dilluns, 4 de juny del 2012

Finca de la Rica

Las Añadas de España, dijous 31 de maig de 2012
 
El celler Finca de la Rica es troba a Labastida, al sud de la província d'Àlaba, ubicat a la parcel·la El Convento al centre de la Rioja Alabesa, protegida per la serra de Cantàbria i per l’Ebre; està al nord d’Haro, però és una zona més tradicional. Té 31 hectàrees repartides en 25 parcel·les de característiques diferents, plantades majoritàriament amb raïms de tempranillo –màgia, elegència–, però també de garnatxa, graciano (monastrell?) i viura (macabeu?), vinyes amb raïm de gran qualitat, cuidades amb paciència i cura durant quatre generacions per la família Amurrio Barroeta. Ara és un celler nou, que elabora els seus vins de les seues vinyes i que naix amb l'esforç i l'entusiasme de quatre socis: els germans Javier i Arturo Amurrio Barroeta, viticultors, i Luis López González i Ignacio Uruñuela de la Rica, que formaren part de l’equip d’Álvaro Palacios durant 17 anys, en la bodega Palacio Remondo, de La Rioja.
fincadelarica

En aquests moments s’hi està esbrollant: traent els brots que no interessen de la soca dels ceps i deixant els que tenen raïms. (SIN: espollar, esllenegar, esporgar, netejar, desbrotar).

Criden l’atenció les etiquetes, ben originals i poc habituals en vins de Rioja; són jocs de passatemps que es poden fer en realitat; estan dissenyades per Estudio Dorian, de Barcelona.

De moment tenen 3 vins negres. En volen fer un blanc amb la viura, però no tenen el roure adequat.

 1. El Guía 2011 
90% tempranillo, 10% viura
Embotellat al maig.
75 % desrapament i 25 % maceració carbònica (entra amb el gra sencer)
No es fa tractament de fred (que es fa per evitar que amb el fred precipite en la botella) ni filtrat. Això és un poc arriscat, però no volen llevar-li naturalitat, per què vi = vida (què faríem si ens ficaren en una càmera frigirífica?)
“es nuestro tinto fresco”, “el vino del almuerzo”, “un vino como los de antes, pa cantar”
4,95 €

Suc de fruita, fruita roja, potser un poc cítrica; flors. S’ha de beure fresquet.






2. El Buscador 2010 
93% tempranillo, 7% garnatxa
Criança de 8 mesos en bóta de roure francés [A La Rioja normalment s’ha utilitzat bóta de roure americà, que fa un vi més amable, dolç, amb coco, natilles, canyella... Ells, potser per eixir-se’n de la tipicitat de la zona, usen el roure francés (vell), que aporta torrefactes, regaléssia, xocolate amarg...]
5,85€

Mostra cert equilibri entre fruita i fusta, però està un poc “distorsionat” i necessita guarda en botella uns mesos. Com diu Abreunvinito´, “mentrestant vas buscant els 8 adjectius de la sopa de lletres de l’estupenda etiqueta.”




3. El Nómada 2009
Tempranillo, un poc de graciano.
14 mesos en bóta de roure francés.
Embotellat el 5 de setembre de 2011.
9,45 €

Picota de capa alta amb rivet violeta.
Un poc floral, aroma de vainilla, fruita roja, herbes de muntanya, notes minerals, torrats.
Agradable
 verema





4. El Nómada Collita de 2011
Està en la bóta des del 6 de febrer de 2012. És una bóta nova de rouré americà apalatxe –de tipus francés– que estan provant.
No arribe a tastar-lo, i en nas... no em permet imaginar com serà en un futur.

Són vins que oferixen bona relació qualitat-preu, i és un projecte al qual s’hi veu il·lusió. Segons l’Ignacio, estem en una època “de pollos gordos que pesan poco”, bons vins que no són excessivament cars; aprofitem-nos-en.

Preu del tast: 10 €  (amb regal d'una botella d'El Buscador 2010 i sorteig d'una caixa de copes que no ens toca)