dissabte, 6 d’abril del 2013

"Resant" per Setmana Santa a Bucarest

Abans solíem viatjar la setmana de Pasqua, però les coses canvien i ara coincidim per Setmana Santa; normalment hi ha més turistes per tot arreu, però a Bucarest no és festa (la Pasqua ortodoxa serà el 5 de maig) i, a més, crec que no és un lloc excessivament turístic.
Què hem menjat i begut quatre dies i mig a Bucarest?
Els covrigi són unes galetes o rosquilletes salades tradicionals que es venen al carrer, i molt; les paradetes solen tindre cua, a qualsevol hora; la gent va menjant-ne o les porta en bossetes de paper per a casa. També n'hi ha de dolces, clar, i hi ha de qualitats molt diverses (les primeres que menjàrem al Petrus, una de llavoretes i una de xocolate, estaven espectaculars, però en un altre Petrus no estaven iguals). Ens n'hem fet aficcionats. El preu oscil·la entre 1 leu (23 cèntims d'euro) i 2,50 lei.
Petru, simigerie / covrigarie


Un bon àpat romanés ha de tindre una ciorbă, una espècie de sopa agra (se solia fer amb forment fermentat; ara, amb suc de llima, vinagre, fulles de parra o de col agres...). Sol ser de tripes, de carn o de peix, de verdures... Normalment hi ha un plateret amb pebreres verdes picants per a acompanyar-la. I se serveix ben calenteta, que fa un fred...
El mot prové probablement del persa a través del turc.
smileromania
Un altre plat tradicional són els mititei, salsitxes-madonguilles de carn de porc o de corder, amb un poc de pebre negre, i servits normalment amb mostassa i /o creïlles
la mitad del camino
I els sarmale, farcellets de fulla de col (agra, fresca o dolça; algunes vegades de parra, d'espinacs...) farcits de carn picada (vedella, porc, corder, ànec...) i arròs; algunes vegades amb bolets.
ecuisine.ro
viajerosblog
expatriadaenrumania

La  mămăligă (variant de la polenta italiana, farinetes de dacsa) acompanya quasi tots els plats.


urdă (wikipedia)

Hi ha molt de formatge, però la majoria és fresc, blanc, salat o agre, i fa una miqueta de por (digueu-me... exagerada?). Als restaurants que n'hem demanat per a les postres ens han mirat un poquet estrany.






Quant als dolços romanesos, no puc parlar molt, perquè ens vam enganxar als covrigi. Vam intentar menjar el pasca o el cozonat, però no fou possible.
erumania "Reposteria rumana"
greturviajes 
 

Caru’ cu bere (Carro de cervesa)
Stavropoleos, 5 (zona Lipscani)  +40213137560
Supose que no hi ha turista a Bucarest que no passe per ací, però també hi vénen romanesos.
En un edifici neogòtic, l'interior és entre alemany i francés, amb molta fusta, vidrieres, pintures a les parets, mosaics al terra...

Entrem a fer-nos una cervesa (Ursus, clar). Ha de ser en la barra, perquè està de gom a gom. Mentrestant, decidim quedar-nos-hi a sopar.

Vin de Petrecere Vincon Vrancea blanc, negre ("de garrafeta", però es deixa beure)


-Supă cremă de legume servită cu crutoane de casă (crema de verdures)

-Ciorbã de fasole cu carne afumatã servitã în pitã (sopa de fesols amb carn fumada i servida en pa)





nicubunu

- i l’especialitat de la casa, Ciolan românesc de porc împreunã cu varzã cãlitã, mãmãliguþã, hrean şi ardei iute (artell de porc amb col, polenta, rave picant i xili)






Per a completar el "pack" ens han faltat les creps.
Total: 98 lei (22,53 €) + propina

Normalment et demanen la propina a banda. Ací posa que si t’ha agradat, deixes un 10%, i si t’ha agradat molt, un 12%.
És un lloc molt turístic, hi deuen cabre centenars de persones, en tres plantes, però no està malament i hi ha una relació qualitat-preu molt bona.
En quasi tots els locals es deixa fumar; en la majoria sol haver-hi separació de fumadors i no fumadors; ací, tots junts, i encara que el fum no molesta massa després la roba fa una olor…

Tasty fish, restaurant pescaresc
Gral. Berthelot, 50 (prop de la catedral catòlica) - 0761119137 / 0213110095
Anem passejant, podríem dir que és hora de dinar, i passem per un restaurant que ens crida l’atenció (té una terrasseta molt agradable, però amb el fred que fa...) i hi entrem.


Havíem llegit que la fetească és una varietat pròpia de Romania, així que per començar a conéixer-la, demanem un  
Domeniul Coroanei Segarcea 2011, Prestige Feteasca Alba. Sec
Segarcea
(34 RON / 65 RON al rest. = 15 €).
Al principi ens recorda el verdejo (sobretot el color), però immediatament pren un vol diferent, hi ha pa, flors blanques, molt poca fruita -poma, pera-, un poquet cítric, mineral; acidesa justa, és envolvent, fresc; agradable.
vinuri

Per a dinar, de primer
Sopa de peix de la casa (burta rechin: ventre de tauró. Un poc “cítrica”, però bona)
i sopa de fesols i carn fumada.

I de segon,

Carpa (crap) amb salseta (més curiosa que altra cosa, però com que he preguntat com era típic menjar-se-la...)





i esturió (nisetru) a la planxa (ben saborós)


Tot el que posen per acompanyar els plats ho cobren a banda: pebrera en vinagre (que quasi deixa Juanjo anestesiat), arròs, polenta, verdures...
Quan porten el compte, la llista és immensa, i jo actue de forma un poc insolent preguntant què és tot això; el pobre xic diu que això “està inclòs” (hehe). No deixem propina.
225 lei = 51,97 €

Crama Domneasca (celler reial) Selari, 13-15 (Zona Lipscani)

Dissabte a la nit està tot ben ple per a sopar. Anem a un restaurant que havíem vist, amb fotos dels plats un poc guiris a la porta, que sí, és un poc guiri, però hi ha també molta gent habitual i grups d’amics; sopen fins molt tard.
La carta és molt àmplia; el cambrer ens recomana les coses ben típiques: com que algunes ja les hem tastades, ens decidim per:
-Carnati de casa la sar (salsitxes casolanes / de bomber, segons un traductor...!), del tipus alemany però enrotlladetes en una broqueta; un plat amb creïlles i un altre amb verdures (com sempre, pagades a banda). Jo pensava que serien variadetes, però què va, 4 iguals!


-i sarmalute cu costita (farcellets de col, farcits amb arròs, verdures i carn), correctes.

El menjar, no està malament (tampoc no és gens extraordinari), però el que ens passa amb el vi... no té nom!

La carta de vins també és molt àmplia, amb denominacions i varietats diferents; com que ara toca tastar la fetească neagră, en triem un que ens apanya de preu, La Putere (uns 20 €). L’home (que JJ ja havia vist que no en tenia ni idea) ens porta la botella, molt amable, ens explica el significat del nom del vi ("el poder", crec que també amb segona accepció), l’obri... i m’adone que és un merlot! Li diem que havíem demanat un fetească i comença el surrealisme: que si eixe és molt bo, que el tastem, que de segur que ens agrada, que no li queda feteasca... Supermosquejat, s’emporta la botella; 20 minuts sense aparéixer. Tornem a demanar la carta al cap de sala, hi ha un munt de vins amb feteasca, 10 minuts més, el cambrer en porta dos i no em puc aclarir amb el preu, que si més o menys el mateix... per favor...! Finalment, un   
BASILESCU 2009 FETEASCĂ NEAGRĂ
DCO-CT Dealu Mare
Crama Basilescu
Intens picota robí amb reflexos violacis;
Fruita, prunes, panses, pebre, espècies...
Elegant, intens, expressiu... molt agradable.
(podria ser un tempranillo?)
75-82 lei  / restaurant 115 lei (28 €)

Total: 210 lei (propina inclosa) / 52 €



Per la zona de Lipscani hi ha moltes cerveseries, però podríem dir que, a pesar de ser Ursus la cervesa nacional, hi predomina Heineken.
Ursus, regele berii (el rei de la cervesa)

(no me'n faria addicta, jo; no sé si és el fred...)





També hi ha alguns llocs per fer-se una copeta de vi. Triem el, Corelli (Smardan, 28); en demanem un blanc i un negre, i ens recomanen

DAVINO 2009 Purpura Valahica Fetească Neagră
Dealu Mare
Picota, rivet violeta
Fruita madura, pebre, vainilla, intens; roure
Fruita, figues, prunes. Llaminer, boníssim. Llarg 

copa aprox. 6 €


i Terra Romana 2011
Sauvignon blanc
Flors, cítrics, aroma de mel però no està dolç, fresc, agradable

copa aprox. 5 €



I per a l'última nit a Bucarest, 

 Casa Doina Av. Kiseleff, 4 +40212226717
Edifici preciós, pensat per a l'Exposició Universal de París de 1890, però per falta de pressupost es construirà 2 anys després a Bucarest.
llàstima haver vingut a sopar, perquè es veu el jardí, el parc Kirselef...

Kronos pinot noir 2010
DOC Dealu Mare
Celler:  Cramele Halewood
Fruita madura, espècies, herba, vainilla, canyella...
Elegant, vellutat.
87 lei / 20 €


[Abans de les postres vénen a dir-nos que tenen un detallet: un ram de flors (anava dins un florer, i diuen que el florer, no) i una botella de vi, que va i resulta que és la mateixa que ens hem begut! L'endemà ens la beurem en el parc Herastrau, amb uns covrigi i un poc de fruita. mmmmm]

 -Per a compartir, selecció de carn freda del país: pollastre fumat, pit d'ànec, carn de res rostida amb herbes, formatge, pernil i verdures. El plat és un poc "cutre" en la presentació, però la carn, molt ben triada, saborosa.

- Cotlet de porc ardelenesc (costella de porc de Transsilvània). Gens especial, segons diuen.

- Celebreii mititei ca la sosea cu ardei iute (salsitxes mititei típiques). Bona qualitat, elaboració mínima.

- Placinta cu branza de vaci servita calda (pastís de formatge) i café.

Total: 70,35 € (+ propina)

tripadvisor.com

L'hotel Capsa ha estat seu de l'ambaixada nord-americana a finals del segle XIX i s'hi han allotjat reis, polítcs, famosos com Caruso o Coppola... A la cafeteria hi ha un ambient irrespirable de puro i el servei és un poc estiradet, però la triem per fer l'últim "café i copa".



El licor típic romanés és la ţuică, aiguardent tradicional fet normalment de pruna; la graduació alcohòlica varia entre 60º i 30º. Ens serveixen una Zetea.
Buf!
M'ha paregut graciosa aquesta descripció: "L'olor era una interessant (llegiu horrible) mescla de gasolina i alguna cosa dolça. El gust era com alcohol amb una mica de vi de pruna"




Altres enllaços interessants:


la mitad del camino "Gastronomia de Rumanía"
eRumania

foodstory (5 restaurants tradicionals a Bucarest)

Verema "Los vinos rumanos" (I) (II)
vinoskupel "Regiones vitivinícolas de Rumanía"
unpaseoporrumania "Los vinos... elixir rumano"
guide romanian wines

expatriadoenrumanía