diumenge, 13 de desembre del 2015

D'aniversari a l'Habitual

dijous, 10 de desembre del 2015
Amb una reflexió ràpida via whatsapp sobre si l'aniversari se celebra el mateix dia o pot celbrar-se qualsevol altre dia, em trobe de sobte a les 15 h. a Habitual celebrant l'aniversari de Mari. Una bona decisió, sí senyora. Llàstima que "Un tal JJ" se l'haja perdut...

Local de gom a gom, com sempre, però questa vegada no són molts grups, sinó taules amb dues o tres persones. Avui no estan Ricard ni M.Carmen; sí que veig passejar-se a Juanma.


Mauro 2013 VT Castella-Lleó
90 % tempranilllo, 10 % sirà
16 mesos en bóta de roure francé i americà
14,5 % vol.
Bodegas Mauro. Tudela del Duero, Valladolid
Mariano Garcia
35 €  (25,45 € Vinissimus)

Fruita, flors; molt llaminer, jove però boníssim.


MENÚ DE MIGDIA (18.50€)
Primers, per a compartir
Ensalada russa de confit d'ànec, poma verda i mostassa. Un habitual, fresquet i saborós.


Carxofes en escabetx amb tramussos i cacau del collaret. Les carxofetes, tendríssimes, molt bones.


Porquet farcit a tallades fines i servit templat. Atrevit com a plat de menú. A mi no em solen agradar aquestes carns fredes, però està bona.


Segon (a elegir)
Bonítol a la flama sobre una coca de tomaca, oli de fruites seques i iogurt de pinyons. Potser ració escassa com a plat principal, però està deliciós.


Galta de porc estofada amb caponata siciliana

Postres (a elegir)
Textures de xocolate. Molt dolç.
Moniato torrat, crema gelada d'anís i galeta d'aguardient. Jo tornaria un poc al sabor bàsic del moniato.

Verema
Katablok (1)

Tot i ser la segona vegada que hi vinc, el trobe molt gran per a convertir-se en el meu restaurant habitual, però és una bona opció, sobretot si tries el menú (el que no sé és cada quant de temps canvia).
No parlen valencià.

Per molts anys, Mari.

Al restaurant (també en llibreries i per Internet), venen el nou llibre Caldos / Broths (bilingüe).
conmuchagula

El nou paeller de la família

Dimarts, 8 de desembre, Dia de la Puríssima i Immaculada Concepció
Avui és un dia molt especial. Perquè la mare té ganes de celebrar el seu sant a casa? Perquè tenim dinar familiar? Perquè veuré totes les xiquetes juntes? Perquè hi ha paelleta? Perquè el nou paeller serà el meu germà major? Perquè és la primera paella que fem a casa sense el pare?
Tot això i més. Em feia un poc de por, però no, no ha sigut trist, el pare està en molts racons, en molts detalls, i tots tenim un poc de Micalet, moltes coses bones i també alguna coseta que intentem encobrir...

Poca picadeta, com ell deia, que a la paella s'ha d'arribar amb ganes: un poquet de formatge i llonganisseta de pasqua, amb vinet, cervesa o refresc per anar fent temps fins que hi arriben tots.


Cara Nord Negre 2013  DO Conca de Barberà
42 % Garnatxa, 38 % Syrah i 20 % Garrut.
6 mesos en fustes de roure francès seleccionat
13 % vol.
Cara Nord Celler. El Vilosell, Lleida
Enòloga: Gemma Plaza
Aprox. 9,95 €
Molta fruita madura, balsàmics, torrats, mineral.
Verema


Una cosa és fer la paella amb els amics o a casa, però agafar el relleu de Micalet a la "casa pairal" no és fàcil. Gràcies, germanet.


Després, a taula, ensalades i a dinar, uns en plat i uns altres directament en la paella.
I per a la paella, cava.

Raventós i Blanc Gran Reserva 1998  DO Cava
25% Macabeu, 25% Xarel.lo, 40% Parellada, 10% Chardonnay
Raventós i Blanc. Sant Sadurní d'Anoia
Verema
Llàstima, ja se n'ha anat






Beso de Rechenna Reserva Brut Nature DO Cava
80 % Macabeu, 20 % Chardonnay
Freixenet.
Aprox. 7,50 €
Fresc, cítric, curtet.
Verema



Taronges acabades de collir de l'arbre, carabassa torrada, pastissets de moniato, coca d'anous, gemes, fondant de nous, roques de xocolate... Xarradeta, jocs infantils i la tradicional foto amb les taronges del corral.
Per molts anys, Conxeta.

I encara que la meua amiga Carme diu que les casualitats no existeixen, m'ha fet gràcia escoltar aquesta setmana a la ràdio Paco Roca presentant el seu llibre nou, La casa, i després llegir açò al mur del fb del meu amic Norat:

"El primer objetivo es poner en orden tus sentimientos, entender lo que era importante para tu padre, saber si has sido buen o mal hijo... lo haces con la intención de llegar a una especie de redención, pensando que tu padre te dirá: "tranquilo, lo has hecho bien". Al final has ordenado ese sentimiento, pero tienes el mismo vacío".




dilluns, 7 de desembre del 2015

Do kids love Russafa?


Quin desplegament de mitjans, quantes activitats al Russafa Love Kids d'enguany!: manualitats, cuina, teatre, música, jocs, contes...
Això sí, TOT EN CASTELLÀ!


El barri de Russafa està de moda. Han desaparegut botiguetes, molt diverses, de tota la vida i han aparegut com a bolets bars, barets, restaurants i restaurantets, tot inundant les voreres acabades d'ampliar... de nit no es pot ni passejar... Però de dia és una altra cosa. Siguem optimistes, hi ha molta gent amb ganes de fer coses...

I jo, a banda d'escodrinyar per algunes portes obertes i anar al teatre (El gigante egoísta, Microteatre València) amb la meua neboda... em faig un vermut a S'alat (Salvador Abril, 34), on pinten als xiquets uns tatoos temporals (Retal para Cual)

facebook
No direu que la foto no és màgica! Quina llum!
El vermut, Muntaner, ben mallorquí. Amb unes olivetes i unes panades de peix amb pésols, detall de l'ama.
I ja que estem, compre unes galetes salades Gori de Muro (n'hi ha les clàssiques, integrals, amb romaní, picants...) i unes cerveses Forastera. També tenen vi, oli, olives, patés, sobrassada, sal, melmelades, formatge...

Heu de conéixer aquest lloc, però sobretot si algun dia, com avui, tenen obert al migdia, no deixeu passar l'ocasió.

Parlen "català-valencià-balear".

diumenge, 29 de novembre del 2015

Peris Gastronòmic

dissabte, 28 de novembre del 2015
Sergi Peris  (fb). Passeig Albereda, 54 (prop del Cementeri del Grau)

He de reconéixer que no passege mai per aquesta zona, i és un lloc tranquil i agradable, sobretot en un dia amb una llum tan bonica com avui.

Local menudet, però amb sostre molt alt i finestrals amples que deixen entrar molta llum.

Hi ha diversos menús (depenent del entrants, arròs, carn i peix) entre 17,90 i 25 €. Decidim compartir alguns plats:
- Torrada de sardines marinades. Les sardines, espectaculars, encara que no sé si molt ben acompanyades.

- Sashimi de tonyina (toro) amb algues wakami i salsa de soja. Molt greixós, però bo.


- Llangostins Pancko (JJ volia que tastara un carranc en tempura, però no s'ha entés amb la cambrera). Prescindibles.

- Creïlles braves. Per a mi, un poquet massa fetes, s'han quedat amb massa oli, però molt bones, no pararies de menjar-ne (Podria entrar a "Las 10 mejores patatas bravas de Valencia"?)


- Pagre amb titaina de txangurro. Com que sempre hem de discutir sobre alguna cosa, avui és si la titaina pot ser de txangurro o no pot ser (endivineu quina és la meua opció). El peix, tendret, i la pell molt rostideta. Crec que no li fa falta el sabor de la "titaina".



A Coroa Godello Lías 2014 DO Valdeorras
Godello
6 mesos sobre pòsits
13,5 % vol.
A Coroa. A Rúa,  Orense.
21 € (aprox 15,95 € Vinissimus)
Flors, molt vegetal; un puntet salí i amarg. Interessant.




Hi ha sis postres en la carta, i sé -perquè n'he vist fotos- que són espectaculars, així que no puc resistir-me'n: l'únic amb el nom en valencià, "l'ou del corral" (em comenten que a l'estil del del club Allard, però menys espectacular) i el Ferrero XXL (Ferrero Rocher)


Pa i oli: 2 € x 2
(Mira quina casualitat: l'oli és Lágrima, de Viver)
Café. Invitació de la casa.

Total: 47,50 € x 2

Un dinar molt agradable. Un cuiner amb molt de futur.

No parlen valencià (potser el cuiner el parla, però no ha eixit a saludar).

"Entrevista a Sergi Peris Navarro" (Sergi Peris, 25 anys, ha treballat a Alejandro del Toro, Kaymus i Torrijos; a Brasil i Colòmbia)

Verema / Abreunvinito




Revolta a l'Alt Palància

diumenge, 22 de novembre del 2015

Aquest mes, l'excursió de Ca Revolta -després de l'anul·lació de la del mes passat per mal oratge- és a la comarca de l'Alt Palància; l'organitzen Jorge (Pica) i Eva.
Eixim des del poble de Viver. Passant pel carrer Major, baixem al paratge del Sargal, per on passa el riu Palància, que hem de creuar saltant les pedres! Pugem pel massís de la Mola i arribem a Xèrica; fem un passeig molt agradable vora riu, la Vuelta de la Hoz.
shariqua
(Ma mare cantava una cançó dels quatre pobles -Altura, Segorbe, Jérica y Viver-, però no la trobe enlloc)

Tornem a Viver i dinem a Casa Álvaro. Des de fora pareix un baret, però a l'interior hi ha diverses sales amb taules llargues; jo diria que hi ha més de cent persones dinant. Verema

Plaça General Rosell, 8 - 964 141 116

Com que en som molts, abans d'eixir ens diuen els plats del menú que podrem triar: de primer, quasi tots demanem fideuà rossejada o arròs amb fesols i naps (crec que ningú demana paella);


de segon, jo demane calamarsons; també hi ha secret, bacallà i alguna altra cosa.


Hi ha un detall bonic, un plateret amb quatre sals diferents (que no sé jo si és molt higiènic, tot s'ha de dir...)

Per a començar, hi ha ensalada amb mesclum, pollastre, pasta, tomaquetes, nous, salsa...
Aigua, cervesa, vi blanc i negre i algun refresc.


Finca Besaya Joven DOCa Rioja
Tempranillo
13,5 % vol.
Bodegas Isidro Milagro. Alfaro. La Rioja
Aprox. 4 €




Maruxaina 2014 DO Ribeiro
Palomino
Bodegas Alanís?
Aprox. 3,30-5 €


Per a les postres, uns pastissos variats: anous, formatge amb nabius, cuallada, xocolate blanc, negre...



Tot per 13 €!!!

Un dia agradable, amb el primer fred de l'hivern, però també amb algun moment de solet.

dissabte, 28 de novembre del 2015

Platero & Friends (Velandrino)

Macel·lum - Boix, 6 . Barri de la Seu - 96 391 3815 / 601 387 278

En 2013, vaig sentir parlar, i molt, de la proposta "Cocinando a 8 manos": Begoña Rodrigo, del restaurant La Salita; Yelel Cañas, de Kiaora; Víctor Rodrigo, de Samsha i Alejandro Platero, de Mulandhara.
Avui, alguns dels que pogueren gaudir d'aquell espectacle, em proposen una jornada a quatre mans: PLATERO & VELANDRINO, "Tierra & Mar mediterráneos".

[Alejandro Platero (32 anys), cap de cuina de Macel·lum i Come & Calla (abans Mulandhara). Segon classificat en Cuiner Revelació Madrid Fusión 2015; participant en Top Chef 3; guanyador de diversos premis d'arrossos...
Julio Velandrino (31 anys), cap de cuina de Back Pack, Assessor gastronòmic i Professor de Gastronomia. Múrcia. Participant en Top Chef 3.]


Al migdia fan una vertical de nou arrossos (45 €) i a la nit un Menú Gastronòmic (55 €).
Tot i que no m'agrada anar de sopar quan m'he d'alçar matí, no me'n puc resistir.
En teoria, el festival hauria de començar a les nou de la nit, però la gent no és puntual i el sopar es retarda vora tres quarts d'hora, amb unes olivetes com a detall.
Una cervesa Paqui Brown i aigua Pellegrino.
La majoria de clients semblen amics o coneguts de la parella Alejandro Platero - Raquel Bernal (cap de sala).



El pájaro Rojo 2013  DO Bierzo
Mencia
4 mesos en bóta de roure francés i americà
14 %
Losada Vinos de Finca. Cacabelos, Lleó
Amancio Fernández
19 € (7,50 €) x 2

Fresc; molta fruita, un poc de flor i mineral. Molt agradable.


Snacks
- Fòssil d'aladroc i emulsió de llima en salmorra
- Tartar d'ostra valenciana amb amaniment cítric; puntet picant i refrescant alhora.


Cuina salada
- Aguachile de llombarda, hummus de carabassa, raves i herbes


- Rovell d'ou, albergínia, moixama i envinagrats. El clàssic. Bo, encara que per a mi la textura és excessivament "polsegosa".


- Gírgola de card a la flama, crema de formatge manxec i espinacs


- Cebiche templat de reig (corbina), pil-pil calent de nyora, cítrics i fesol roig


- Arròs de col i bacallà. On està l'arròs?  Jo no sabria endevinar-lo; la col i el bacallà, sí. Molt bonic.


- Carxofa, foie i vinagreta de pinyons torrats. D'aquest plat, en voldria un ben gran.


- Fideuà de tripa, entranya i bimi (pareguda al bròquil). Potent.


- Ploma de porc ibèric de bellota, codonyat de carabassa i all negre.


Cuina dolça
- Arròs amb llet, anisats vegetals i crema de canyella cítrica


- Pastís de poma


No serveixen pa si no en demanes.
2 cafés.
Total: 68,50 € x 4

Els dos topxefs ixen a saludar i comentar el sopar.

No parlen valencià

diumenge, 15 de novembre del 2015

Vermutet

dissabte, 14 de novembre del 2015
Taverna El Vermut. Albalat dels Tarongers, 12. Barri La Carrasca (Universitat Tarongers)
963 277 084

M'ha parlat molt bé d'aquest lloc; per a alguns és quasi com una segona casa -vénen cada divendres a esmorzar-, i l'amo, un pare consentidor.  (Verema)
Quan hi entrem, sols hi ha una taula molt nombrosa -el local resultarà excessivament sorollós-; després hi haurà dues més amb dues o tres persones.
Amb què comencem? Jo demane un vermut casolà, clar. Ens el serveixen amb unes olivetes (sabeu de la meua passió per les olives, però hauria preferit faves bullides; per demanar, el que és típic...) (2,50 €)

Dins les especialitats, veiem que tenen gaspatxo mariner -encara que havíem llegit que el feien divendres- i això demanem.

Ens serveixen un detall de crema de bròquil i col blanca, amb curri i tomaca seca. Fina, exquisida.


En la carta de vins ens adverteixen de les dues referències que no tenen. Demanem un Mestres Cupatge Rosat, però després ens diran que no el tenen fred; el canviem per un Coquet.


Mestres Coquet. Gran Reserva Brut Nature 2009 DO Cava
Macabeu (30%) Xarel·lo (45%) Parellada (25%)
12 % vol.
Mestres. Sant Sadurní d'Anoia.
24 €  (13,75 Vinissimus)

Fruita blanca, poc de cítric, madur, fresc, elegant.




Com a entrants, uns rovellons a la planxa. Amb l'oli, el suquet dels bolets i el julivert... sucaria una barra de pa sencera! (10 €)

 i unes carxofetes amb pols de tomaca seca, tendres per dins i rostidetes per fora. Boníssimes. (10 €)


I ja el plat principal, gaspatxo mariner, fet amb una recepta del Cabanyal, amb peix de roca i de platja, espècies, gambetes, clòtxines, cigaletes... Molt bo, potser ens hauria agradat un poc més "sentidet". (12 € x 2)

Per a les postres, compartim un arnadí. (4 €) Jo, amb café.


Pa: 2 €
Total: 39 € x 2

Molt bona qualitat dels productes i bona elaboració.
No parlen valencià (potser l'amo, Paco, el parle, però no hem tingut la sort de conéixer-lo. El personal porta una camiseta negra amb "Vols un vermutet?" escrit en blanc a l'esquena).