument de kata