dilluns, 12 de març del 2012

Altolandon

Dissabte, 10 de març de 2012
D.O. MANCHUELA
Hem quedat a les 12,30 al celler amb Rosalía Molina, alma mater del projecte Altolandon. Fa un dia boníssim i com que arribem una miqueta abans uns quants ens n'anem al poble a fer-nos un cafenet i al final ens estan esperant tots!

El celler està enmig d'una finca de 75 hectàrees, a Landete, província de Conca (Ctra. N330-KM 242), en un punt intermedi entre València, Conca i Terol, a 1080 metres d'altitud (una millor radiació solar permet una maduració del raïm més lenta i prolongada, augmenta l'índex d'acidesa. No usen pesticides). Diu que no els afecta el canvi climàtic com a Requena, per exemple. Ací la verema sol ser a octubre i algun any han arribat a novembre; allà, a l'agost.
Hi ha una selecció àmplia de varietats per al vi negre com ara malbec, sirà, garnatxa, merlot, ull de llebre, cabernet sauvignon, cabernet franc... i per al blanc, chardonnay, moscatell petit-grain, petit manseng... tot tenint en compte el terreny en què estan ubicades.


Tota l'elaboració del vi es fa de forma natural, i amb cada varietat per separat; el temps en bóta de roure francés (després de provar-ne distintes és la que més els ha convençut) varia entre 8 i 24 mesos.
Rosalia es dedicava al turisme, però abans havia estudiat enologia i ara sembla que li ha entrat el cuquet; el marit, Manolo garrote, assessorava altres cellers sobre les vinyes; començaren el projecte en 1998, comprant i plantant algunes parcel·les, després elaborant el vi al garatge de casa de forma molt casolana, i ja en 2006 construïren el celler.



Fa gràcia veure els tres fills jugant amb tractors o carretilles per la finca; la filla (Rosalía també, de 7 o 8 anys) segueix les explicacions de la mare, para taula -abans fins i tot havia netejat les sales- i mira el vi a les copes amb atenció (no sé si està bé dir-ho, però també sap posar el nas a la copa). Hi ha futur.


Com ens havia dit abans Rosalía, a la taula on tastem els vins podem veure la varietat de terrenys de la finca, amb materials, colors i qualitats molt distints.
Al llarg del tast ens anirà contant com li toca fer de tot (tot el procés a la vinya i al celler, la comercialització (què ha hagut de fer per fer conéixer els seus vins; abans anava molt a fires, ara ja no; sols ven a Espanya un 25 % de la seua producció -un total de 150.000 botelles-, la resta s'exporta), el disseny (excepte l'etiqueta del Rayuelo)...
Ens conta també que no tot el món entén el mercat dels vins ecològics, li han arribat a dir "eehhh... per a ser un vi ecològic no està malament".




Altolandon blanc 2009
70% Chardonnay, 30% Petit Manseng
fermentat en bóta de roure francés
9 €
Com suposàvem l'altre dia des de l'Entrevins, sí, el tastem a sa casa!
Color daurat, tèrbol, amb cos. Un poc mineral, amb torrats de la fusta. agradable de beure, però no fàcil (no ix la fruita). Servit a temperatura ambient.







Rayuelo 2007
Boval (70%), Malbec, Monastrell
8 mesos bóta roure francés
9 €
Floral i un poc de fruita. Un poc astringent.



L'Ame 2008
100% malbec
12/14 mesos en bóta de roure francés
13 €
El seu raïm procedeix dels terrenys més difícils de conrear, amb sòls extremadament pedregosos en els quals mai s'havia plantat res, a 1.100 m d'altura. És V.T Castilla perquè la DO Manchuela no permet l'ús del raïm malbec encara.
Com diu a l'etiqueta, el nom ve del francés, ànima, l'ànima del vi.
Un poc de fruita, flors, herbes, mineral... difícil.



Altolandon 2005
50 % sirà ; merlot, cabernet sauvignon (i franc?) i garnatxa
12 mesos bóta roure francés i americà
12 €
És el que més ens agrada a tots, crec. Fruita negra madura, balsàmic, mineral, regaléssia; tànic; llaminer.




Estan intentant fer un vi de gel, però últimament no fa prou de fred per a aconseguir-ho. Seguiran intentant-ho.

Comprem uns vinets (endivineu qui en compra més?) i Rosalia ens regala una magnum d'Altolandon blanc perquè ens la beguem en el dinar. Gràcies per tot.

altolandon
bodeboca
verema 2009
quebodega


La tasca Garrido
José Ibáñez Martín, 26  - Landete

Mari i Salva ja coneixien el lloc i saben que es menja bé. Està de gom a gom, però tenim una tauleta quasi quadrada molt ben preparada perquè puguem mantindre una conversa tots alhora. Demanem unes picadetes per compartir i alguns plats principals que també compartirem.
Caldo de gallina - 2 €
Pilota amb caldo - 5 € x 2
Fesols negres - 6 €
Pa - 0,60 € x 9


Caragols - 6,10 € x 2




Pastís de bolets - 9,50 € x 2
(saborosíssim)

Orella de porc - 5,85 €
(diuen que espectacular; a mi no m'agrada la textura)




Morteruelo - 8,10 €
(mare, si feia temps que no en menjava)
sabor intens






Pastís de peix - 9,50 e x 2
Està molt bo, diuen que massa subtil per als plats que l'acompanyen.







Atascaburras - 8,60 € x 2
Mmmm... tornar al passat!







Caldereta de porc senglar - 12 € x 2







Garró de porc guisat  - 9€
Ben trinxadet per les expertes mans del Xavi, fantàstic.




Altolandon   27 €

Un poquet de fruita preparada, 2 flams per a compartir i cafés i infusions

preu per persona: 22 €

Menjar casolà i ben saborós. Servei atent i eficient. Sense luxes. Lloc recomanable.

i per acabar, una visita al Castell de Moya