Què hem menjat i begut quatre dies i mig a Bucarest?
Els covrigi són unes galetes o rosquilletes salades tradicionals que es venen al carrer, i molt; les paradetes solen tindre cua, a qualsevol hora; la gent va menjant-ne o les porta en bossetes de paper per a casa. També n'hi ha de dolces, clar, i hi ha de qualitats molt diverses (les primeres que menjàrem al Petrus, una de llavoretes i una de xocolate, estaven espectaculars, però en un altre Petrus no estaven iguals). Ens n'hem fet aficcionats. El preu oscil·la entre 1 leu (23 cèntims d'euro) i 2,50 lei.
Petru, simigerie / covrigarie
Un bon àpat romanés ha de tindre una ciorbă, una espècie de sopa agra (se solia fer amb forment fermentat; ara, amb suc de llima, vinagre, fulles de parra o de col agres...). Sol ser de tripes, de carn o de peix, de verdures... Normalment hi ha un plateret amb pebreres verdes picants per a acompanyar-la. I se serveix ben calenteta, que fa un fred...
El mot prové probablement del persa a través del turc.
![]() |
smileromania |
![]() |
la mitad del camino |
![]() |
ecuisine.ro |

expatriadaenrumania
La mămăligă (variant de la polenta italiana, farinetes de dacsa) acompanya quasi tots els plats.
![]() |
urdă (wikipedia) |
Hi ha molt de formatge, però la majoria és fresc, blanc, salat o agre, i fa una miqueta de por (digueu-me... exagerada?). Als restaurants que n'hem demanat per a les postres ens han mirat un poquet estrany.
Quant als dolços romanesos, no puc parlar molt, perquè ens vam enganxar als covrigi. Vam intentar menjar el pasca o el cozonat, però no fou possible.
erumania "Reposteria rumana"
greturviajes
Caru’ cu bere (Carro de cervesa)
Stavropoleos, 5 (zona Lipscani) +40213137560
Supose que no hi ha turista a Bucarest que no passe per ací, però també hi vénen romanesos.
En un edifici neogòtic, l'interior és entre alemany i francés, amb molta fusta, vidrieres, pintures a les parets, mosaics al terra...
Entrem a fer-nos una cervesa (Ursus, clar). Ha de ser en la barra, perquè està de gom a gom. Mentrestant, decidim quedar-nos-hi a sopar.
Vin de Petrecere Vincon Vrancea blanc, negre ("de garrafeta", però es deixa beure)
-Supă cremă de legume servită cu crutoane de casă (crema de verdures)
-Ciorbã de fasole cu carne afumatã servitã în pitã (sopa de fesols amb carn fumada i servida en pa)
![]() |
nicubunu |
- i l’especialitat de la casa, Ciolan românesc de porc împreunã cu varzã cãlitã, mãmãliguþã, hrean şi ardei iute (artell de porc amb col, polenta, rave picant i xili)
Per a completar el "pack" ens han faltat les creps.
Total: 98 lei (22,53 €) + propina
Normalment et demanen la propina a banda. Ací posa que si t’ha agradat, deixes un 10%, i si t’ha agradat molt, un 12%.
És un lloc molt turístic, hi deuen cabre centenars de persones, en tres plantes, però no està malament i hi ha una relació qualitat-preu molt bona.
En quasi tots els locals es deixa fumar; en la majoria sol haver-hi separació de fumadors i no fumadors; ací, tots junts, i encara que el fum no molesta massa després la roba fa una olor…
Tasty fish, restaurant pescaresc
Gral. Berthelot, 50 (prop de la catedral catòlica) - 0761119137 / 0213110095
Anem passejant, podríem dir que és hora de dinar, i passem per un restaurant que ens crida l’atenció (té una terrasseta molt agradable, però amb el fred que fa...) i hi entrem.
Havíem llegit que la fetească és una varietat pròpia de Romania, així que per començar a conéixer-la, demanem un
Domeniul Coroanei Segarcea 2011, Prestige Feteasca Alba. Sec
Segarcea
(34 RON / 65 RON al rest. = 15 €).
Al principi ens recorda el verdejo (sobretot el color), però immediatament pren un vol diferent, hi ha pa, flors blanques, molt poca fruita -poma, pera-, un poquet cítric, mineral; acidesa justa, és envolvent, fresc; agradable.
vinuri
Per a dinar, de primer
Sopa de peix de la casa (burta rechin: ventre de tauró. Un poc “cítrica”, però bona)
i sopa de fesols i carn fumada.
I de segon,
Carpa (crap) amb salseta (més curiosa que altra cosa, però com que he preguntat com era típic menjar-se-la...)
i esturió (nisetru) a la planxa (ben saborós)
Tot el que posen per acompanyar els plats ho cobren a banda: pebrera en vinagre (que quasi deixa Juanjo anestesiat), arròs, polenta, verdures...
Quan porten el compte, la llista és immensa, i jo actue de forma un poc insolent preguntant què és tot això; el pobre xic diu que això “està inclòs” (hehe). No deixem propina.
225 lei = 51,97 €
Crama Domneasca (celler reial) Selari, 13-15 (Zona Lipscani)
Dissabte a la nit està tot ben ple per a sopar. Anem a un restaurant que havíem vist, amb fotos dels plats un poc guiris a la porta, que sí, és un poc guiri, però hi ha també molta gent habitual i grups d’amics; sopen fins molt tard.
La carta és molt àmplia; el cambrer ens recomana les coses ben típiques: com que algunes ja les hem tastades, ens decidim per:
-Carnati de casa la sar (salsitxes casolanes / de bomber, segons un traductor...!), del tipus alemany però enrotlladetes en una broqueta; un plat amb creïlles i un altre amb verdures (com sempre, pagades a banda). Jo pensava que serien variadetes, però què va, 4 iguals!
-i sarmalute cu costita (farcellets de col, farcits amb arròs, verdures i carn), correctes.
El menjar, no està malament (tampoc no és gens extraordinari), però el que ens passa amb el vi... no té nom!

BASILESCU 2009 FETEASCĂ NEAGRĂ
DCO-CT Dealu Mare
Crama Basilescu
Intens picota robí amb reflexos violacis;
Fruita, prunes, panses, pebre, espècies...
Elegant, intens, expressiu... molt agradable.
(podria ser un tempranillo?)
75-82 lei / restaurant 115 lei (28 €)
Total: 210 lei (propina inclosa) / 52 €

Per la zona de Lipscani hi ha moltes cerveseries, però podríem dir que, a pesar de ser Ursus la cervesa nacional, hi predomina Heineken.
Ursus, regele berii (el rei de la cervesa)
(no me'n faria addicta, jo; no sé si és el fred...)
També hi ha alguns llocs per fer-se una copeta de vi. Triem el, Corelli (Smardan, 28); en demanem un blanc i un negre, i ens recomanen
DAVINO 2009 Purpura Valahica Fetească Neagră
Dealu Mare
Picota, rivet violeta
Fruita madura, pebre, vainilla, intens; roure
Fruita, figues, prunes. Llaminer, boníssim. Llarg
copa aprox. 6 €
i Terra Romana 2011
Sauvignon blanc
Flors, cítrics, aroma de mel però no està dolç, fresc, agradable
copa aprox. 5 €
I per a l'última nit a Bucarest,
Casa Doina Av. Kiseleff, 4 +40212226717
Edifici preciós, pensat per a l'Exposició Universal de París de 1890, però per falta de pressupost es construirà 2 anys després a Bucarest.
llàstima haver vingut a sopar, perquè es veu el jardí, el parc Kirselef...
Kronos pinot noir 2010
DOC Dealu Mare
Celler: Cramele Halewood
Fruita madura, espècies, herba, vainilla, canyella...
Elegant, vellutat.
87 lei / 20 €
[Abans de les postres vénen a dir-nos que tenen un detallet: un ram de flors (anava dins un florer, i diuen que el florer, no) i una botella de vi, que va i resulta que és la mateixa que ens hem begut! L'endemà ens la beurem en el parc Herastrau, amb uns covrigi i un poc de fruita. mmmmm]
-Per a compartir, selecció de carn freda del país: pollastre fumat, pit d'ànec, carn de res rostida amb herbes, formatge, pernil i verdures. El plat és un poc "cutre" en la presentació, però la carn, molt ben triada, saborosa.
- Cotlet de porc ardelenesc (costella de porc de Transsilvània). Gens especial, segons diuen.
- Celebreii mititei ca la sosea cu ardei iute (salsitxes mititei típiques). Bona qualitat, elaboració mínima.
- Placinta cu branza de vaci servita calda (pastís de formatge) i café.
Total: 70,35 € (+ propina)
![]() |
tripadvisor.com |
L'hotel Capsa ha estat seu de l'ambaixada nord-americana a finals del segle XIX i s'hi han allotjat reis, polítcs, famosos com Caruso o Coppola... A la cafeteria hi ha un ambient irrespirable de puro i el servei és un poc estiradet, però la triem per fer l'últim "café i copa".
El licor típic romanés és la ţuică, aiguardent tradicional fet normalment de pruna; la graduació alcohòlica varia entre 60º i 30º. Ens serveixen una Zetea.
Buf!
M'ha paregut graciosa aquesta descripció: "L'olor era una interessant (llegiu horrible) mescla de gasolina i alguna cosa dolça. El gust era com alcohol amb una mica de vi de pruna"
Altres enllaços interessants:
eRumania
foodstory (5 restaurants tradicionals a Bucarest)
Verema "Los vinos rumanos" (I) i (II)
vinoskupel "Regiones vitivinícolas de Rumanía"
unpaseoporrumania "Los vinos... elixir rumano"
expatriadoenrumanía
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada