dimarts, 5 de juny del 2012

katahebrea

Kata 80 – Javier, divendres 1/06/2012

vi:   יין  [yayin]

Després d'un viatge, pensat i fet, a Israel, Javier ens prepara aquesta kata (no discutirem si és hebrea o israeliana), amb vins portats directament d'Israel, dins de la maleta, passant centenars de controls. Són una recomanació de Jalif (Souk Carmel, Tel Aviv). Menut privilegi!
Tots, excepte un, són vins de boutique, amb una producció menor de 2.500 botelles a l'any.
Ben segur que en tots els cellers queda part d'aquell vi d'aquelles noces de Canaan.
No hi ha cap vi kosher, de manera que alguna pecatosa dona hi deu haver intervingut, algun enòleg deu haver fet la seua faena sense la supervisió del rabí, algú deu haver treballat en sàbat i ... evidentment, algun infidel ha obert la botella i s'ha quedat amb tota l'escurada per dissabte.

El vi israelià es produeix en cinc regions:
-Galilea-Golan
-els turons de Judea (al voltant de la ciutat de Jerusalem)
-Shimshon
-desert del Nègueb
-Shomrom-Samaria (mont Carmel, sud Haifa; mar)



1. Amphorae Med Red 2008, Western Carmel, (Alts Golan, Israel)
Raïm: Cabernet Sauvignon 93%, Syrah 7%
Celler: Amphorae Wines     Enòleg: Arkady Papikian
Preu: 20 € (100 SKL)
amphoraewines

-Capa alta, robí amb tella
-Poca fruita, balsàmic, cecina, fum, espècies, nou moscada… (com una botigueta on venen de tot), vi de bóta, cuir, alcohol (algú nota la fruita després, fruita dolça)
-Dolç, especiat, vi de missa, alcohol, sense tanins, inici àcid i potgust amargós [vi de bota: “Lázaro, levántate y anda… si puedes”]
Molt agradable per a sopar.

2. Tulip 2009, (Mostly Shiraz) Kadesh Valley (nord), Israel
Raïm: 85% Shiraz, 15% Cabernet Sauvignon
Celler: Tulip Winery           Enòleg: Tamir Arzy
Preu: 14 € (70 SKL)
tulipwinery

-Capa alta, cirera-maduixa fosca, més jove i més brillant que l’anterior
-Poc intens, pebre negre, coca-cola, fresc, sotobosc // carn, òxid, pasta de llonganissa, cuir, mineral, metàl·lic (¿)
-Pebre negre, no pica, però sembla que vaja a ser carbònic –no ho és-, mineral, més redó, llarg, licorós (¿), sense fruita, molta fusta



3. Barkan Assemblage Reichan 2008 (Israel, Upper Galilee)
Raïm: 70% Cabernet Sauvignon, 19% Merlot and 11% Shiraz
Celler: Barkan     Enòleg:
 Preu: 20 € (100 SKL)
yossie's

-Capa mitja alta,
-Balsàmic, herba seca, palla d’arròs, mirra, encens, salsa bolonyesa // igual però més alcohòlic
-Alcohol, caramel de violeta, dolç, especiat, salsa, àcid


4. Barkan Reserve Cabernet 2009, (Upper Galilee, Golan Heights, Israel)
Raïm: Cabernet sauvignon
Celler: Barkan     Enòleg: Ed Salzburg
Preu : 10 € (50 SKL)

barkanwinery
(és el segon celler més gran d'Israel, després de Carmel, fundat en 1882 pel Baró Edmond de Rothschild)

-Capa baixa, tons taronja
-Tancat, serradura, aranja, pell de taronja confitada, sagristia, palosanto, melmelada de tomata
-Licorós

elmundovino

Una kata ben interessant. I el sopar... per traure's el barret, o la kipà, si fa falta.
Comencem amb una degustació d'espècies i de salses, ben sucadetes amb pa àzim





Pasta amb caldo de peix i espècies








Aladroc adobat








 Ensalada russa amb lluç








Bistec tàrtar de tonyina (tot picadet amb el ganivet, a mà) mmmmmmmmmm








Cuscús amb pances i carn
















I per a les postres, gelats de torró, de crema i d'almívar de llet, amb les seues galetetes i cucurutxos.
I tot, en una terrasseta...
Insuperable
(Quina por, la pròxima em toca a mi)